Решение по дело №755/2018 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 168
Дата: 28 септември 2018 г. (в сила от 20 октомври 2018 г.)
Съдия: Йорданка Георгиева Майска-Иванова
Дело: 20182150100755
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 19 юли 2018 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№168                                        28.09.2018г.                                   гр.Несебър

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

НЕСЕБЪРСКИ РАЙОНЕН СЪД                         ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

на осемнадесети септември                    две хиляди и осемнадесета година

в публично заседание в състав:

                                          Председател: Йорданка Майска-И.

секретар Красимира Любенова

като разгледа докладваното от съдия Й.Майска

Гражданско дело № 755 по описа за 2018г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по повод исковата молба на П.Д. Ж. с ЕГН **********,***,подадена чрез процесуалния й представител – адв.Т.И.П. – П. ***, със съдебен адрес:***  против С.Д.К. с ЕГН **********, с адрес ***.

Предявена е претенция да бъде увеличена присъдената издръжка, дължима от ответника за детето Л.С.К., ЕГН ********** от присъдените по гр. дело №1160/2012 г. по описа на PC Несебър 150лв. на 250лв., считано от датата на завеждане на исковата молба до настъпването на причини за нейното изменяване или прекратяване. Представя писмени и сочи доказателства.

Предявената претенция е с правно основание чл.150, вр.чл.143, ал.2 СК.

В месечният срок не е постъпил писмен отговор от ответника.

Ответникът редовно уведомен по реда на чл.40, ал.2 от ГПК не се явява в с.з., не е взето не е взето писмено или гласно становище по исковата молба и посочените от ищеца доказателства. Не се сочат доказателства

По делото е постъпил социален доклад от Д“СП“-Поморие.

            Съдът,  след съвкупна преценка на събраните по делото доказателства и закона, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Не се спори между страните по делото, а и видно от представените по делото писмени доказателства с Решение № 19/30.01.2013г., постановено по гр.дело № 1160/2013г. по описа на РС-Несебър е утвърдено постигнато споразумение по чл.50 от СК, като е прекратен сключения между страните  граждански брак, родителските права спрямо роденото от брака дете Л.С.Каракашена, са предоставени на майката, като на ответника е определен режим за лични контакти с детето. Със същото решение бащата С.К.  е  осъден да заплаща месечна издръжка за детето Л., родена на ***г. в размер на 150лв., считано от 01.12.2012г., ведно със законната лихва върху всяка месечна вноска, до настъпване на законни обстоятелства за нейното изменение или прекратяване.

От представен по делото социален доклад се установява, че основни грижи да детето Л. се полагат от майката, която е трудово ангажирана целогодишно на длъжност мениджър хотел „Х.Р.“ в к.к.Слънчев бряг на 5-дневна работна седмица с работно време от 08,00ч. – 17,00ч. с брутно възнаграждение от 2300лв.. Майката е в напреднала бременност като считано от 20.09.2018г. ще влезе в състояние 45дни преди термин за раждане. Детето Л. е във видимо добро общо здравословно състояние, с правилно физическо и психическо развитие за възрастта си; облечено е според възрастта и сезона. Записано е в пациентска листа на Д-р Живка Дюлгерова-ОПЛ-Несебър. Детето разполага със самостоятелна добре обзаведена детска стая. В жилището се поддържа добра хигиена. Детето поддържа връзка с баща си и баба си и дядо си по бащина линия, като по данни на майката през лятото на 2018г. е гостувало за две седмици при баба си и дядо си по бащина линия в дома им гр.Добрич. През учебната 2018/2019г. Л. ще бъде ученичка във втори глас в СУ“Любен Каравелов“-гр.Несебър. Класен ръководител на детето е г-жа Х.. Учебните помагала и училищни униформи се заплащат от майката. Детето е записано и посещава множество извънкласни дейности-народно пеене, английски, математика, рисуване, разходите за които се заплащат от майката. Майката е споделила със социалните работници извършващи проучването по делото, че откакто детето е започнало училище, разходите свързани с възрастта му значително са се увеличили, в същото време ответникът е имал изтеглен по време на брака им кредит от 10 000лв., който не изплащал и банката е принудила нея да го изплаща. Отделно от това майката е споделила, че не е получавала присъдената до момента издръжка от 150лв. за детето от месец февруари 2018г..

По делото е представено уверение от 29.06.2018г., издадено от Център за млади таланти –Бургас/вж.л.5 по дело/ към Фондация Шанс за децата и природата на България, видно от което Л.С.К. посещава курсове по английски език, математика и рисуване в центъра, като таксата е заплатена от родителя П.Д. Ж.. Представена е и фактура № 2034/07.09.2018г. с издател цитираната фондация за заплатена такса от 180лв./вж.л.21 по дело/. Представени са и два броя касови бонове от 14.09.2018г. за закупени обувки на стойност 14,90лв. и закупени дрехи-жилетка, дълга туника, блуза-риза и пола на обща стойност от 65,96лв.. По делото не са представени доказателства за други разходи, липсват и писмени доказателства майката да погасява банков кредит.

От показанията на св.Донка Георгиева-майка на ищцата се установява, че внучка й Л. проявява интерес към математиката и рисуването поради което от миналата година е записана на курсове за развитие на знанията и уменията и в тези области, като от тази година ще посещава и курс по английски език. Св.Георгиева посочва че поддържа добри отношения с родителите на бившия й зет, като от тях е разбрала че синът им и ответник по делото работи в РГермания на средна позиция в хотел в гр.З. със заплата от 1800-2000евро. Този свидетел потвърждава, че това лято Л. е била на гости в гр.Добрич при баба си и дядо си по бащина линия.

Изложените обстоятелства установяват нарастване на потребностите на детето и съответните разходи, произтичащи от възрастта, формата на обучение и активната извънучилищна  дейност. Следва да се посочи, че всички средства за учебници и помагала, както и допълнителните за униформа, утвърдена за съответната гимназия, се заплащат от родителите.

Спорът относно издръжката е преди всичко за нейния размер с оглед исканото увеличение.

Семейния кодекс регламентира задължението на родителите да издържат своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Това задължение е от първи ред, което означава, че при определяне на издръжката приоритет имат интересите на детето, а не желанието на родителя да бъде задължен в по- малка степен.

Представените по делото доказателства безспорно сочат на по-големи разходи, свързани с обучението на нуждаещия се от издръжка, неговата възраст и обучение, които формират извод за увеличаване на издръжката по размер. Това поставя на преценка възможностите на задължените лица да осигуряват необходимите средства за детето, с оглед да осигурят живот, какъвто би имало, ако живеят заедно.

При определяне на издръжката приоритет имат интересите на детето и потребности му от по-висока издръжка, които са доказани в случая. Комплексната преценка включва разходите от битов характер, транспорт, обучение и здравеопазване, както и свързаните с физическото и интелектуално израстване - спорт, почивка, културни мероприятия. По изложените съображения приема, че претендираната обща издръжка за детето е адекватна на увеличените потребности и разходите за тяхното задоволяване, а разпределението между задължените с издръжката лица - на възможностите им да я осигуряват без особено затруднение. Участието на бащата с грижи към неговите възходящи, включително и с парични средства, е в изпълнение на един морален дълг, поради което не конкурира със задължението му към детето- чл. 143, ал.1 вр. чл. 141, т.1 от СК.

С оглед изложеното претенцията се явява доказана по своето основание и размер, поради което присъдената с Решение № 19/30.01.2013г., постановено по гр.дело № 1160/2013г. по описа на РС-Несебър издръжка, дължима от С.Д.К. на неговата дъщеря Л.С.К., родена на ***г. следва да бъде увеличена от присъдените 150лв. на 250лв., считано от 19.07.2018г. до настъпване на законни причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

На основание чл.242, ал.1 от ГПК настоящата инстанция следва да допусне предварително изпълнение на решението, в частта му относно присъдената издръжка.

Ответника, предвид изхода на делото, следва на основание чл.78, ал.6 от ГПК да бъде осъдена да заплати по сметка на съда сумата от 144лева, представляваща държавна такса върху увеличения размер на издръжката, както и направените от ищеца разноски в размер на 500лв. за заплатено адв.възнаграждение.    

По изложените съображения, съдът

 

Р      Е      Ш      И:

 

ИЗМЕНЯ размера на присъдената с Решение № 19/30.01.2013г., постановено по гр.дело № 1160/2013г. по описа на РС-Несебър месечна издръжка, дължима от С.Д.К. с ЕГН ********** на неговата дъщеря Л.С.К., ЕГН **********  платима чрез неговата майка П.Д. Ж. с ЕГН ********** от 150лв., като я УВЕЛИЧАВА на 250лв./двеста и петдесет/лева, считано от 19.07.2018г. до настъпване на законни причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ОСЪЖДА С.Д.К. с ЕГН **********  да заплати в полза на Държавата, по сметка на РС-Несебър държавна такса в размер на 144лв./сто четиридесет и четири/лева, дължима върху увеличения размер на присъдената издръжка.

ОСЪЖДА С.Д.К. с ЕГН **********  да заплати на П.Д. Ж. с ЕГН ********** сторените съдебни разноски в размер на 500лв./петстотин/лева за заплатен адв.хонорар.

ДОПУСКА на осн. чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението, в частта му относно присъдените издръжки.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, считано от връчването му на страните пред Окръжен съд-Бургас .

                         

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: