Споразумение по дело №76/2018 на Районен съд - Тетевен

Номер на акта: 18
Дата: 6 март 2018 г. (в сила от 6 март 2018 г.)
Съдия: Нанко Събов Маринов
Дело: 20184330200076
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 1 март 2018 г.

Съдържание на акта

П   Р   О   Т   О  К   О  Л

 

гр.Тетевен, 06.03.2018 год.

 

Тетевенският районен съд, четвърти състав, в публично  съдебно заседание  на шести март  2018 год. В състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАНКО МАРИНОВ

 

                          Съдебни заседатели:

                                               Членове:

 

при участието на секретар: ДОНА ПЕТРОВА

и прокурора  НИКОЛАЙ ПОНЧЕВ

сложи за разглеждане  Н.О.Х

дело № 76 по описа за 2018 год.

Докладвано    от   ПРОКУРОР   ПОНЧЕВ

 

На именното повикване в  10.00 часа

        За Районна прокуратура Тетевен - Прокурор ПОНЧЕВ.

        Подсъдимият Г.В.П., редовно призован се явява лично и с адв.Т.Ц. от ЛАК с пълномощно от досъдебното производство.

         Прокурор Пончев: Да се даде ход на делото.

         Адв.Т.Ц.: Да се даде ход на делото.               

                             СЪДЪТ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

         Съдът разясни на страните правото на отвод на състава на съда, на прокурора и на съдебния секретар.

         Подс. Г.П.: Съгласен съм този състав да гледа делото.

         Адв.Ц.:  Не правим отводи.

                                           И такъв не беше направен.            

         Самоличност на подсъдимият: Г.В.П. -роден на  *** година, български гражданин, местоживеене ***, средно образование, неженен, неосъждан,  ЕГН: **********.

         Подс.Г.В.П.: Разбирам обвинението, което ми е  повдигнато от прокуратурата. Признавам се за виновен по това  обвинение. Разбирам последиците от споразумението, доброволно съм го подписал и съм съгласен с последиците от същото. Заявявам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

        Прокурор Пончев: Уважаеми г-н Съдия, моля да одобрите предложетото Ви споразумение. Считам, че са  съобразени доказателствата по делото, които сочат на това, че обвиняемия е личност, която не може да се отличи   с висока обществена опасност, бил е наказван за такова дение, но е реабилитиран, към  момента на извършване  на преедмета на настоящето дело, доказателствата сочат че му се е наложило да предприеме   управлеинето на автомобила, тъй като се е бил самоноранил и  е пътувал свъщност към Спешна Помощ. Количеството  алкохол не е високо, поради това сме счели че прилагайки чл.55 тъй като споразумението е по инициатива на обвиняемия и неговия защитник, редуцирането на минималното предвиденото от закона наказание е достатъчно, както и да се приложат в някакъв минимален размер наказнието глоба и справедлив размер лишаване от права, а именно глоба от 100 лева и лишаване от права 10 месеца  от момента на отнемане на свидетелството му за управление,  така че всички тази мерки ще бъдат достаточни за да се постигне целта на закона, поправяне на обвиняемия, и моля ако съдът намери тези доводи за правилни и непротиворечащи на доказателствата по делото, съответно на закона и на морала, да постанови съдебен акт с който да одобри предложенето споразумение.

         Адв ц.:  Уважаеми г-н Съдия, ние с моя доверител изцяло споделяме съображенията, които разви заместник Районния прокурор  и Ви моля да приемете, че така представеното споразумение не противоречи на закона  и на морала, поради което молим  го одобрите.  Договорили сме се на моя доверител да бъдат наложени всички предвени от закона наказания и санкции. Не сме спестили нито една, наистина те са в един минимален размер, но са съобразени, както каза прокурора и с изключително ниската степен на обществена опасност на моя доверител, но са съобразени и с обстоятелството,  че  той един път е  бил реабилитиран за подобни деяния, и затова сме предвили всички предвидени от закона тегоби, които следва да му бъдат вмемени и да понесе,  а и Вие  както може да се убедите, налице са и му личат  следите от това самонараняване на устата дето е шит, и  ухото, което е и наложило неговото пътуване, той е считал,  че  вече му е излязъл алкохола, но за съжаление не е било така, то и затова е  малко над инкриминираната стойност на алкохол. Ако беше отишъл на кръвна проба може и да беше и под 1.2, но той достойно се  е държал с полицията,  признал си  е всичко, отказал е кръвна проба и затова ще си понесе съответните  наказания  за това дейяние коеот е престъпление по НК затова Ви моля да примете, че споразумението отгаваря на всички изисквания и моля да го одобрите.

Пр. № БМЕ21800054БНУ            

НП № БМЕ21800054ГПВ   

        

С П О Р А З У М Е Н И Е

 

Днес, 1.03.2018 г., в град Тетевен, Ловешка област, между подписаните: НИКОЛАЙ ПОНЧЕВ – зам. районен прокурор на Районна прокуратура – град Тетевен, от една страна, и от друга страна: обвиняемия Г.В.П., ЕГН: **********,*** защитникът му адв. Т.Ц. от ЛАК, по БП № 54/ 2018 г., по описа на РУ МВР Тетевен, пр. вх. № 331/ 2018 г., по описа на РП Тетевен, се сключи настоящото споразумение за решаване на делото в досъдебното производство при спазване правилата на глава ХХІХ от НПК, като страните се споразумяха за следното :

1.Обвиняемият   Г.В.П. се признава за виновен в това, че:

- за това, че на 24.02.2018 г. около 05 ч. и 10 м. в  гр. Тетевен, Ловешка област, на ул. „Вършец“, в района на бензиностанция „Лукойл“, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил л. а. „ВАЗ“, модел „21214“ с ДКН ОВ 6403 АК, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.54 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест – Дрегер 7510“ с фабр. № 0030, поредна проба 02408,

- което е престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.       

2. Наказанието за извършеното от обвиняемия Г.В.П. престъпление да бъде:

ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като при условията на чл.55, ал.1, т. 1 от НК се определи наказание под най- ниския предел – а именно - 6 /шест/ месеца лишаване от свобода.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 от НК от така определеното наказание се приспада времето от 1 ден, поради задържане на обвиняемия във връзка с престъплението по реда на ЗМВР, на дата 24.02.2018 г.

 На основание чл.66,ал.1 от НК изтърпяването на така определеното наказание от 6 /шест/ месеца лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от 3 /три/ години.

На основание чл. 55, ал. 2, в-ка с ал. 1, т. 1 от НК налага предвидено наказание глоба в размер на 100 / сто/ лева.

        На основание чл. 343г, в-ка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 /десет/ месеца, считано от датата на отнемане на свидетелството за управление на МПС – 24.02.2018 г.

3. Обвиняемият Г.В.П. заявява, че е съгласен  с така постигнатото споразумение, разбира смисъла и последиците от същото, доброволно го е подписал и декларира,че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

 

                                      СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :

 

         ЗАМ. РАЙОНЕН ПРОКУРОР:                    ОБВИНЯЕМ:

                                                                          

                                                                                                                                                           ЗАЩИТНИК:

 

 Съдът намира, че така постигнатото споразумение по реда на чл.381 и сл.  от НПК не противоречи на закона и на морала,  и същото  следва да бъде одобрено,  поради което

                                                      ОПРЕДЕЛИ:

          ОДОБРЯВА така постигнатото  споразумение по реда на  чл.381 и сл. от НПК, с което подсъдимият Г.В.П. с ЕГН: **********,***, се признава за виновен в  това, че:

на 24.02.2018 година, около 05 ч. и 10 м. в  гр. Тетевен, Ловешка област, на ул. „Вършец“, в района на бензиностанция „Лукойл“, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил л. а. „ВАЗ“, модел „21214“ с ДКН ОВ 6403 АК, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.54 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест – Дрегер 7510“ с фабр. № 0030, поредна проба 02408, поради което и на основание  чл.343б, ал.1, във връзка с чл.55, ал.1, т. 1 и ал.2, във вр. ал.1, т.1 от НК   ГО ОСЪЖДА на  6 /шест/ месеца лишаване от свобода  и  глоба в размер на 100 / сто/ лева.

На основание чл.66,ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия Г.В.П. наказание от 6 /шест/ месеца лишаване от свобода за изпитателен срок от 3 /три/ години.

На основание чл.59, ал.1, т.1 от НК ПРИСПАДА от така наложеното наказание от 6/ шест/ месеца лишаване от свобода, времето от 1/ един/ ден, задържане на  подсъдимия, във връзка с престъплението по реда на ЗМВР, на дата 24.02.2018 г.

На основание чл.343г от НК ЛИШАВА подсъдимия  Г.В.П. от право да управлява МПС за срок от 10 /десет/ месеца, считано от датата на отнемане на свидетелството за управление на МПС – 24.02.2018 г.

         ПРИЕМА и прилага към делото Бързо Производство № 54/2018 година по описа на РУП на МВР гр.Тетевен.

          ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД№76/2018 година по описа на Тетевенски Районен Съд, по реда на чл. 381 и сл. от НПК.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО.      

          НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

          ВЛИЗА В СИЛА НЕЗАБАВНО.           

                                                                          

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

                  

     Протоколът се написа в съдебно заседание и същото се закри в 10.25  часа.

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                  СЕКРЕТАР: