Определение по дело №109/2021 на Окръжен съд - Враца

Номер на акта: 260114
Дата: 23 февруари 2021 г. (в сила от 3 март 2021 г.)
Съдия: Агнеса Борисова Ставарова
Дело: 20211400200109
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 17 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

 

     Врачанският окръжен съд, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, в съдебно заседание на ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ ФЕВРУАРИ ДВЕ ХИЛЯДИ И ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ГОДИНА в състав:

 

                                                                                Председател: АГНЕСА СТАВАРОВА

 

                       

с участието на секретаря: ХРИСТИНА ЦЕКОВА

и прокурора: НИКОЛАЙ ЛАЛОВ

като разгледа докладваното от АГНЕСА СТАВАРОВА

ЧНД N 109 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 437, ал. 2 НПК и е образувано въз основа на молба от Д.П.П., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр. Враца, с искане да бъде условно предсрочно освободен от изтърпяване от останалата част от наказанието лишаване от свобода. В молбата навежда доводи, че е изтърпял изискуемата се част от наложеното му наказание и е придобил право за условно-предсрочно освобождаване.

Към молбата са приложени писмени доказателства – становище от началника на Затвора гр. Враца, доклад за оценка на риска от рецидив и вреди по чл. 155 ЗИНЗС, план на присъдата и личното затворническо досие на осъдения Д.П..

В съдебно заседание осъденият поддържа молбата.

Упълномощеният от началника на Затвора гр. Враца с изрична Заповед № Л-2638/03.12.2020 г. С. С. М. - инспектор "РД" изразява становище за основателност на искането. Представя актуална справка за размера на изтърпяното наказание лишаване от свобода и неизтърпяната част от същото.

Участващият в съдебното производство прокурор от ОП-Враца дава становище да се уважи молбата.

Окръжният съд, след като изслуша страните в процеса и провери представените по делото писмени доказателства, намира молбата за основателна по следните съображения:

От становището на администрацията при ОЗ-Враца се установява, че осъденото лице Д.П.П. с присъда по НОХД № 169/15 г. по описа на ОС-Монтана е признат за виновен по чл. 115 НК и е осъден на 10 години лишаване от свобода.

Със същата присъда е извършено групиране с НОХД № 1349/15 г. на РС-Монтана, като му е определено едно общо наказание от 10 години лишаване от свобода, при първоначален "строг" режим на изтърпяване.

    Начало на наказанието - 17.04.2015 г. Фактически изтърпял – 5 год., 10 месеца и 6 дни. От работа –1 година, 6 месеца и 7 дни.  Всичко изтърпял – 7 години, 4 месеца и 13 дни. Остава за изтърпяване – 2 години, 7 месеца и 17 дни.

    Доказателствата сочат, че осъденият Д.П. е изтърпял повече от 1/2 от  наложеното му наказание, съгласно изискванията на чл. 70, ал. 1, т. 1 НК.

    Първоначална обща оценка на риска и профила на криминогенните нужди,както и заложени цели в плана на присъдата са отразени с представения доклад.

    При първоначалната оценка са регистрирани среден риск от рецидив - 74 точки. В профила на криминогенни нужди дефицитни зони са:

    - криминално минало - осъждан многократно за користни и насилствени деяния, включително като непълнолетен;

    - нагласи - не е способен да ограничава собственото си поведение и да се съобразява с моралните и правни норми, липсва съзнание за вина и не изпитва емпатия към жертвата;

    - начин на живот и обкръжение - има контакт с криминално проявени лица, склонен към манипулативно и рисково поведение;

    - злоупотреба с алкохол - имал е чести злоупотреби с алкохол и агресивни прояви след употреба, включително настоящото деяние, с лабилна мотивация за промяна;

    - междуличностни проблеми - изразява враждебни нагласи при засягане на интерес, с агресивно поведение при провокация и след употреба на алкохол, със слаби умения за самоконтрол;

    - умения за мислене - с дефицити в уменията за разпознаване и разрешаване на проблемите, не се замисля за последиците от собствените действия и постъпки, без адекватно целеполагане, с импулсивно поведение под въздействието на алкохол.

    В условията на контролирана среда рискът от вреди е определен като нисък за служителите и нисък, към среден за останалите лишени от свобода.  Първоначално регистрираният риск от вреди към обществото е висок с оглед настоящото престъпление и криминалното минало.

    В изготвения първоначален план на присъдата като цели са заложени пълноценно оползотворяване на престоя в затвора, ограничаване на участие в субкултурни дейности, осмисляне на свободното време, осигуряване на възможност за религиозна подкрепа, формиране на основни умения за справяне с конфликтни ситуации.

 

    Предишна оценка на промените в профил на нуждите, настъпили по време на изпълнение на наложеното наказание и поправително въздействие е отразено по следния начин:

    Изготвените ревизии на оценките се сочи,че понижават риска от рецидив в границите на средния диапазон. Предпоследната оценка е за среден риск от рецидив - 53 точки, а последната изготвена оценка е с числена стойност 51 точки. Дефицитни стойности има при разделите "Нагласи", "Злоупотреба с алкохол" и "Умения за мислене", но с постигнати позитивни промени. Всички други зони са извън рисковия диапазон. Изгражда критично отношение към деянието, изразява емпатия към жертвата, изгражда трудови навици и умения, полага усилия да се съобразява със законовите и морални норми в обществото, изгражда умения за самоконтрол, общува толерантно, започва да разпознава голяма част от проблемите си и се стреми да ги разрешава по адекватен и законосъобразен начин, поставя си приемливи цели и работи за тяхното постигане, започва да се замисля за възможните последици от собственото поведение.

    В пенитенциарната институция се държи коректно и етично. Оползотворява престоя си в затвора и ЗО чрез включване в общопенитенциарни дейности и системно участие в трудов процес.

    В зоната "Междуличности проблеми" се наблюдава подобряване на уменията за самоконтрол. В зона "Умения за мислене" - търси алтернативи и законови решения и действия при разрешаване на проблемите. В момента л.св. П. е трудово ангажиран като чистач на администрацията в ЗО.

    Рискът от вреди за служителите се запазва нисък, а рискът за останалите лишени от свобода се понижава до нисък. Рискът от вреди за обществото се понижава от висок на среден и се обуславя от характера на извършеното настоящо и минали престъпления.

    В изготвеното последно препланиране като цели са заложени - надграждане и развитие на уменията за разпознаване и разрешаване на проблемите, мотивационна работа за постигане на формираните реалистични житейски цели, подкрепа на формираната самокритичност и осъзнаване на нанесените вреди, подкрепа и мобилизиране на нагласите за законосъобразен начин на живот; подкрепа на подобрените умения за създаване и поддържане на етични взаимоотношения в ЗО; системно полагане на труд и затвърждаване на трудови навици.

 

    Съпоставяне на настоящите оценки на риска и профил по системата за оценка на правонарушителя с резултатите от предишното оценяване. Изпълнение плана на присъдата по чл. 156 ЗИНЗС.

    По време на изтърпяване на наказанието в ограничена среда е отчетено,че се държи коректно и етично към останалите правонарушители. Оползотворява престоя си в МЛС.

    За времето на престой в Затвора е бил включен в учебен процес, посещавал е редовно занятия и е полагал усилия за усвояване на материала, трудово ангажиран на основание чл. 80 от ЗИНЗС в ЗОЗТ "Бойчиновци" като чистач, като има много добри отзиви за справяне с поставените трудови задачи.

    С оглед показаната трайна тенденция на позитивни промени и устойчиво просоциално поведение е сменен режимът и типът заведение на л.св. П., както следва: със Заповед на Началника на Затвора № 215/14.02.2018 г. режимът е заменен от Строг на Общ; със Заповед на Началника на Затвора № 29/28.02.2019 г. л.св. е прекатегоризиран в Открит тип и преместен в ЗО "Керамична фабрика" и със Заповед № 840/21.04.2020 г. на Началника на Затвора режимът е заменен от Общ на Лек.

    Девет пъти е пускан в домашен отпуск по режим за срок от две денонощия, съгласно чл. 98, ал. 6, изр. второ от ЗИНЗС. Не са регистрирани деструктивни прояви от органите на МВР и се завръща навреме и в посочения срок.

    След преместване в ЗО л.св. П. е трудово ангажиран като чистач на администрацията в ЗО "Керамична фабрика" - назначен на щат от 17.05.2019 г. (преназначен на същата длъжност в ЗООТ "Враца".) Изпълнява съвестно задълженията си.

    За времето на престой в МЛС се включва активно в провежданите културни и спортни мероприятия, като заема призови места в някои от тях.

    В резултат на проведената индивидуално-корекционна работа с л.св.  П. настъпват промени в следните зони:

    - нагласи - изгражда критично отношение към извършеното престъпление и поема вината за деянието, изпитва емпатия към жертвата, изгражда мотивация за законосъобразно поведение, изгражда нагласи в подкрепа на законосъобразно поведение след освобождаване;

    - трудова дейност - в корпуса на затвора и в затворническото общежитие е трудово ангажиран като има позитивно отношение към труда;

    - начин на живот и обкръжение - показва толерантно отношение към останалите лишени от свобода, дистанцира се от конфликтните ситуации, съдейства на администрацията;

    - злоупотреба с алкохол - изгражда стабилна мотивация за промяна модела на употреба след освобождаване, осъзнава вредите и негативите от системната злоупотреба с алкохол;

    - междуличностни проблеми - общува толерантно, изгражда умения за самоконтрол и не допуска агресивни прояви;

    - умения за мислене - подобри уменията си разпознаване и разрешаване на проблемите, при възникнал проблем се стреми да набелязва алтернативи за решаването му, обмисля действията си и избягва импулсивни постъпки, поставя си реалистични, социално значими и законосъобразни цели в житейски план.

    Л.св. П. има примерно поведение, няма извършени дисциплинарни нарушения и наложени наказания.

    Награждаван е многократно, последно със Заповед № 38/02.03.2018 г. на основание чл. 98, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС; Заповед № 227/10.08.2018 г. на основание чл. 98, ал. 1, т. 1 от ЗИНЗС; Заповед № 9/22.02.2019 г. на основание чл. 98, ал. 1, т.1 от ЗИНЗС; Заповед № 880/24.07.2019 г. на основание чл. 98, ал. 1, т.3 от ЗИНЗС; Заповед № 1189/29.08.2019 г. на основание чл. 98, ал. 1, т. 6 от ЗИНЗС; Заповед № 2044/18.12.2019 г. на основание чл. 98, ал. 1, т. 8 от ЗИНЗС; Заповед № 640/25.03.2020 г. на основание чл. 98, ал. 1, т. 1 от ЗИНЗС и Заповед № 2457/04.11.2020 г. на основание чл. 98, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС.

    Л.св. П. поддържа контакт с близки и роднини, от които получава необходимата морална и материална подкрепа.

    Рискът от рецидив е с понижени стойности - 51 точки. Рискът от вреди за обществото е понижен до среден.

    Съгласен е със заложените цели и задачи в Плана на присъдата, като те са изпълнени в пълен обем, осъзнал е вината си, преосмислил е миналото си поведение и изявява желание и готовност за водене на законосъобразен начин на живот, поддържа позитивни контакти с близките си.

    С активното му включване в дейности за пълноценно оползотворяване на свободното време, спазването на режимните изисквания, дълготрайното ангажиране в трудов процес и изпълнението на прогресивната система за изпълнение на наказанието лишаване от свобода л.св. П. предоставя доказателства за промяна в модела на мислене, в нагласите и бъдещо законосъобразно поведение при живота на свобода, което индикира успешна ресоциализация при освобождаване.

    Съдът приема оценката на администрацията като обективна и е израз на прякото впечатление на администрацията от настъпилите промени по време на престоя на осъденото лице в затвора,повлиян от  проведените корекционни дейности за постигане на целите  при изпълнение на задачите,поставени в плана на присъдата.

    Следва да се посочи,че съдът категорично приема да са налице доказателства които осъдения е дал за своята положителна личностна промяна,за положителна промяна в начина на мислене и снижаване на дефицитите,за настъпилите положителни промени в процеса на превъзпитаване ,който ще се задълбочават и института на УПО ще ги стимулира,което ще доведе до задълбочаване на поправителния ефект от наложеното и изпълнено наказание спрямо осъдения.

    Предвид гореизложеното и наличието на кумулативните предпоставки за изтърпян минимум от наказанието и доказателства за променена личност в положителна насока, съдът намира, че молбата за УПО е основателна.

 

Воден от горното и на основание чл. 440 НПК, Врачанският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

  ОСВОБОЖДАВА УСЛОВНО ПРЕДСРОЧНО осъдения Д.П.П., роден на *** *** ***, обл. Монтана, ***, българин, български гражданин, основно образование, женен, осъждан, понастоящем в Затвора гр. Враца, с ЕГН **********, от изтърпяване на остатъка от наложеното наказание лишаване от свобода от 10 години, наложено му с присъда по НОХД № 169/15 г. по описа на ОС-Монтана по чл. 115 НК, като със същата присъда е извършено групиране с НОХД № 1349/15 г. на РС-Монтана, като му е определено едно общо наказание от 10 години лишаване от свобода, с остатък от наказанието в размер на ДВЕ ГОДИНИ, СЕДЕМ МЕСЕЦА И СЕДЕМНАДЕСЕТ ДНИ.

 

    На основание чл. 70, ал.6 НК ОПРЕДЕЛЯ на Д.П.П. изпитателен срок в размер на неизтърпяната част от наложеното наказание, а именно две години, седем месеца и седемнадесет дни.

 

    На основание чл. 70, ал. 6 НК, вр.чл. 42а, ал. 2, т. 1 НК, ПОСТАНОВЯВА пробационна мярка - „Задължителна регистрация по настоящ адрес“, с периодичност два пъти седмично за срок от ДВЕ ГОДИНИ, СЕДЕМ МЕСЕЦА И СЕДЕМНАДЕСЕТ ДНИ, която да бъде изпълнявана на адрес с. *** ***, общ. *** ***, обл. Монтана, ***.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протестиране в 7-дневен срок от днес, като същото подлежи на незабавно изпълнение след изтичане на срока за обжалване, освен ако е подаден частен протест, който не е в интерес на осъдения.

 

ПРЕПИС от определението след влизането му в сила да се изпрати на Затвора гр. Враца, както и на РС гр. Пазарджик – Бюро „Съдимост“ за отметка в бюлетина на осъдения Д.П.П..

 

 

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: