Решение по дело №15640/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 261493
Дата: 1 март 2021 г. (в сила от 1 март 2021 г.)
Съдия: Галина Георгиева Ташева
Дело: 20191100515640
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 29 ноември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

гр.София,01.03.2021 г.

 В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

Софийски градски съд, Гражданско отделение,ІV-"А"въззивен състав, в открито заседание на седми декември през две хиляди и двадесетата година в състав:

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ : СТЕЛА КАЦАРОВА                                                                   

                                              ЧЛЕНОВЕ : ГАЛИНА ТАШЕВА             

                                                            мл.с.МИРОСЛАВ  СТОЯНОВ                                                     

при секретаря Ирена Апостолова, като разгледа докладваното от съдия Ташева гр.дело 15640 по описа за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК.

                С решение от 03.09.2019 г. по гр.д. №13584/16 г., СРС, ГО, 69 с-в  ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по искове е правно основание чл.79 ал.1 ЗЗД вр.с чл.155 ЗЕ вр. чл. 415, ал. 1 от ГПК, предявени от „Т.С.” ЕАД, със седалище и адрес на управление:***, против С.И.И. ЕГН **********, че  дължи на „Т.С.” ЕАД следните суми: сумата от 1 817.93 лв., представляваща главница за ТЕ и сумата от 280.32 лв.лихва за здабава на плащането като отхвърля исковете до пълните им предявени размери.

             Срещу постановеното решение е постъпила въззивна жалба от ответника в частта,с която е уважен иска . Във въззивната жалба се сочи, че решението е неправилно и постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон.Излага съображения,че първоинстанционният съд е приел,че ответникът е знаел,че майка му е собственик на топлоснабдения имот само по коствено доказателство,че той  живее на този адрес и е посочен като постоянен и настоящ .Липсвали представени от ищеца категорични доказателства,както и не били налични такива,които да изхождат от ответника.Ако съдът приложи разпоредбата на чл.64 ЗН и приеме,че ответникът отговаря за задълженията на наследодателката си,то възразява,че първоначалната ответница е била собственик на процесния имот,тъй като в Договора ,с който е отстъпено жилището, по отношение на ап.42 е посочена „Баталова воденица“,а топлоснабдения имот е посочен в жк“Сердика“.Неправилно съдът приел,че се дължи такса за дялово разпределение,неправилно е присъдена лихва за  забава без да е налице покана от кредитора.

          Иска се от настоящата инстанция да отмени решението в обжалваната част и вместо това да постанови друго, с което приеме за установено,че сумите са недължими.

По въззивната жалба не е постъпил отговор.

              Съдът, след като обсъди по реда на чл.236, ал.2 от ГПК събраните по делото доказателства и становища на страните, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Въззивната жалба  е подадена в срока по чл.259, ал.1 от ГПК от надлежна страна и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна, поради следното:

Предявен е иск с правно основание чл.79 ЗЗД,вр.155 ЗЕ,вр.415 ал.1 ГПК .

Ищецът „Т.С." ЕАД твърди, че е доставил на ответника топлинна енергия по силата на общи условия, приети на основание Закона за енергетиката, че ответникът е ползвал енергията, като за процесния период не е заплатил дължимата цена.

На основание чл.272 ГПК съдът препраща към фактическите и правни изводи на СРС .

По направените във въззивната жалба възражения, СГС излага за пълнота следните мотиви:

                       От представените по делото писмени доказателства, СГС приема за установено, че ответникът  е  потребител на топлинна енергия за битови нужди по смисъла на параграф 1, т.42 от ДР на Закона за енергетиката.

                      Съобразно разпоредбта на чл.64 ЗН при приемане на наследството по опис,наследникът е длъжен да посочи на районния съдия всички известни нему  наследствени имоти,за да се впишат в описа,иначе губи изгодите,които са свързани с приемане на наследлството по опис.От извършените служебни справки за постоянен и настоящ адрес е установено,че ответникът е адресно регистриран на топлоснабдения имот.Когато е депозирал молбата за приемане на наследство по опис на 23.06.2016 г.,той вече е разбрал за настоящото първоинстанционно производство при посещенията на длъжностното лице по призоваване по посочения в справките адрес.На него му е връчено съобщение на 22.12.2015 г.с приложена заповед за изпълнение  по образуваното заповедно производство.Непосочването в описа на апартамент 42 ,находящ се в жк Сердика“ води до изгубване на изгодите,които са свързани с приемане на наследството под опис,съгласно чл.64 ЗН,т.е.с извършеното действие ответникът е приел цялото наследство.

                         Твърди се,че липсват доказателства наследодателката да е собственичка,тъй като в титула за собственост е записан апартамент 42 в „Баталова воденица“,а топлоснабденият имот е посочен в жк .“Сердика“.Възражението се прави за първи път с възивната жалба ,поради което е преклудирано.То е неоснователно,към момента на отчуждението на имота наименованието на квартала е бил „Баталова воденица“,впоследствие преименуван като „Сердика“.

                        Неоснователно е възражението ,че съдът приел дължимост на такси за дялово разпределение.  Такива не са присъдени.В сумата е включен само размера на задължението за доставена топлоенергия.

                      Лихвата правилно е присъдена като е изчислена след изтичане на 30-дневния срок за периода, за който се отнася главницата.

                      Не се доказаха твърдяните пороци на първоинстанционното решение,поради което то като правилно и законосъобразно следва да се потвърди.

               

                 Водим от гореизложеното, съдът

                

                                                  Р   Е   Ш   И :

            

               ПОТВЪРЖДАВА  решение от03.09.2019 г. по гр.д. №13584/16 г., СРС, ГО, 69 с-в  в обжалваните части.

             РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

            ПРЕДСЕД АТЕЛ   :

                                         

 

                    ЧЛЕНОВЕ:1                                  

 

           

                                           2.