Решение по дело №3412/2019 на Районен съд - Перник

Номер на акта: 3817
Дата: 13 декември 2019 г. (в сила от 13 декември 2019 г.)
Съдия: Кристина Николаева Костадинова
Дело: 20191720103412
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 30 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е  

№ 2064

гр. Перник, 13.12.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

ПЕРНИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО                      ОТДЕЛЕНИЕ, XI състав, в открито съдебно заседание на девети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ

КРИСТИНА КОСТАДИНОВА

 

при участието на секретаря Наташа Динева, като разгледа докладваното от съдия К. Костадинова гр.д. № 3412 по описа на съда за 2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 422 от ГПК.

Производството е образувано по искова молба на „Топлофикация Перник“ АД, с ЕИК: *********, подадена чрез процесуалния му представител – юрк. Е.К., срещу П.И.С., с ЕГН: **********, с която се иска да бъде признато за установено, че ответникът дължи на ищеца сумата от общо 377.99 лева, представляваща стойността на доставена и ползвана, но незаплатена топлинна енергия, за имот – апартамент № 6, находящ се в ***, от които главница в размер на 343.39 лева за периода от 01.05.2017 г. до 30.04.2018 г. вкл, и 34.60 лева – лихва за периода от 09.07.2017 г. до 04.12.2018 г., както и законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението за издаване на ЗИПЗ до окончателното плащане на сумата. Претендират се и направените по делото разноски.

В исковата молба се твърди, че между страните съществува валидно облигационно отношение, възникнало по силата на приети от държавен орган (КЕВР) общи условия, които са публикувани по установения ред и по отношение на които ответникът не е изразил несъгласие. Уточнява се, че в тази връзка не е необходимо сключването на индивидуален договор с потребителя. Твърди се, че имотът, за който е доставяна топлинната енергия, се намира в топлоснабдена сграда – етажна собственост (СЕС), като ищецът е изпълнил задължението си и е доставял топлинна енергия за отопление и горещо водоснабдяване. Посочва се, че въпреки това ответникът не е изпълнил задължението си за заплащане на дължимите суми.

С исковата молба са представени копие от извлечение от сметка, и копие от вестник „Съперник” от 2008 г. с публикувани общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди.

Препис от исковата молба е връчен на ответника при условията на отказ по чл. 44, ал. 1 от ГПК. В законоустановения срок по чл. 131 от ГПК от страна на ответника по делото, не е постъпил писмен отговор.

В първото по делото съдебно заседание, проведено на 09.12.2019 г., процесуалният представител на ищцовото дружество прави искане за постановяването на неприсъствено решение срещу ответника.

Ответникът, редовно призован, не се явява в първото по делото съдебно заседание. От страна на последния не е постъпило искане делото да бъде разгледано в негова отсъствие.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намира че са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение по реда на чл. 239, ал. 1 от ГПК, като съображенията за това са следните:

На ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването му в съдебно заседание. Независимо от това ответната страна не е подала отговор на исковата молба и не се явява в първото заседание по делото, за което е редовно призована, както и не взема становище по спора. Не е депозирано и искане делото да бъде разгледано в нейно отсъствие. В първото съдебно заседание ищецът прави искане за постановяване на неприсъствено решение спрямо ответника. 

От представените писмени доказателства (извлечение от сметка и препис от вестник „СъПерник“ с публикувани общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди) може да се направи извод за вероятната основателност на предявените искови претенции. Предвид изложеното съдът намира, че са налице кумулативно изискуемите предпоставки по чл. 238, ал. 1 и чл. 239, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение спрямо ответника.

В този смисъл настоящият състав намира за основателни исковите претенции на „Топлофикация Перник“ АД срещу П.И.С. за установяване на следните вземания: сумата от 343.39 лева, представляваща главница за ползвана, но незаплатена топлинна енергия за периода от 01.05.2017 г. до 30.04.2018 г. вкл, начислена за топлофициран имот – апартамент № 6, находящ се в ***, както и сумата от 34.60 лева – обезщетение за забава на месечните плащания за периода от 09.07.2017 г. до 04.12.2018 г., ведно със    законната лихва върху главницата, считано от предявяване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение до окончателното изплащане на задължението.

Горното налага предявените исковете да бъдат уважени, като на основание чл. 239 ал. 2 от ГПК, съдът не следва да излага мотиви за това.

По исканията за разноски на страните:

Искане за разноски е направила ищцовата страна:

По разноските в производството по ч.гр.д. *** г. по описа на РС Перник:

В това производство ищцовото дружество претендира разноски в размер на общо 75 лева, от които 25 лева държавна такса и 50 лева юрисконсултско възнаграждение. С оглед изхода на делото тези разноски следва да му бъдат присъдени изцяло.

По разноските в производството по гр.д. № 3412/2019 г. по описа на РС Перник:

В това производство ищцовото дружество претендира разноски в размер на 25 лева държавна такса, видно от представен списък по чл. 80 от ГПК, които следва му бъдат присъдени изцяло.  

Водим от горното, Пернишкият районен съд:

 

РЕШИ:

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че П.И.С., с ЕГН: ********** и адрес: ***, ДЪЛЖИ на „Топлофикация Перник“ АД, с ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление: гр. Перник, кв. Мошино, ТЕЦ „Република“, сумата от общо: 377.99 лева, представляваща стойността на доставена и ползвана, но незаплатена топлинна енергия, за имот – апартамент № 6, находящ се в ***, от които главница в размер на 343.39 лева за периода от 01.05.2017 г. до 30.04.2018 г. вкл, и 34.60 лева – обезщетение за забава на месечните плащания за периода от 09.07.2017 г. до 04.12.2018 г., както и законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение – 19.12.2018 г. до окончателното плащане на сумата, за които вземания е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК по ч.гр.д. *** г. по описа на Пернишкия РС.

ОСЪЖДА П.И.С., с ЕГН: ********** ДА ЗАПЛАТИ на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК на „Топлофикация Перник“ АД, с ЕИК: ********* сумата от 75 лева, представляваща разноски в производството по ч.гр.д. № 9049/2018 г. по описа на Пернишкия РС и сумата от 25 лева, представляваща разноски в настоящото исково производство.

Решението е постановено при условията на неприсъствено такова, поради което на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК не подлежи на обжалване в тази му част.

Препис от решението да се връчи на страните по делото.

Изисканото ч. гр. д. № 09049 по описа за 2018 г. на Пернишкия РС да бъде върнато на съответния състав, като към него се приложи и препис от влязлото в сила решение по настоящето дело.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ

                                                                       К. КОСТАДИНОВА