Определение по дело №375/2019 на Окръжен съд - Враца

Номер на акта: 426
Дата: 4 септември 2019 г. (в сила от 12 септември 2019 г.)
Съдия: Веселка Цокова Иванова
Дело: 20191400200375
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 30 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №...

 

Врачанският окръжен съд, наказателно отделение, в съдебно заседание на четвърти септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                               Председател: Веселка Иванова

 

с участието на секретаря Лилия Горчева и прокурора Цветелин Радойнов, като разгледа докладваното от съдията ЧНД № 375 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.437, ал.2 НПК и е образувано по молба на Л.П.П., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Враца, с искане да бъде освободен условно предсрочно от неизтърпяната част от наложеното му наказание лишаване от свобода. В молбата се навеждат бланкетни доводи за това, че молителят е придобил право на условно предсрочно освобождаване. 

Към молбата са приложени писмени доказателства – становище от началника на Затвора гр.Враца със справка за изтърпяната част от наложеното наказание и неизтърпения остатък, доклад за оценка на риска от рецидив и вреди по чл.155 ЗИНЗС, план на присъдата и личното затворническо досие на осъдения П..

В съдебно заседание осъденият и служебният му защитник-адв.В.С., поддържат молбата и правят искане П. да бъде освободен условно предсрочно от изтърпяване на остатъка от наложеното му наказание.

Представителят на Затвора гр.Враца, упълномощен по чл.15, ал.2 ЗИНЗС, изразява становище за основателност на молбата по съображения, че осъденият е изтърпял повече от 1/2 от наложеното му наказание и с поведението си е дал доказателства за своето поправяне. Представя актуална справка за изтърпяното до момента наказание лишаване от свобода и размера на неизтърпяната част.

Участващият в съдебното производство прокурор от ОП гр.Враца дава становище за основателност на молбата по съображения, че са налице предпоставките за условно предсрочно освобождаване по чл.70 НК.

Окръжният съд, след като изслуша страните в процеса и провери представените по делото писмени доказателства, намира следното:

Молбата е допустима, тъй като от влизане в сила на 26.02.2019 г. на предходния отказ за условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Л.П., постановен с определение № 43/29.01.2019 г. по ЧНД № 28/2019 г. по описа на ОС-Враца, е изтекъл шестмесечният срок по чл.441 НПК.

Разгледана по същество, молбата е основателна по следните съображения:

С присъда по НОХД № 1637/2016 г. по описа на РС Монтана л.св. Л.П.П. е осъден на 8 месеца лишаване от свобода, като на основание чл.25, вр. чл.23 НК му е определено едно общо наказание измежду така наложеното му и това по НОХД № 968/2016 г. на РС Монтана в общ размер на 2 години лишаване от свобода.

Осъденият е започнал да търпи определеното му общо наказание от 2 години лишаване от свобода на 17.01.2018 г. До момента е изтърпял фактически 1 година, 7 месеца и 17 дни, като от работа му се зачитат 2 месеца и 4 дни, а от предварителен арест 3 дни или общо 1 година, 9 месеца и 24 дни. Към момента неизтърпяната част от наказанието е в размер на 2 месеца и 6 дни.    

При преценка на предпоставките за приложение института на условното предсрочно освобождаване по реда на чл.70, ал.1 НК, съдът съблюдава няколко обстоятелства:

Първото от тях е размерът на изтърпяната част от наказанието, което е наложено на осъдения. От горните данни е видно, че Л.П. е изтърпял фактически повече от половината от наложеното му наказание така, както изисква разпоредбата на чл.70, ал.1, т.1 НК по отношение на него, което обуславя наличието на тази първа предпоставка.

На следващо място, на преценка подлежи обстоятелството дали осъденият е дал достатъчно доказателства за своето поправяне. В тази насока по делото има приложени  писмени доказателства, от които може да се установи наличието или не на тази предпоставка.

         От приложения доклад за оценка на риска и вреди, изискуем съгласно чл. 155 ЗИНЗС е видно, че първоначалната оценка на риска от рецидив отчита високи стойности-92 точки. Дефицитни показатели са отчетени в следните раздели: Отношение към правонарушението- отрича отговорността и се оневинява; Управление на финансите и доходи- печели средства от нелегални доходи и кражби; Взаимоотношения- изоставен е от родителите си, подлаган е на емоционален и физически тормоз от баща си; Умение за мислене- не разпознава проблемите си. Среща затруднения при формиране на алтернативни и законосъобразни решения и действия. Междуличностни проблеми- склонен е да проявява враждебност и агресия; Емоционални проблеми-страда от страхова невроза, мислил е за самоубийство; Начин на живот и обкръжение— основно контактува с криминално проявени лица.

         Рискът от вреди за обществото е определен като среден, обусловен е от сексуално престъпление в миналото. Невъзможността да прецени последиците от своите действия е основен дефицит в неговото поведение. Рискът от вреди към служителите на затвора е нисък, а за останалите лишени от свобода е среден. Рискът от самоувреждане е среден. Причина за това е споделената от него информация, че е мислил три пъти за самоубийство. Няма дискриминационни нагласи.

            В първоначалния план на присъдата са включени част от дефицитите, по които има нужда от корекция, а именно: начин на живот и обкръжение; умения за мислене; междуличностни проблеми.

Поставени са следните цели: Ограничаване на участието в субкултурни дейности. Повишаване на образователното ниво. Формиране на основни умения за справяне с житейски ситуации. Формиране на умения за осмисляне на последствията.

При направена преоценка на 07.09.2018 г., рискът от рецидив е оценен като висок, като има понижаване на количествения израз от 91 т. на 83т. Позитивни промени са отчетени в зоните: „Начин на живот и обкръжение" и „Отношение към правонарушението“. Рискът от сериозни вреди за останалите лишени от свобода и за обществото е среден, като последният е вероятен, а не непосредствен. Спрямо служителите рискът от вреди е нисък. Отчетени са и дефицити, тъй като осъденият П. все още отрича отговорността за криминалното си поведение и прехвърля вината на други лица. Склонен е да търси самооправдания. Податлив е на криминално влияние. Среща трудности при разрешаване на проблемите и не се замисля достатъчно за негативните последствия от действията си. Понякога действа импулсивно. Има ригидно мислене. Направен е извод, че работата с него трябва да продължи в посока формиране на основни умения за справяне с житейски ситуации.

При последната оценка, изготвена за целите на настоящото производство, е регистрирано ново числово снижаване на риска от рецидив от 83 точки на 75 точки, преминавайки в границите на среден. Рискът от вреди за служителите на затвора и за останалите лишени от свобода е нисък, а от вреди за обществото след освобождаване-среден, но продължава да е вероятен, а не непосредствен. В резултат на работата с осъдения са отчетени значителни положителни промени в зоните „Отношение към правонарушението“ и „Междуличностни проблеми“. По време на престоя в ЗОЗТ не е влизал в конфликтни отношения с останалите лишени от свобода, нито е имал агресивни или автоагресивни прояви. Преместен е в ЗОЗТ „Бойчиновци“ на 23.10.2018 г. Изпълнява поставените му задачи срочно, стриктно и отговорно. За престоя му в ЗОЗТ до този момент не е влизал в нерегламентирани взаимоотношения. Спазва установените правила. Към служителите се отнася с необходимото уважение. Има две награди, съгласно чл.98, ал.1, т.1 ЗИНЗС, а наложените му две наказания през 2016 г. и 2017 г. са заличени и към момента се счита за ненаказан.

         Поддържа контакти с майка си и баба си, която го е отгледала. Планът на присъдата се изпълнява от л.св. П. с нужното внимание, проявява старание за редовни срещи и беседи. Проявява последователност и настойчивост за промяна. Успешно е отчетен поетият от него ангажимент за започване на работа на основание чл.80 ЗИНЗС и стриктното и съвестното изпълнение на трудовите му задължения. Активно участва в организираните пенитенциарни културно-масови и спортни дейности. Останалите планирани мероприятия продължават да се усвояват в нужния обем-подържа и съхранява позитивни социални контакти. Толерантен е към останалите лишени от свобода. Позитивно са отчетени и активните му усилия да следва набелязаните в плана на присъдата цели.  Провежданата с него индивидуално-корекционна работа е дала положителни резултати-л.св.П. вече осъзнава наличните дефицити и изразява желание да ги преодолее. Изградил е способност да контролира емоционалните си състояния и проявява последователност и настойчивост за промяна.

В обобщение на горното следва да се посочи, че от представените писмени доказателства се установява, че към момента е налице трайна положителна насока в превъзпитателната и поправителна социална работа с лишения от свобода.

Наред с изложеното, съдът отчете, че от първоначалния отказ за уважаване на молбата му за условно предсрочно освобождаване до сега са изтекли повече от две години, а от предходното определение по ЧНД № 28/2019 г. на ВОС, с което за втори път е оставена без уважение молбата му за условно предсрочно освобождаване - седем месеца, в рамките на което време осъденият е продължил да има поведение, сочещо на стабилна и положителна промяна на личността му. През изтеклия период от началото на изтърпяване на наказанието до сега рискът от рецидив е значително понижен от висок в размер на 92 точки на 75 точки, в границите на средните стойности; поетапно са изпълнявани заложените в плана на присъдата цели, насочени към намаляване риска от вреди за обществото; продължена е линията на положителна промяна в нагласите му и готовността му да води законосъобразен начин на живот след освобождаването му от затвора; продължил е да бъде трудово ангажиран и да участва в организираните пенитенциарни мероприятия.  В резултат на корекционната работа с него, към момента се наблюдава трайна положителна промяна, насочена към спазване на реда и дисциплината. Не без значение е и фактът, че този път затворническата администрация е излязла с положително становище по отношение възможността за условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода П..

При тези данни съдът приема, че към настоящия момент са налице и двете материално - правни предпоставки, визирани в разпоредбата на чл.70, ал.1 НК – фактическо изтърпяване на повече от 1/2 от наказанието и наличието на убедителни доказателства за поправянето на осъдения, което обуславя предсрочното му условно освобождаване от неизтърпяната част от наказанието лишаване от свобода в размер на 2 месеца и 6 дни.

Съобразно разпоредбата на чл.70, ал.6 НК на П. следва да се определи изпитателен срок в размер на остатъка от неизтърпяната част от наказанието.

При  горните съображения и на основание чл. 440 НПК, Врачанският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ОСВОБОЖДАВА УСЛОВНО ПРЕДСРОЧНО Л.П.П. ***, ЕГН **********, от изтърпяване на неизтърпяната част от определеното общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 1637/2016 г. по описа на РС-Монтана, в размер на 2 години лишаване от свобода, с остатък 2 месеца и 6 дни.

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.70, ал.6 НК на Л.П.П. изпитателен срок в размер на 2 месеца и 6 дни.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред САС, като същото подлежи на незабавно изпълнение след изтичане срока на обжалване, освен ако е подаден частен протест, който не е в интерес на осъдения.

След влизане в сила на определението, препис от същото да се изпрати на Затвора-Враца и РС-Монтана за отметка в бюлетина за съдимост на осъдения.

 

                                                                   Председател: