Определение по дело №693/2020 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 351
Дата: 16 юли 2020 г.
Съдия: Таня Петкова Петкова
Дело: 20205220200693
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 май 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр. Пазарджик, 16.07.2020 г.

 

РАЙОНЕН СЪД ГР. ПАЗАРДЖИК, Наказателна колегия, Х състав, в закрито заседание на шестнадесети юли две хиляди и двадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ТАНЯ ПЕТКОВА

 

         като разгледа материалите по АНД № 693/2020 г. по описа на РС- Пазарджик и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         В срока за произнасяне по съществото на делото съдът намира, че не е следвало да приключва съдебното следствие, доколкото констатира, че не всички релевантни за делото факти са изяснени обективно, всестранно и пълно.

С обжалваното НП жалбоподателят Р.А.А. ***, е санкциониран за нарушение на чл.139 ал.6 от ЗДвП, а именно за това, че на 27.11.2019, около 15,45 ч., по АМ Тракия, км 89, в посока гр. Бургас, по път включен в обхвата на платената пътна мрежа, като водач е управлявал специален автомобил „Мерцедес Спринтер 416 ЦДИ“ ППС с рег. № *******, с обща техническа допустима максимална маса до 3,5 тона, като ППС е било без заплатена винетна такса, съгласно чл.10 ал.1 т.1 от Закона за пътищата.

След запознаване с направените от жалбоподателя възражения и с оглед на представените с АНП доказателства се установява, че АНО не е представил доказателства относно това дали към датата на нарушението посоченото ППС не е имало заплатена винетна такса, която се е водела на предходния му регистрационен номер и за която е имало подадена декларация от собственика за прехвърляне от стария на новия рег. номер на ПС. В този смисъл ще следва да се изиска информация от АПИ- София дали за специален автомобил „Мерцедес Спринтер 416 ЦДИ“ с рег. № ******* към 27.11.2019 г. е имало издадена винетка (заплатена винетна такса по чл.10 ал.1 т.1 от ЗП) и дали е имало подадена декларация от собственика на автомобила за прехвърляне на винетната такса от рег. номер * ****** на рег. номер *******.

Посочените обстоятелства са останали неизяснени , като същите са от съществено значение за изясняване на фактическата обстановка.

С оглед на посоченото е необходимо да се изиска от АПИ горепосочената информация.

Това налага да се възобнови съдебното следствие, след което да се пише писмо до АПИ- София, с което да се изиска официална справка в горепосочения смисъл.

По изложените съображения и на основание чл.84 от ЗАНН във вр. с чл.300 от НПК, Районен съд- Пазарджик, в настоящия си състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ хода на делото по същество и ВЪЗОБНОВЯВА съдебното следствие по АНД № 693/2020 г. по описа на РС- Пазарджик.

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 31.08.2020 г. от 14,20 часа.

 

За посочената дата и час да се призоват:

1./ Жалбоподателят- на известния по делото адрес.

2./ АНО- АПИ- София, НТУ.

 

ДА СЕ ИЗИСКА от АПИ- София официална справка относно това, дали за специален автомобил „Мерцедес Спринтер 416 ЦДИ“ с рег. № ******** към 27.11.2019 г. е имало издадена винетка (заплатена винетна такса по чл.10 ал.1 т.1 от ЗП) и дали е имало подадена декларация от собственика на автомобила за прехвърляне на винетната такса от рег. номер ******* на рег. номер ********, като към справката се приложат съответните писмени доказателства при наличието на такива.

 

Определението е окончателно.

 

Препис от същото да се изпрати на жалбоподателя и АНО за сведение.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: