Определение по дело №2559/2020 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 83
Дата: 14 януари 2021 г.
Съдия: Димитър Христов Гальов
Дело: 20207040702559
Тип на делото: Касационно частно административно наказателно дело
Дата на образуване: 15 декември 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  

 

  83                                                 14.01.2021г.                                        град Бургас

 

Административен съд – град Бургас, ХVI-ти административен състав, на четиринадесети януари две хиляди двадесет и първа година, в закрито заседание, в състав:

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА 

ЧЛЕНОВЕ: 1. ВЕСЕЛИН ЕНЧЕВ

                     2. ДИМИТЪР ГАЛЬОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Д.Гальов частно касационно наказателно административен характер дело 2559 по описа на съда за 2020 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.229 и сл. от АПК, във връзка с чл.63, ал.2 от ЗАНН.

Образувано e по частна жалба на С.Н. ***, против Определение от 28.10.2020г. на Районен съд-Бургас, постановено по Н.А.Х.Д. № 3572 по описа за 2020г. на БРС, с което е прекратено производството по делото, образувано по негова жалба против Електронен фиш, серия К, с № 3501648, издаден от ОД на МВР-гр.Бургас.

Жалбоподателят изразява несъгласие с постановения от районния съд акт за прекратяване на съдебното производство, като намира изводите на съда за неправилни, постановени в нарушение на процесуалния закон. Сочи, че оспореният електронен фиш е получен на 04.08.2020г., а жалбата е депозирана пред съда на 17.08.2020г., т.е. в законния 14-дневен срок за оспорване на наложената с ел.фиш  глоба. Иска се отмяна на оспореното съдебно определение и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия и разглеждане на жалбата по същество.

Ответникът- ОД на МВР-гр.Бургас, не депозира становище по подадената частна жалба, препис от която е надлежно връчен на тази страна.

Бургаският административен съд, като прецени допустимостта и основателността на частната жалба по наведените в нея основания, ангажираните по делото доказателства и съобразно закона, намира за установено следното:

Частната жалба е процесуално ДОПУСТИМА, като подадена в срока по чл.230 от АПК и от надлежна страна, за която постановеният прекратителен акт е неблагоприятен. Съобщението за прекратяване на делото е връчено на тази страна на 30.10.2020г., а седмодневният срок за обжалване на определението изтича на 06.11.2020, на която дата е била изпратена жалбата чрез куриер, с оглед справка по номера на товарителницата върху приложения по делото полиетиленов плик. Разгледана по същество, жалбата е и ОСНОВАТЕЛНА.

След преценка на факта относно спазване на срока за обжалване на ел.фиша, на основание чл.59, ал.2 от ЗАНН, съдът приел, че жалбата е подадена след изтичане на преклузивния срок от 14-дни, считано от връчването. При обосноваване на извода за просрочие, съдът съобразил обстоятелството, че процесният ел.фиш е връчен на 04.08.2020г., а жалбата била подадена в ОД на МВР-гр.Бургас на 23.08.2020г., като липсвали доказателства същата да е изпратена по пощата. При така направените констатации за недопустимост на оспорването съдът е прекратил образуваното съдебно производство.

Така постановеното определение е НЕПРАВИЛНО.

Няма спор по делото, че процесният електронен фиш, серия К № 3501648 е връчен лично на касатора на 04.08.2020г. Следователно, 14-дневният срок за оспорване на ел.фиша започва да тече от следващия ден и изтекъл на 18.08.2020г. /присъствен ден- вторник/.

Необоснован е обаче извода на съда, че жалбата е постъпила в ОД на МВР-гр.Бургас на 23.08.2020г. Това е така, поради следното:

С разпореждане на касационната инстанция е изискана справка от ответната страна относно датата на депозиране на първоначалната жалба, както и начина на изпращането й, т.е. дали е подадена директно в деловодството или е изпратена по пощата. Изискването на такава справка и доказателства бе наложително, тъй като върху съдържащото се по НАХД № 3572 от 2020г. на Районен съд-гр.Бургас незаверено копие на жалбата и положеният върху него четвъртит печат, датата на получаването е нечетлива.

Видно от отговора на Началника на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-гр.Бургас е уточнено, че процесната жалба срещу електронен фиш серия К № 3501648 е подадена „директно в Районен съд- гр.Бургас“, за което са уведомени и е изпратена преписката по делото на РС-гр.Бургас. Приложено е копие от жалбата, на което се съдържа печат на Районен съд- гр.Бургас, с датата 17.08.2020г.

При тези констатации, както правилно се изтъква в частната жалба, жалбата е постъпила в първоинстанционния съд на 17.08.2020г., т.е. в рамките на срока за обжалване, изтекъл на 18.08.2020г.

В заключение, при наличие на изискуемите положителни процесуални предпоставки за допустимост на жалбата, като подадена от надлежна страна, санкционирано лице, срещу подлежащ на обжалване пред съда ел. фиш и в законния 14-дневен срок, считано от връчването, очевидно не е налице констатираното от съда основание за прекратяване на делото. Като прекратил производството, първоинстанционният съд е постановил валиден и допустим, но неправилен съдебен акт, като незаконосъобразно е прекратил делото, поради просрочие на жалбата. Оспореното съдебно определение следва да се отмени, а делото да се върне на Районен съд- гр.Бургас за продължаване на съдопроизводствените действия.

Мотивиран от изложеното, на основание чл.235, ал.1 от АПК, Административен съд– град Бургас, ХVІ– ти административен състав,

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ протоколно Определение № 1347 от 28.10.2020г. на Районен съд-Бургас, постановено по Н.А.Х.Д. № 3572 по описа за 2020г., с което е прекратено производството по делото, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

ВРЪЩА делото на РС-гр.Бургас за продължаване на съдопроизводствените действия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:               

 

 

              ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                 2.