Определение по дело №372/2018 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 879
Дата: 3 април 2018 г. (в сила от 19 юни 2018 г.)
Съдия: Десислава Иванова Тодорова
Дело: 20185220100372
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 януари 2018 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2018                                              Град Пазарджик

Районен съд Пазарджик                  Гражданска колегия ХХVІІ състав

На 03 – ти април 2018г.                            две хиляди и осемнадесета година

В публично съдебно заседание в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА ТОДОРОВА  

 

Секретар: ИВАНКА ПАНЧЕВА  

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

Гражданско дело № 372 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

Ищцата Е.А.К., редовно  призована на 14.03.2018г., чрез лице от домашните, на посочения в Исковата молба  адрес в с. Юнаците, ул. „45–та” № 1, не се явява.

В залата влезе адвокат А.Ш.от АК Пазарджик. Представя  пълномощно от ищцата.

АДВОКАТ Ш.– Госпожо съдия, представям изрично  пълномощно заверено от нотариус, защото доверителката ми след завеждане на Исковата молба замина за  Република Франция, с майка си и брат й, с частен превоз. Нямам документ, че е заминала за Франция. За това не се явява лично в днешното съдебно заседание. Не мога да представя доказателства. Доверителката ми замина за Франция, за да търси работа там.

Ответникът А.Д.К., редовно призован на 22.3.2018г., чрез пълномощника, не се явява. За него адвокат  Н.К. ***, надлежно упълномощен.

АДВОКАТ Ш.– Моля да се даде ход на делото.

АДВОКАТ К.  – Моля  да не давате ход  на делото. Ищцовата страна не се явява въпреки изричната императивна разпоредба, която я задължава в първото по делото съдебно заседание да присъства лично. Моля да прекратите настоящия процес и да присъдите съответните разноски, според списък на разноските, който Ви представям.

Съдът се оттегли на съвещание по въпроса за даване ход на делото.

Съдът след съвещание намира следното:

С Определение № 683/12.3.2018г. по реда на чл. 140 от ГПК е изготвен доклад, същото е връчено на ищцата с призовката за днешното съдебно заседание. С определението й е указано, че следва да се яви лично в днешното съдебно заседание, включително, че при неявяване  по неуважителни причини производството се прекратява. Съдът, като съобрази така представеното изрично пълномощно, изявлението на пълномощника на ищцата, че същата се намира в  Република Франция, тъй като си търси работа, както и че същата в качество й на ищец е подала Исковата молба за развод, и е можела да съобрази заминаването си с заведеното дело и задължението за лично явяване в първото съдебно заседание, намира, че от една страна на ищцата е било известно, че се е ангажирала в процеса, от друга страна - причината за отсъствието съдът намира за неуважителна, тя не е такава, която да препятства обективното й присъствие в днешното съдебно заседание. Поради което съдът намира, че са налице предпоставките на чл.321 ал.1 ГПК и производството по делото следва да се прекрати. Ето защо, Съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

НЕ  ДАВА ХОД  НА ДЕЛОТО.

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 372 по описа  за 2018 година на Районен съд –Пазарджик, на основание чл. 321 ал.1 от ГПК.  

Определението може да бъде обжалвано с частна жалба в едноседмичен срок от днес пред Окръжен съд – Пазарджик.

Протоколът написан в съдебно заседание, което приключи в     11:15 часа.

 

                                                   СЪДИЯ:

 

 

                                         СЕКРЕТАР: