Решение по дело №4579/2009 на Районен съд - Шумен

Номер на акта: 577
Дата: 9 ноември 2010 г.
Съдия: Бистра Радкова Бойн
Дело: 20093630104579
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 23 декември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е 577

 

 

гр.Шумен, 09 ноември 2010 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на четиринадесети октомври през две хиляди и десета година в състав:

                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

при секретаря М.Г., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№4579 по описа за 2009г. на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           Производството е образувано по искова молба на Л.М.Т. срещу М.М.А., имаща за предмет обективно съединени осъдителни искове с правно основание чл. 55 ал.1 предложение първо– за сумата от 10000 евро, представляваща неоснователно получена от ответника парична сума и в условията на евентуалност спрямо главния иск, като получена на отпаднало основание или на неосъществено основание /предложение второ и трето/, и с правно основание чл.59 от ЗЗД, както на основание чл.86 от ЗЗД претенция за законната лихва върху главницата от датата на подаване на исковата молба до окончателното й заплащане и деловодните разноски по настоящото производство. Обстоятелствата на които се основава исковата претенция са, че ищеца по договор за продажба на вземане/цесия/, закупил вземане на трето лице М.Т. от ответницата, като паричната сума била предоставена в заем и за съвместна търговска дейност в Г.. С оглед на отхвърлително съдебно решение с правно основание чл.240 ал.1 от ЗЗД, ищеца предявява искове за неоснователно обогатяване.

            В срока по чл.131 ал.1 от ГПК, ответника, представляван от особен представител депозира писмен отговор, в който оспорва исковете като неоснователни, понеже извършената цесия противоречала на разпоредбата на чл.99 от ЗЗД.

            След като прецени поотделно и в съвкупност събраните по делото доказателства, съдът констатира следното:

            По силата на Договор за продажба на вземане от 03.04.2008г., ищецът закупил от М.Н.Т. вземане в общ размер на 19 270 евро с длъжник ответника М.А., възникнало от двустранен договор за заем. Вземането е било предмет на гр.д.№ 96/2008г. по описа на ШОС, с правно основание чл.240 ал.1 от ЗЗД, като по делото е участвало трето лице помагач- ищеца по настоящото дело. Съдът е уважил иска частично, като в частта от 10000 евро го е отхвърлил, като неоснователен, поради липса на доказателства за предаване в заем на претендираната сума. По този начин силата на пресъдено нещо е преклудирала възможността на ищеца да претендира, че плащането е именно по силата на договор за заем между цедента и длъжника. Договорът за цесия, приложен по делото е законосъобразен и отговаря на предпоставките на чл.99 и сл. от ЗЗД, поради което ищецът е правно легитимиран да претендира част от цедираното вземане. Възраженията на ответната страна в този смисъл са неоснователни.

           Безспорно е по делото, че цедента е извършил превод на сумата от 10000 евро на ответника, видно от представения по делото документ за изпратен превод от Б.П. на 28.06.2005г. с получател ответника М.М.А. и основание “частен трансфер”.

Неоснователното обогатяване предполага неоправдано разместване на имуществени блага при липса на основание. В конкретния случай ищецът по настоящото производство претендира заплащането на сума, за която твърди, че е била недължимо заплатена на ответника. По исковете с правно основание по чл.55 ал.1 от ЗЗД, какъвто е главният иск по делото, в тежест на ищеца е да докаже факта на плащането, а задължение на ответника е да установи, че е налице правно значимо основание за получаването и за задържане на полученото от него. И двете страни трябва да извършат пълно доказване на обстоятелствата, на които основават исканията си, тъй като доказването на горепосочените факти е главно. Ищеца с абсолютна достоверност установи плащане на сумата от 1000 евро, факт който не бе оспорен и от ответника. Ответника, следваше да установи, че плащането е било осъществено на някакво правно основание, което той не доказа. Анализът на горната фактическа обстановка налага извода за липса на правно основание на процесното плащане, и като такова то подлежи на връщане, тъй като ответника се е обогатил с тази сума неоснователно. Горната сума следва да се присъди ведно със законната лихва считано от датата на завеждане на иска - 23.12.2010г.

С оглед на уважаването на главния иск, не следва да се обсъждат предявените при условията на евентуалност искове по второто и третото предложение на ал.1 от чл.55 от ЗЗД и чл.59 от ЗЗД.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК, ответника следва да заплати на ищеца направените от него деловодни разноски в размер на 1824,33 лева.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА М.М.А. с ЕГН: ********** ***, да заплати на Л.М.Т. с ЕГН: ********** ***, сумата от 10000 евро /десет хиляди евро/, представляваща сума, с която ответника неоснователно се е обогатила на основание чл.55 ал.1 предложение първо от ЗЗД, ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба- 23.12.2009 год. до окончателното й изплащане, както и сумата от 1824,33 лева /хиляда осемстотин двадесет и четири лева и тридесет и три стотинки/, представляваща направените по делото разноски.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в 2-седмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: