Определение по дело №782/2022 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 492
Дата: 2 август 2023 г.
Съдия: Галина Колева Динкова
Дело: 20227240700782
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 22 ноември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Стара Загора, 02.08.2023 год.

 

 

Старозагорският административен съд в закрито  заседание                                       на втори август през   две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

                        Съдия: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

 

при секретаря   

и в присъствието на  прокурора   

като разгледа докладваното от Г.Динкова   адм.дело №  782 по описа  за 2022 год, за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството е с правно основание чл.156 и сл. Данъчно-осигурителен процесуален кодекс /ДОПК/ и чл. 145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ във връзка с §2 от ДР на ДОПК.

Образувано е по жалба от жалба от „АГРО СТРОЙ 77“ ЕООД с ЕИК по Булстат *********, със седалище и адрес на управление с.Средно Градище, общ.Чирпан, представлявано от управителя В.Г.З., против Ревизионен акт № Р-16002422000235-091-001/ 01.08.2022г., издаден от Т.В. П.на длъжност началник на сектор, възложил ревизията и М. Д. К. на длъжност главен инспектор по приходите – ръководител на ревизията, поправен с РА № П-16002422137412-003-001/ 04.08.2022г., в частта му, потвърдена с Решение № 504/ 20.10.2022г.  на директора на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ гр.Пловдив при ЦУ на НАП, относно допълнително установения корпоративен данък за 2020г. в размер на: 39 284.70 лв. с прилежащите лихви в размер на 4 332.58 лв. 

В срока за постановяване на съдебното решение и след запознаване с писмените защити на страните, съдът констатира, че делото е останало неизяснено от фактическа страна. Изготвената по делото съдебно-счетоводна експертиза /първоначално и допълнително заключение/ не способства за пълното и обективно изясняване на спорния по делото въпрос за размера на лихвите по предоставените от „Агро строй 77“ЕООД парични заеми, които е следвало, но не са били начислени от  РЛ като приходи от лихви през 2020г. и съответно не са получили отражение в счетоводния финансов резултат на дружеството за 2020г. В случая с оглед направените от ревизиращия екип констатации за наличие на предоставени заеми при условия, значително отклоняващи се от пазарните лихви и направения въз основа на тях извод, възприет изцяло и от Директора на Диреция ОДОП – Пловдив, за отклонение от данъчно облагане в хипотезата на чл.16, ал.2, т.3 от ЗКПО, се следва изпълнение на изискването, регламентирано в разпоредбата на чл.16, ал.1 ЗКПО, а именно -  данъчната основа за обгане с корпоративен данък да се определи като се вземе предвид пазарната лихва.

Тъй като в хода на проведеното ревизионно производство, както и при извършения административен контрол, не е определена „пазарна лихва“ по см. на §1, т.32 от ДР на ЗКПО, е необходимо в хода на настоящото съдебно производство това да бъде изпълнено, предвид законоустановеното задължение на съда да реши делото по ссъщество.

Доколкото правилното определяне на данъчната основа е от значение за преценката на законосъобразността на обжалвания РА, от гл. т на  допълнително установения корпоративен данък за 2020г.,  и тъй като за определянето на размера на пазарната лихва и изчисляването въз основа на нея на размера на  доходите от лихви по спорните сделки за предоставяне на парични заеми, респ. преизчисляване размера на дължимия корпоративен данък, са необходими специални знания, следва служебно да бъде назначена допълнителна съдебно-счетоводна експертиза, която да се изпълни от същото вещо лице.

Това налага отмяна на определението, с което е приключено съдебното дирене и даден ход по същество на делото, възобновяване на производството и насрочване на открито съдебно заседание.

 

Водим от гореизложеното и на основание чл.253 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК, съдът 

 

 

                 О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

 

 І. ОТМЕНЯ определението си от 28.06.2023г. за приключване на съдебното дирене и даване ход на делото по същество.

 

ІІ. ВЪЗЛАГА изготвяне на допълнително заключение на вещо лице по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза, което след като съобрази дефиницията в §1, т.32 от ДР на ЗКПО, да даде отговор на следните въпроси:

 

1.                  Какъв е размерът на пазарната лихва към датата на предоставяне на паричните заеми, описани в табличен вид на стр.37 – 41 /гръб/ от Ревизионния доклад /л.109 – 111 по делото/, като зе целта вещото лице отчете всички количествени и качествени характеристики на сделките, формата, размера и валутата на предоставяните средства, срока на предоставянето им, кредитния риск, както и други рискове, свързани със сделките, както и всички други условия и обстоятелства, влияеще върху размера на лихвата.

УКАЗВА на вещото лице, при изпълнение на задачата да се съобрази с един или няколко от методите, регламентирани в Наредба № Н-9/ 14.08.2006г. за реда и начините за прилагане на методите за определяне на пазарни цени.

За целите на експертизата, в случай, че се установят съществени различия между контролираната и съпоставимата сделка, при прилагане на съответния метод, вещото лице да извърши корекции на резултатите от неконтролираната сделка, с цел постигане на достатъчна степен на съпоставимост между сравняваните сделки.

В зависимчост от приложения метод за оценка, корекциите по чл.11 от Наредба № Н-9/ 14.08.2006г. да бъдат извършени при спазване разпоредбите на чл.чл. 20, 27, 33 и 37 от същата наредба.

В заключението вещото лице следва изрично да посочи анализираните неконтролирани сделки, методологията, използвана за изготвяне на оценката, като в случай, че това се окаже невъзможно, да посочи конкретната причина.

 

2.       Съобразно изчислената пазарна лихва да отговори на въпросите:

1.1.  Какви приходи от лихви е следвало да отчита жалбоподателя за 2020г.

1.2. Съобразно отчетените от дружеството приходи от лихви за 2020г, какъв е размерът на неотчетения приход от лихви по спорните сделки за предоставяне на паричен заем, за 2020г.

1.3. Да се коригира счетоводният финансов резултат на дружеството за 2020г. със сумата, получена при отговора на въпрос 2.2. /приходите от лихви, които не са били отчетени през текущата гоздина/ и да се изчисли дължимия корпоративен данък за 2020г.

 

Указва на вещото лице, че следва да представи заключението си не по-късно от 7 дни преди датата на съдебно заседание.

 

ОПРЕДЕЛЯ депозит за изпълнение на експертизата в размер на 200 /двеста/ лева, който следва да бъде внесен от жалбоподателя по набирателната сметка на Административен съд-Стара Загора, в 7-дневен срок от получаване на в 7-дневен срок от получаване на съобщението, като в същия срок бъде представен по делото и платежния документ за внесения депозит.

 

НАСРОЧВА съдебно заседание на 04.10.2023г от 10.30ч.

 

ДА СЕ ПРИЗОВАТ страните и вещото лице като им се изпрати и препис от определението.

               

Определението не подлежи на обжалване.

              

    

                                                                               СЪДИЯ: