Определение по дело №179/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 261403
Дата: 22 юли 2021 г.
Съдия: Антоанета Драганова Андонова
Дело: 20192100900179
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 2 април 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 

Номер 261403                      Година 2021,22.07.                             Град Бургас

 

 

Бургаски окръжен съд                                                          граждански състав

На      двадесет и втори юли                   Година две хиляди двадесет и първа

В  закрито   заседание в следния състав:

                                                    

                                          Председател:Антоанета Андонова – Парашкевова                                          

                                                 Членове:  .………………………………………                                                      

                             Съдебни заседатели:    ……………………………………...

Секретар

Прокурор

като             разгледа               докладваното              от                      съдията

търговско   дело номер           179             по описа за       2019             година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

Постъпила  е  писмена молба от А.К. в качеството му на синдик на „Аклади“ ООД-в несъстоятелност ,ЕИК   ********* ,с която  е отправено едно искане - за предоставяне на разрешение  по чл.658,ал.1,т.9   от ТЗ за разпореждане на парична сума в размер от 4560 лв. за заплащане на възнаграждение на оценител  за  извършена и предадена оценка на вещи от масата на несъстоятелността и е направено едно предложение-за предоставяне на разрешение  по чл.716,ал.2 и чл.717 от ТЗ за пристъпване към продажба по реда на чл.717 в  от ТЗ  на  57 недвижими имота в цялост при начална цена-съгласно изготвената оценка.Прилага  папка с експертно  становище  и други доказателства.

Искането е с правно основание в чл.658,ал.1,т.9   от ТЗ.

          Предложението е с правно основание в чл.716,ал.2 и чл.717,ал.2 от ТЗ.

          Бургаски окръжен съд като обсъди доводите на синдика,както и всички  извършени до настоящия момент по делото по несъстоятелност процесуални действия и приложени книжа намира следното:

          По искането с правно основание чл.658,ал.1,т.9   от ТЗ:

          На проведеното  на 20.04.2021 год. Събрание на кредиторите на „Аклади“ ООД-в несъстоятелност са взети решения във връзка с осребряване на имуществото на длъжника.Част от тях касаят избора на оценител и ,а останалата част-реда и начина на осребряване на имуществото на длъжника.От приложеното експертно становище е видно,че то е изготвено от избрания от това Събрание на кредиторите оценител.Събранието обаче  е   предоставило на постоянния синдик правото на определи възнаграждението на избрания оценител предвид на количеството и качеството на работата,която ще бъде свършена.Събранието,също така, е руешило да предостави право на синдика да определи метода и условията на оценка на всеки актив,като всяко едно имущество се оценява с отделна цена,която да е оптимална и съобразена с пазарната стойност на конкретния вид имущество в зависимост от спецификата му.

От представения договор с избрания оценител и приемателно-предавателен протокол е видно,че на 01.05.2021 год.  синдикът е сключил договор с избрания оценител,възложил е експертна оценка  на общо 57 броя недвижими имоти,ведно с движимите вещи в тях,определен е срок за изпълнение на възложението и възнаграждение в размер на 4560 лв. с ДДС платимо след одобрение на сумата от съда по несъстоятелността.На 28.05.2021 год. синдикът е приел изпълнението на възложената задача по горния договор  без забележки,като съответстващо на изискванията посочени в договора.С оглед на горното съдът намира,че синдикът е изпълнил в рамките на предоставената му свобода  решенията на събранието на кредиторите-възложил е оценка на избрания оценител,договорил е с него възнаграждение съобразно количеството и качеството на работата.От съдържанието на експертната оценка е видно,че тя е изготвена в съответствие с решенията на Събранието на кредиторите-оценено е всяко едно имущество-състоящо се от недвижим имот и движими вещи в него/обзавеждане/ с отделна цена,при приложение на най-близкия до пазарните условия към момента метод на оценка-метода на пазарните аналози,като е формирана обща цена  на всички оценени имоти с обзавеждане в размер на 4844410 лв. ,датата на оценката е 13.05.2021 год.,а валидността й до 13.11.2021 год.

При това положение са налице основания за разрешаване заплащането на договореното от синдика възнаграждение на избрания оценител,а именно сумата от 4560 лв. с ДДС.

По предложението  с правно основание в чл.716,ал.2 и чл.717,ал.2 от ТЗ:

          С подлежащо на незабавно изпълнение решение № 179 от 16.09.2020 год. по настоящото дело,обявено по партидата на длъжника на  същата дата, са постановени последиците по чл.711 от ТЗ,една от които е и започване на осребряване на имуществото,включено в масата на несъстоятелността.В изпълнение на това решение е депозирана и молбата за разрешение.

Видно от приложените  от синдика до момента по делото книжа,предложението  му,отправено в настоящата молба  е  изцяло съобразено с решенията  на събранието на кредиторите,проведено на 20.04.2021 год.. Предложена е  продан по реда на чл.717а-717в от ТЗ  на  57 самостоятелни обекти с движимите вещи-обзавеждането, в тях като цяло,при начална цена-съгласно оценката,а именно 4844410 лв.,определена от избрания оценител. Оценката,както бе установено по-горе е  съгласно решението на събранието на кредиторите от 20.04.2021 год.  ,от избрания от това събрание на кредиторите оценител   и при приложение на метода на пазарните аналози,видно от депозираното експертно становище..

С оглед на горните данни съдът намира,че предложението на синдика е изцяло съобразено както с решенията на събранието на кредиторите,така и с императивните изисквания на  закона.Видно ,обаче от приложения нотариален акт,в него придобитите от длъжника имоти не са описани с кадастрални идентификатори,а съгласно одобрен идеен проект,видно от описанието на приложенията към нотариалния акт при изповядване на сделката.В експертното становище имотите са описани с кадастрален идентификатор.В представените от синдика таблици за определяне на идеалните части  и площите от общите части на сградите и правото на строеж за отделни обекти,вероятно имотите са описани също съгласно идеен проект.При това положение съдът не е в състояние да провери дали оценените 57 имота  са такива,които по приложения нот. акт са разпределени за длъжника и какви са припадащите се идеални части и площи на общи части на сградите и правото на строеж за всеки от 57 имота.Ето защо преди да  приеме предложението на синдика и да издаде изсканото разрешение ,съдът следва да изиска от синдика да изготви таблица,която освен да съдържа  данните от лист 52 от експертното становище,да съдържа и данни за съответствие на кадастралния идентификатор на всеки отделен имот  с описанието на съответния имот по представения нот. акт № 55 от 17.11.2006 год. и за припадащите се на всеки отделен имот идеални части  и площи от общите части на сградите и правото на строеж за отделните обекти,съгласно представените таблици.

По изложените съображения и на основание  чл.658,ал.1,т.9 от ТЗ ичл.716,ал.2 във вр. с чл.717,ал.2 от ТЗ съдът

 

                             О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 

          РАЗРЕШАВА на синдика  на „Аклади“ ООД- в несъстоятелност ,ЕИК ********* А.Г.К. да се разпореди с парична сума в размер от  4560 лв.  от особената банкова сметка  *** „Аклади“ ООД- в несъстоятелност ,ЕИК ********* като с нея  заплати на избрания от Събрание на кредиторите оценител Ивайло Дочев Ненков  договореното възнаграждение  в размер на 4560 лв. с ДДС по сключен с него договор за изготвяне на оценка от 01.05.2021 год. 

 

УКАЗВА на синдика на „Аклади“ ООД- в несъстоятелност ,ЕИК ********* А.Г.К. в двуседмичен срок от получаване на препис от настоящото определение да изготви и представи към молбата си вх. № 269324 от 21.07.2021 год. таблица,която освен да съдържа  данните от лист 52 от експертното становище,да съдържа и данни за съответствие на кадастралния идентификатор на всеки отделен имот   от лист 52 с описанието на съответния имот по представения нот. акт № 55 от 17.11.2006 год. и за припадащите се на всеки отделен имот идеални части  и площи от общите части на сградите и правото на строеж за отделните обекти,съгласно представените таблици.

Определението е окончателно.

 

                                                           Съдия: