Решение по дело №363/2011 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 29 ноември 2011 г. (в сила от 14 декември 2011 г.)
Съдия: Атанас Тодоров Динков
Дело: 20115540200363
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 14 октомври 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер                                           Година 2011                        Град  Чирпан

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

Чирпански районен съд                                                …………………………състав

На 29 ноември                                                                  Година 2011 год.

В открито заседание в следния състав:

                                                                            Председател: АТАНАС ДИНКОВ

Секретар: Д.В.

Прокурор: ПЕТЪР ЙОНОВ

като разгледа докладваното от съдия-докладчика АТАНАС ДИНКОВ

АН дело № 363 по описа за 2011 година, за да се произнесе съобрази:

 

Р    Е    Ш    И :

 

ПРИЗНАВА нарушителят Д.Т.Д. - роден на ***г***, живущ ***, български гражданин, образование - средно, женен, не работи, неосъждан, ЕГН: ********** за ВИНОВЕН в това, че на 07.07.2011г.  в гр. Чирпан, обл. Стара Загора, си служил с контролни знаци, издадени за друго МПС - Москвич 21412 с рег. №  СТ 1357 СК- престъпление по чл. 345 от НК и на осн.чл.78а, ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност, като му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1000  (хиляда) лева.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА :  2бр. регистрационни табели СТ 1357 СК се  ОТНЕМАТ в полза на Държавата.

ОСЪЖДА нарушителят Д.Т.Д., да заплати по сметка на ЧРС, направените по делото разноски в размер на 19,85 (деветнадесет лева и осемдесет и пет стотинки)  лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд-гр.Стара Загора.

 

 

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Съдържание на мотивите Свали мотивите

М О Т И В И

 

към решение № 35 от 29.11.2011 год. по АН дело  № 363/2011 год. по описа на Районен съд гр.Чирпан

 

         Постъпило е постановление на Районна прокуратура гр.Чирпан с предложение за освобождаване на обвиняемия Д.Т.Д. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание „глоба” по реда на чл.78а от НК за извършено престъпление по чл.345 от НК.

         Представителят на Районна прокуратура гр.Чирпан поддържа внесеното предложение и моли съда, обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание „глоба” към минималният размер, предвиден в закона.

         Обвиняемият Д.Т.Д., редовно призован се явява в с.з. и се признава за виновен по повдигнатото обвинение.         

            Съдът, като обсъди събраните по делото писмени и гласни доказателства, приема за установено следното:

        

         ПО ФАКТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА:

 

         Обвиняемият Д.Т.Д. е роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН: **********.

            През 2009 год. обвиняемият Д. работел в Италия откъдето закупил л.а. „Рено 19”, което транспортирал до България на автовоз, тъй като автомобила нямал регистрационен талон. След прибирането си в България, обв.Д. се опитал да регистрира автомобила, но поради липсата на талон, не успял. През 2010 год. в близост до Винпром гр.Чирпан, обв.Д. намерил две счупени брони от лек автомобил, заедно с регистрационните табели. Д. взел табелите с рег. № СТ 1357 СК и ги поставил на автомобила  си „Рено 19”. Знаел, че това не е позволено, но ги поставил, тъй като имал голямо желание да управлява автомобила си. На 07.07.2011 год. Д. отишъл с автомобила си до магазин „Пени Маркет” в гр.Чирпан. Там бил спрян за проверка от служителя на РУП гр.Чирпан, св.***************. При проверката се установило, че контролните знаци (рег.табели), които Д. бил поставил на автомобила си „Рено 19” били издадени за друго МПС, а именно за л.а. „Москвич 21412”, собственост на  **************. Свидетелят ********** притежавал л.а. „Москвич Алеко” с рег.№ СТ 1357 СК, но на 25.06.2008 год. го бил продал на лицето ************ от с.Ягода. От своя страна Картал също продал автомобила на ********************* от с.Черна гора, а той го продал на лица от ромски произход, които не познавал. От направената справка в сектор ПП при ОД на МВР гр.Стара Загора се установило, че л.а. „Москвич Алеко”  с рег.№ СТ 1357 СК не е бил с прекратена регистрация, т.е. не е бил бракуван. С Протокол за доброволно предаване от 07.07.2011 год. обвиняемият Д.Т.Д. ***, двата броя регистрационни табели с номера СТ 1357 СК.

         Изложената фактическа обстановка се установява от събраните в хода на съдебното следствие, писмени и гласни доказателства – протокол за оглед на местопроизшествие (л.4-5 от ДП), фотоалбум (л.6-10 от ДП), протокол за доброволно предаване (л.13 от ДП), обяснения на обвиняемия (л.15 от ДП), показания на свидетелите **************** (л.19 и 22 от ДП), справка за нарушител от региона (л.24 от ДП), справки от ОД на МВР гр.Стара Загора (л.25-26 от ДП), декларация за семейно и материално положение и имотно състояние (л.18 от ДП), свидетелство за съдимост (л.15 от ДП), характеристична справка (л.17 от ДП), както и останалите приложени по досъдебното производство писмени доказателства.

         Всички доказателства по делото кореспондират помежду си, като водят към единственият възможен извод, че обвиняемият е автор на деянието, за което е предаден на съд, поради което съдът няма да обсъжда всяко едно от доказателствата поотделно.        

           

            ПО ПРАВНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ:

        

         От обективна страна, изпълнителното деяние, изразяващо се в служене с контролни знаци е било реализирано от обв.Д. посредством действията му по управление на личното му МПС – „Рено 19” с монтирани на предната и задната брони регистрационни табели, предназначена за регистрирано в базата данни на ПП КАТ при ОД на МВР гр.Стара Загора МПС, лек автомобил „Москвич Алеко” с ДК № СТ 1357 СК – обстоятелство, което е надлежно установено, както чрез обясненията на самия обвиняем, така и от изготвения протокол за оглед, ведно с надлежно изготвения и приложен към него албум със снимков материал и свидетелските показания по делото. Самото деяние не е резултатно, а формално такова. С поставянето на предназначените за друго МПС номера на собствения си автомобил и придвижвайки се с него по републиканската пътна мрежа обв.Д. на практика си е служил със съответните контролни знаци, издадени за установения по делото лек автомобил „Москвич Алеко” с ДК № СТ 1357 СК, като с това деянието се счита довършено, без законът да изисква настъпването на някакъв вредоносен резултат.

         Деянието на обвиняемия е извършено при форма на вината пряк умисъл по см. на чл.11, ал.2 от НК, тъй като той е съзнавал както това, че процесните контролни знаци, а именно регистрационни табели с ДК № СТ 1357 СК са издадени за друго МПС, с които контролни табели това МПС се е водело на отчет ПП КАТ при ОД на МВР гр.Стара Загора. И въпреки, че е осъзнавал горното обстоятелство, обвиняемият е поставил тези знаци на собственото си МПС – „Рено 19” и се е движел по републиканската пътна мрежа, като по този начин на практика си е служил със същите табели. Именно това е целял с действията си обв.Д., към това се е стремил и в крайна сметка е постигнал целта си.

         Към момента на осъществяване на процесното деяние обв.Д. е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, което обосновава ангажирането на неговата отговорност.

         Следователно обвинението е доказано по несъмнен и безспорен начин и на основание чл.343в, ал. 2 във вр. с ал.1 от НК, обвиняемият Д. следва да бъде признат за виновен и наказан.

       

         ПО НАКАЗАНИЕТО:

        

         За извършеното престъпление по чл.345 от НК е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева. Обвиняемият Д. към момента на инкриминираното деяние е бил пълнолетен, не е бил осъждан за престъпление от общ характер и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. От деянието не са настъпили съставомерни имуществени вреди, като спрямо обвиняемия целите на чл.36 от НК успешно  могат  да  бъдат постигнати чрез налагане на административно наказание. Налице са всички предпоставки по чл.78А от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на обв.Д..

         При определяне размера на наказанието, съдът съобрази, че деянието е с относително по-ниска степен на обществена опасност от останалите инкриминирани деяния от същия раздел – „Общоопасни престъпления”. С ниска степен на обществена опасност е и самият обвиняем предвид липсата на други предходни простъпки, както и с оглед искреното му съжаление за стореното, признанието му и пълното съдействие оказано от него на разследващите органи. От друга страна, съдът взе предвид, имущественото състояние на обвиняемия и по-точно обстоятелството, че същият получава заплата в размер на 450 лева (видно от ДСМПИС).

         Предвид посочените обстоятелства и на основание чл.78а, ал.1 от НК, съдът намира съответно за извършеното деяние и неговия автор административно наказание „глоба” в размер на предвидения в закона минимум от 1000 (хиляда) лева.

         С така определеното административно наказание съдът прие, че ще се постигнат целите на НК, по отношение на обвиняемия и на останалите членове на обществото.

         Съдът отне в полза на Държавата веществените доказателства по делото - два броя регистрационни табели с означение СТ 1357 СК.

         Съдът осъди обв.Д. да заплати по сметка на ЧРС, направените по делото разноски в размер на 19.85 (деветнадесет лева и осемдесет и пет стотинки) лева.

         Причините за извършване на деянието се коренят в незачитане от страна на обвиняемия на правилата за регистрация на МПС.

         Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: