Определение по дело №206/2021 на Административен съд - Шумен

Номер на акта: 503
Дата: 6 юли 2021 г.
Съдия: Снежина Петкова Чолакова
Дело: 20217270700206
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 юни 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Шумен, 06.07.2021г.

 

Административен съд - град Шумен, в закрито заседание на шести юли две хиляди двадесет и първа година, в следния състав:

 

Административен съдия: Снежина Чолакова

 

като разгледа докладваното от административния съдия АД № 206 по описа за 2021г. и за  да се произнесе, взе предвид следното:

 

Съдебното производство по делото е образувано по жалба на «М. – 2020» ЕООД, с ЕИК *********, представлявано от управителя Ш.С.Ш., със седалище и адрес на управление гр.Върбица, ул.А.С.№ 5А, ет.3, ап.11, с адрес за кореспонденция гр.Варна, ж.к. «М» 146, вх.7, ет.9, ап.76, против Заповед за налагане на принудителна административна мярка № 136-ФК/01.06.2021г., издадена от Началник на отдел "Оперативни дейности" - гр.Варна в ГД"Фискален контрол" при ЦУ на НАП-гр.София.

Съдът, като провери редовността на депозираното, счете, че са налице основания по смисъла на чл.151, т.2 и т.3 от АПК за оставяне на жалбата без движение, поради следното:

От материалите по делото е видно, че оспорващият, в качеството на юридическо лице, не е представил по делото документ за внесена в полза на Административен съд – гр.Шумен държавна такса в размер на 50 лева, дължима съгласно Тарифа № 1 към ЗДТ за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието.

На второ място, жалбата, поставила началото на настоящото съдебно производство, е подписана от Д.Х.Ц.– пълномощник на дружеството-жалбоподател. Видно от приложеното пълномощно, Д.Х.Ц.е овластен от управителя на „М. – 2020“ЕООД да го представлява като едноличен собственик на капитала на дружеството пред НАП и всички институции в РБ, като получава и разписва всички документи, включително АУАН. Т.е. пълномощникът не притежава право да оспорва по съдебен ред индивидуални административни актове от името на дружеството. Нещо повече, съгласно чл.32, т.1, т.3 и т.5 от ГПК, приложим по силата на чл.144 от АПК, представители по пълномощие на страна – юридическо лице могат да бъдат адвокатите; юрисконсултите или други служители с юридическо образование в учрежденията, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец; други лица, предвидени в закон. От приложените по делото доказателства не се установява пълномощникът да попада в някоя от изброените категории, което изключва възможността последният да представлява „М. – 2020“ЕООД пред съда. С оглед на това на оспорващия следва да се укаже жалбата да бъде преподписана или да бъде заявено изрично и писмено, че се потвърждава – лично от управителя и представляващ дружеството; или чрез валидно упълномощен процесуален представител от кръга на визираните в чл.32, т.1, т.3 или т.5 от ГПК.

С оглед изложените съображения и на основание чл.158, ал.1 от АПК жалбата следва да се остави без движение, като се укаже на жалбоподателя да изправи констатираните нередовности.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата на «М. – 2020» ЕООД, с ЕИК *********, представлявано от управителя Ш.С.Ш., със седалище и адрес на управление гр.Върбица, ул.А.С.№ 5А, ет.3, ап.11, с адрес за кореспонденция гр.Варна, ж.к. «М» 146, вх.7, ет.9, ап.76, против Заповед за налагане на принудителна административна мярка № 136-ФК/01.06.2021г., издадена от Началник на отдел "Оперативни дейности" - гр.Варна в ГД"Фискален контрол" при ЦУ на НАП-гр.София.

ДАВА 7-дневен срок на оспорващия да изправи констатираните нередовности, като:

- представи по делото документ за внесена в полза на Административен съд – гр. Шумен държавна такса в размер на 50 (петдесет) лева съобразно Тарифа №1 към ЗДТ за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието;

- управителят и представляващ дружеството или валидно упълномощен процесуален представител от кръга на визираните в чл.32, т.1, т.3 или т.5 от ГПК да преподпише жалбата или да заяви изрично и писмено, че я потвърждава.

В съобщението до оспорващия да се впише изрично указание, че в случай на неизпълнение на дадените указания в посочения 7-дневен срок, жалбата му ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено на основание чл.158, ал.3 от АПК.

След изтичането на указания срок или изпълнение на дадените указания делото да се докладва на съдията –докладчик.

Препис от настоящото определение да се изпрати на оспорващия.

 

                   Административен съдия: