Решение по дело №4025/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 4132
Дата: 10 октомври 2019 г. (в сила от 10 октомври 2019 г.)
Съдия: Михаил Петков Михайлов
Дело: 20193110104025
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 15 март 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

4132/10.10.2019г.

гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИЯТ районен СЪД, гражданско ОТДЕЛЕНИЕ, ХХІ състав, в публично заседание на двадесети септември, през две хиляди и деветнадесета година, проведено в състав:

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: М. М.                                                                         

при участието секретаря Д. П., като разгледа докладваното от съдия М. гр. дело №4025 по описа на Варненски районен съд за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е молба от ****** със седалище и адрес на управление ***, с която се иска да бъдат задължение наследниците на Е.И. *** да заявят дали приемат или се отказват от наследството на последната, на осн. чл. 51 ЗН.

С оглед изложените в молбата твърдения съдът осъществи служебна проверка, като констатира, че е образувано ч.гр.дело № 11993/2018г., по което е постановено определение за вписване в особената книга водена при ВРС отказите от наследство досежно низходящите на наследодателя – ************ и Димитър Митев.Съдът констатира, че низходящия на наследодателят Е. *** – ******* е починал на 30.05.2002г., т.е. преди наследодателя Е. Мирчева, поради което и по правилата на чл.10, ал.1 ЗН същия следва да бъде заместен от своите низходящи. От справка от НБДН се установява, че низходящи на Валентин Иванов Пенчев, б.ж. на гр. Варна са Е.В.И., ЕГН ********** *** *************** и Г.В.И., ЕГН ********** *** дол, поради което и на осн. чл.5 вр.чл.10, ал.1 ЗН в производството по делото следва да бъдат конституирани наследницит заместващи по закон низходящия на наследодателя починал преди него, които са призовани към наследяване, на които да бъде определен срок за приемане или отказ от наследство, на осн. чл.51 ЗН.

            Наследникът Е.В.И., ЕГН ********** *********************** е уведомена на 28.03.2019г., а наследникът Г.В.И., ЕГН ********** *** дол на 13.06.2019г., че следва са явят в съда, за заявят дали приемат или се отказват от наследството на наследодателя си. Въпреки редовното си уведомяване страните не се явиха за да заявят дали приемат или се отказват от наследството на Е.И. ***.

            При тези съображения в особената книга водена при ВРС следва да бъде вписано, че с страните са изгубили правото да приемат оставеното наследство след смъртта на наследодателят им.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

да се впише в особената книга по чл. 49, ал.1 ЗН водена при Варненски районен съд по повод молба на ********** със седалище и адрес на управление ***, че наследниците на Е.И. *** - Е.В.И., ЕГН ********** *** ********** и Г.В.И., ЕГН ********** *** дол са изгубили правото да приемат наследството на наследодателя си, поради липса на изразена в дадения им срок пред съда воля, на осн. чл.51, ал.2 от ЗН.

Решението не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: