Определение по дело №541/2019 на Районен съд - Велинград

Номер на акта: 223
Дата: 17 декември 2019 г. (в сила от 17 декември 2019 г.)
Съдия: Наташа Иванова Даскалова
Дело: 20195210200541
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 12 декември 2019 г.

Съдържание на акта

 

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

17.12.2019 година, гр.В е л и н г р а д

 

ВЕЛИНГРАДСКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД, на  седемнадесети декември през две  хиляди и деветнадесета  година, в  публично заседание в следния с ъ с т а в :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ДАСКАЛОВА              

                                                                                                                     

СЕКРЕТАР  :  ВИОЛЕТА ШАРКОВА

ПРОКУРОР : АСЕН ПАЛАВЕЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията докладчик НАТАША ДАСКАЛОВА  Н.О.Х. дело № 541 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 11:30 часа се явиха:

В производството участва прокурора Палавеев .

Обвиняемия – лично и с адвоката А. , приет  по време на досъдебното производство.

 

ПРОКУРОРА ПАЛАВЕЕВ : Да се даде ход на делото.

АДВОКАТА А.  : Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Сне се самоличността на обвиняемия , както следва :

Т.В.А. -  роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, работи като спасител в хотел“Инфинити“ – Велинград, неженен, неосъждан, с ЕГН **********;

 

Председателят на състава  разясни  на страните правото им на отводи съгл. чл. 274 от НПК -  срещу членовете на състава, прокурора, защитниците и секретаря, експертите, преводача и тълковника, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели; както и правото им да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие съгласно чл.275 от НПК.

Председателят на състава  разясни  на подсъдимия правата му по чл. 55 от НПК  - да научи за какво престъпление е привлечен в това качество и въз основа на какви доказателства; да дава или да откаже да дава обяснения по обвинението; да се запознава с делото, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства, и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да участва в наказателното производство; да прави искания, бележки и възражения; да се изказва последен; да обжалва актовете, които накърняват неговите права и законни интереси, и да има защитник, правото  защитникът му да участва при извършване на действия по разследването и други процесуални действия с негово участие, освен когато изрично се откаже от това право и правото на последна дума, както и правата му по чл. 96 и 97 от НПК,свързани с участие на защитник в наказателното производство и случаите,при които може да се откаже от защитника си; по  чл. 115 ,чл.275 и чл.277 от НПК – свързани с правото му да дава обяснения и да прави нови искания.

 


ПРОКУРОРА ПАЛАВЕЕВ :  Нямам искания.  

АДВОКАТА А.: Нямам възражение по състава на съда. Разяснени са правата на доверителя ми   съгласно НПК.

ОБВИНЯЕМИЯ А. : Нямам възражение по състава на съда. Разяснени са правата ми   съгласно НПК.

 

ПРОКУРОРА ПАЛАВЕЕВ :Постигнали сме споразумение  със защитата на обвиняемия, което представям. Поддържам споразумението. Моля, да го одобрите и да прекратите производството по НОХД №541/2019 по описа на Районен съд Велинград.

 

АДВОКАТА А.: Постигнали сме споразумение с представителя на обвинението, което поддържам. Доверителят ми се признава за виновен. От престъплението няма вреди. Споразумението е допустимо и същото не противоречи на закона и морала. На осн.   чл.381 и сл. от НПК, моля да одобрите споразумението и прекратите наказателното производство по НОХД № 541  от 2019 година по описа  на Районен съд Велинград.

 

ОБВИНЯЕМИЯ А.:   Признавам се за виновен по обвинението. Разбирам, в какво престъпление съм обвинен – по чл.354в,ал.1 ,предл.второ от НК ,за отглеждане на   един брой растение от рода на конопа – канабис  с общо нето тегло 140.34 грама на обща стойност 842.04 лева.  Подписах споразумението доброволно. Известно ми е, че споразумението има значение на влязла в сила присъда и подлежи на незабавно изпълнение. Съгласен съм с последиците. Съгласен съм да изтърпя наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца ,  изпълнението на която да се отложи за срок от три години  . Съгласен съм в случай на изпълнение на наказанието лишаване от свобода да ми бъде приспаднато времето , през което съм задържан за срок от 24 часа по ЗМВР.  Съгласен съм да заплатя разноски по делото по сметка на ОДМВР – Пазарджик – 296.20 лева. Съгласен съм 136 грама марихуана , намираща се в Централно митническо управление – София да се отнеме в полза на държавата. Съгласен съм два броя полиетиленови плика съдържащи хартиен тест от извършен полеви наркотест – на съхранение в РУ – Велинград да се унищожат.Декларирам,че се отказвам от  разглеждане на делото по общия ред.

 

СЪДЪТ, след като изслуша прокурора,защитника на обвиняемия и обвиняемия А. ,  счита че  постигнато споразумение противоречи на закона и на морала. Касае се за обвинение за престъпление  по чл.354в,ал.1,предл. второ от НК, в чиято санкция е предвидено наказание лишаване от свобода от 2 до 5 години и глоба от 5000 лева до 10000 лева. С постигнатото между страните споразумение е предвидено обвиняемия да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца ,изпълнението на което да се отложи за срок от три години, на основание чл.66, ал.1 от НК . Страните по делото не са предвидили обвиняемия да изтърпи наказание глоба. Действително , при сключване на споразумение може да се приложи разпоредбата на чл.55, ал.1 и ал.3 от НК ,без да са налице предпоставките на този законов текст , но въпреки това предвиденото наказание би следвало да отговаря на обществената опасност на деянието. В случая , осъщественото деяние от обвиняемия Т.В.А. е с висока степен на обществена опасност , с оглед на предмета на престъплението , като се има предвид теглото – 140.34 гр.   и стойността – 842.04 лв., на канабиса/марихуана/ , поради което СЪДЪТ счита , че предвиденото наказание в процесното споразумение е много ниско , с оглед на предвидения минимум в санкцията на НК и освен това съвсем неоправдано не е предвидено изтърпяване на наказание глоба - касае се за млад човек,който работи. Несъмнено е ,че с наказанието,предвидено в споразумението,не могат да бъдат осъществени целите,предвидени в чл. 36 от НК.

 

С оглед на горното  и на основание чл.382,ал.8, във връзка с ал.7 от НПК, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И :

 

 НЕ ОДОБРЯВА постигнато споразумение по силата на което :  

  Т.В.А. -  роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, работи като спасител в хотел“Инфинити“ – Велинград, неженен, неосъждан, с ЕГН **********, се признава за  ВИНОВЕН в това ,че от началото на месец юни 2019 г. до 12.09.2019 г. включително, във Велинград, в домът си на улица „Петър Берон“ № 45, е отглеждал един брой растение от рода на конопа - канабис /марихуана/, в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила - чл.27, ал. 1: “забранява се отглеждането на територията на Република България на растенията опиев мак, кокаинов храст, както и на растения от рода на конопа /канабис/,освен в случаите на чл.29,ал.1“, с тегло на отделената суха маса на съцветията 104.62 грама, със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 5.1 тегловни %, и тегло на отделената суха листна маса 35.72 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 0.27 тегловни %, всичко с общо нето тегло 140.34 грама, на обща стойност 842.04 лева /съгласно постановление № 23 на Министерски съвет от 29.01.1998г. за определяне цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството/ - престъпление по чл.354в, ал.1, предл. второ от НК, като след приложение на чл.55,ал.1,т.1  и ал.3 от НК се задължава да изтърпи наказание  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за срок от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

           На основание чл.66, ал.1 от НК, изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода , следва да се отложи за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от днес.

 

На основание чл.59,ал.1,т.1 от НК ,в случай на  изпълнение на наказанието лишаване от свобода , следва да се приспадне времето, през което Т.В.А. е бил задържан за срок от 24 часа със Заповед за задържане на лице рег.№ 367зз-176/12.09.2019 година на РУ – Велинград, на основание чл.72,ал.1 от ЗМВР .

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА :

1.      136 грама марихуана, които се намират в Централно митническо управление отдел „МРР - НОП“ - София, на основание чл.53, ал.2, б.„а“ от НК, да се отнеме в полза на държавата.

2.    Два броя полиетиленови плика, съдържащи хартиен тест от извършен полеви наркотест, които са на съхранение в РУ на МВР - Велинград, да се унищожат.

3.     

            Т.В.А., с посочена по-горе самоличност , се задължава да заплати разноски по делото , както следва : по сметка на ОДМВР – Пазарджик -  296.20 лева/ двеста деветдесет и шест лева и двадесет стотинки/ плюс пет лева за служебното издаване на изпълнителния лист;

 

 ВРЪЩА делото на Районна прокуратура – Велинград , като следва да се има предвид , че самопризнанието на обвиняемия е направено съгласно чл.382 от НПК и няма доказателствена стойност.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.   

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

 

ПРОТОКОЛА  е написан в съдебно заседание,което приключи в 12.00 часа.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

СЕКРЕТАР :