Споразумение по дело №386/2013 на Районен съд - Асеновград

Номер на акта: 72
Дата: 15 май 2013 г. (в сила от 15 май 2013 г.)
Съдия: Иван Георгиев Шейтанов
Дело: 20135310200386
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 15 май 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

№ 72

 

Година

15.05.2013г.

 

   Град

Асеновград

 

    Асеновградският районен

съд

 

Трети наказателен

     състав

 

На

      Петнадесети май

 

Година

 2013

 

В публично заседание в следния състав:

                 Председател:

Иван Шейтанов

 

 

      Съдебни заседатели:

 

 

 

 

Секретар:

М.А.

 

Прокурор:

 Димитър Молев

 

Сложи за разглеждане докладваното от

Съдията

 

 НОХ

   дело

       номер

     386

                  по описа за

 2013

година.

 

На именното повикване в

    16,35

часа се явиха:

             

Производството е по реда на глава 29 от НПК.

                                

Обвиняемият Е.К. се явява лично, редовно уведомен,  ведно с упълномощения от него защитник адв. Даниел Ангелов, с  пълномощно приложено по делото от по-рано.

 

За Районна прокуратура – гр. Асеновград се явява прокурор Димитър Молев, редовно уведомени.

 

Явява се преводачката Первин Тефик Алимолла,редовно уведомена.

 

Предвид това, че обвиняемият Е.К. не разбира и не владее български език, то Съдът намира, че няма пречка явилата се в залата Перфин Тефик Алимолла да бъде назначена като негов преводач от български език на турски език, както и от турски език на български език.

Предвид и което на основание чл. 142, ал. 1 от НПК, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА Первин Тефик Алимолла, в качеството на преводач по настоящото дело, като същата се задължава да превежда на обв. К. от турски език на български език, както и от български език на турски език.

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПРЕВОДАЧА:

ПЕРВИН ТЕФИК АЛИМОЛЛА: на 48г., българска гражданка, омъжена, неосъждана, с висше образование, работеща като учителка в ОУ”Никола Вапцаров” – Асеновград, без родство с обвиняемия.

Преводачката е известена за наказателната отговорност по чл. 290, ал. 2 от НПК за даване на неверен превод.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.   Представям и моля да приемете по делото характеристична справка за обвиняемия.

АДВ. АНГЕЛОВ: Да се даде ход на делото. Не възразявам да се приеме.

 

Съдът намира, че няма пречка да бъде даден ход на делото,   както и да се приеме така представената характеристична справка за обвиняемия, предвид и което

                                                ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ПРИЕМА така представената характеристична справка за обвиняемия.

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

Е.К.: роден на ***г. в гр. Динслаген, Германия, турчин, турски гражданин, неженен, със средно образование, работещ като животновъд, с постоянен адрес ***, с карта за временно пребиваващ чужденец в България, ЛНЧ ********** .

Знам защо съм тук. Не възразявам делото да се гледа днес.

 

Разясниха се на страните правата по чл. 274 и чл. 275 от НК.

Искания и отводи не постъпиха.

 

ДОКЛАДВА СЕ ПОСТЪПИЛОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите споразумението в този му вид.

АДВ. АНГЕЛОВ: Моля да одобрите споразумението в този му вид.

Съдът служебно констатира, че чрез така сключеното споразумение между страните Е. е поел задължение и да заплати направените по делото разноски в размер общо на 230лв. Съдът, след като се запозна с материалите по делото, установи, че в тази обща сума от 230лв. са включени направените по делото разноски за експертизи, като и възнаграждението за преводача Первин Тефик Алимолла. Видно от намиращото се на л. 35 от ДП постановление за определяне на възнаграждение на преводач от 15.05.2013г., се установява, че на преводача Алимолла е било определено възнаграждение в размер на 60лв. Съгласно текста на чл. 189, ал. 2 от НПК, обаче то направените разноски за преводач на ДП са за сметка на съответния орган, предвид и което не е следвало тези разноски да бъдат включени в споразумението и възложени в тежест на обвиняемия, поради което Съдът предлага на страните промяна в настоящото споразумение, като обвиняемия Е.К. да се задължи и  заплати единствено разноските в размер на 170лв.

 

ПРОКУРОРЪТ: Съгласен съм с предложената промяна.

АДВ. АНГЕЛОВ: Съгласен съм с предложената промяна.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с тази промяна.

 

Предвид изразеното становище от страните, то Съдът намира, че няма пречка да се допусне промяна в така сключеното споразумение между страните като сумата, която обв. Е.К. следва да бъде осъден да заплати следва да бъде коригирана от 230лв. на 170лв.

Предвид и което, Съдът

 

                                                          ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА поправка в така сключеното споразумение между страните, като сумата която Е.К. следва да бъде осъден да заплати следва да бъде коригирана от 230лв. на 170лв.

 

 ОБВ. Е.К. – със снета по делото самоличност:

Разбирам  обвинението.

Признавам се за виновен.

Доброволно подписах споразумението.

Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях.

 

Съдът   намира, че така представеното предложение за споразумение за решаване на делото, сключено между Димитър Молев  – прокурор в Районна прокуратура - Асеновград, адв. Даниел Ангелов, защитник на обв. Е.К. и Е.К., отговаря на изискванията на чл.381 ал.5, вр. чл. 384, ал.1 от НПК, поради което и в същото не следва да бъдат извършвани  промени. Предвид това и  на основание чл.382, ал.6 от НПК съдържанието на споразумението следва да бъде отразено подробно в съдебния протокол, както следва:

 

Обвиняемия Е.К. се признава за виновен в това, че е осъществил състава на  престъплението по чл.131 ал.1 т.12 вр. чл.130 ал.1 от НК, за това, че на 02.1 2.20 12г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, е причинил по хулигански подбуди лека телесна повреда на Филип Костадинов Теофоолу, изразяваща се разкъсно — контузна рана на кожата на носа, травматичен оток на меките тъкани отляво слепоочно, довели до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК;

Обвиняемия Е.К. се признава за виновен в това, че е осъществил състава на  престъпление престъплението по чл.144 ал.3 вр. ал.1 от НК за това, че на 02.12.2012г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, се е заканил с убийство на Иван Стергиу Арванитопулос и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

 

Престъпленията са извършени от обвиняемия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния им характер, предвиждал е общественоопасните им последици и е искал тяхното настъпване.

 

Престъпленията са доказани с оглед събраните доказателства: обяснения на обвиняем, свидетелски показания, съдебномедицински експертизизи, справка за съдимост, характеристична справка и другите доказателства, приложени по делото.    

 

        За посочените по-горе престъпление от общ характер, чл.381 ал.2 от НПК допуска постигането на споразумение относно решаване на делото.

 

От извършените престъпления не са били причинени имуществени вреди.

 

Спрямо обв. Е.К. за извършеното престъпление по чл.144 ал.3 вр.  ал.1 от НК следва да му се е наложи наказание ЕДНА ГОДИНА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

 

На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на това наказание следва да бъде ОТЛОЖЕНО с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Посоченото наказание е определено при условията на чл.54 ал.1 от НК при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства – признание на вината, чисто съдебно минало.

 

С оглед това спрямо обв. Е.К. за извършеното престъпление по чл.131 ал.1 т.12 вр. чл.130  ал.1 от НК следва да му се наложи наказание ОСЕМ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

 

На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на това наказание следва да бъде ОТЛОЖЕНО с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Посоченото наказание е определено при условията на чл.54 ал.1 от НК при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства – признание на вината, чисто съдебно минало.

 

На основание чл.23 ал.1 от НК на обвиняемия Е.К. следва да му бъде наложено едно общо най-тежко наказание измежду горепосочените наказания, а именно: ЕДНА ГОДИНА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

 

На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на това наказание следва да бъде ОТЛОЖЕНО за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

Веществено доказателство – СД-диск, приложен към делото, следва да се унищожи като вещ без стойност.

 

Обвиняемият Е.К. следва да бъде осъден да заплати направените разноски в размер на 170,00 лв. за  експертизи по сметка на РС - Асеновград.

 

 На обвиняемия Е.К. беше разяснен смисълът на настоящото споразумение и същият декларира, че се отказва от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР: …………………

                                          /Димитър Молев/

 

 

ОБВИНЯЕМ: ………………..

                                                /Е.К./

 

 

ЗАЩИТНИК НА  ОБВИНЯЕМИЯ: ……………..

                                                                  /адв. Даниел Ангелов/

 

                  

ПРЕВОДАЧ: ……………….

   /Первин Тефик Алимолла/

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и на морала и няма пречка същото да бъде одобрено, като се прекрати производството по делото.

 

 

С оглед на горното и на основание чл. 382, ал. 7, вр. чл. 24, ал. 4 от НПК, съдът

 

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Димитър Молев  – прокурор в Районна прокуратура - Асеновград, адв. Даниел Ангелов, защитник на обв. Е.К. и Е.К. споразумение за решаване на делото в следния окончателен смисъл, а именно:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Е.К.: роден на ***г. в гр. Динслаген, Германия, турчин, турски гражданин, неженен, със средно образование, работещ като животновъд, с постоянен адрес ***, с карта за временно пребиваващ чужденец в България, ЛНЧ ********** за ВИНОВЕН в това, че на 02.12.2012г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, е причинил по хулигански подбуди лека телесна повреда на Филип Костадинов Теофоолу, изразяваща се разкъсно — контузна рана на кожата на носа, травматичен оток на меките тъкани отляво слепоочно, довели до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК, поради което и на основание чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130,  ал. 1 от НК и чл. 54,ал. 1 от НК му НАЛАГА наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА.

 

 ПРИЗНАВА обвиняемия Е.К.  - със снета по делото самоличност за ВИНОВЕН и в това, че на 02.12.2012г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, се е заканил с убийство на Иван Стергиу Арванитопулос и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, поради което и на основание, поради което и на основание чл.144, ал. 3, вр. ал. 1 и чл. 54, ал. 1 от НК му НАЛАГА наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЕДНА ГОДИНА.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК  НАЛАГА на обвиняемия Е.К.  едно общо най-тежко наказание измежду горепосочените наказания, а именно  наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЕДНА ГОДИНА.

 

На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното общо най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА с изпитателен  срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на определението в сила.

 

ОСЪЖДА обв. Е.К. да заплати в полза на държавния бюджет, по сметка на Районен съд – гр. Асеновград, сумата от 170,00лв., представляваща разноски по водене на делото.

 

ПОСТАНОВЯВА веществено доказателство – СД-диск, приложен към делото, ДА СЕ УНИЩОЖИ, като вещ без стойност, след влизане на определението в сила.

 

На основание чл. 382, ал. 10 от НПК ДА СЕ СЪОБЩИ за сключеното споразумение на пострадалите Филип Костадинов Теофоолу и Иван Стергиу Арванитопулос,  като им се укаже, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

 

 ОТМЕНЯВА взетата по отношение на обв. Е.К. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

С оглед явяването на преводача Первин Тефик Алимолла по настоящото дело, то Съдът намира, че на същата следва да се изплати  възнаграждение в размер на 40лв. с РКО от Бюджета на съда.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 386/2013г. по описа на Асеновградския районен съд, ІІІ н. с.

 

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което се закри в 16,58ч.

 

 

       РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

                      

 

                                                                 СЕКРЕТАР: