Решение по дело №8961/2018 на Районен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 29 март 2019 г. (в сила от 29 март 2019 г.)
Съдия: Петър Веселинов Боснешки
Дело: 20181720108961
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 декември 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер                                       29.03.2019г.                             Град Перник

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Пернишкият районен съд                                                          ІX състав

На двадесети пети март                                                             Година 2019

В открито заседание в следния състав:

                                                  Районен съдия: Петър Боснешки

Секретар: Даниела Асенова

Като разгледа докладваното от съдията гр.д. №08961 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството по делото е по реда на чл.238 ГПК.

            Производството по делото е образувано въз основа на искова молба от Е.П.Ц., с ЕГН:********** и адрес:г***, срещу “АПС Бета България” ООД, с ЕИК:********* и седалище и адрес на управление:гр.София, бул.“България“ 81В, ап.3, в качеството му на цесионер по Договор за прехвърляне на вземане от 23.02.2015г., сключен с „Ти Би Ай Кредит“, с която са предявени обективно съединени искове с правно основание чл.439 ГПК, с които ищецът иска да бъде признато за установено спрямо ответника, че ищецът не му дължи сумата от 517,93лв., представляваща неизплатена сума по Договор за целево финансиране №***., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 29.05.2009г. до окончателното изплащане на сумата, както и сумата от 25,00лв. за държавна такса и сумата от 100,00лв. за юрисконсултско възнаграждение, за които суми е издаден изпълнителен лист от 24.09.2009г., издаден по ч.гр.д.№***., въз основа на който е образувано изп.д.№***. на ЧСИ А.В., тъй като вземанията са погасени по давност.

В законоустановения срок  ответникът  “АПС Бета България” ООД не е подал отговор.

            След като прецени събраните по делото доказателства по реда на чл.235 ГПК, Пернишкият районен съд приема за установено от фактическа и правна страна следното:

По допустимостта:

Съдът намира, че така предявения иск е допустим и следва да се произнесе по същество.

По основателността:

Съдът намира, че са налице предпоставките на чл.238 ГПК за постановяване на неприсъствено решение, тъй като ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба,  не се е явил в първото заседание по делото, не е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие и ищецът е поискал постановяване на неприсъствено решение срещу ответника. Освен това, съгласно изискванията на чл. 239 от ГПК, на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание; искът е вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, поради което съдът постановява настоящото решение, което се основава на наличието на предпоставките за постановяване на неприсъствено решение.

            Предвид гореизложеното и на основание чл.238 ГПК настоящият състав намира, че искът, с който се иска да бъде признато за установено, че ответникът дължи на ищеца процесните суми  е основателен и следва да бъде уважен, като на основание чл.239, ал.2 ГПК съдът не следва да излага мотиви за това.

            По разноските:

            На основание чл.78 ал.1 ГПК ответникът следва да заплати на ищеца сумата от 360,89лв., представляваща направени по делото разноски, от които сумата от 60,89лв. за държавна така и сумата от 300,00лв.  за адвокатско възнаграждение.

            С оглед изложеното Пернишкият районен съд

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по иск, предявен от Е.П.Ц., с ЕГН:********** и адрес:г***, срещу “АПС Бета България” ООД, с ЕИК:********* и седалище и адрес на управление:гр.София, бул.“България“ 81В, ап.3, че ищецът не дължи на ответника в  качеството му на цесионер по Договор за прехвърляне на вземане от 23.02.2015г., сключен с „Ти Би Ай Кредит“, сумата от 517,93лв., представляваща неплатена сума по Договор за целево финансиране №***., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 29.05.2009г. до окончателното изплащане на сумата, както и сумата от 25,00лв. за държавна такса и сумата от 100,00лв. за юрисконсултско възнаграждение, за които суми е издаден изпълнителен лист от 24.09.2009г., издаден по ч.гр.д.№***., въз основа на който е образувано изп.д.№***. на ЧСИ А.В., тъй като вземанията са погасени по давност.

            ОСЪЖДА “АПС Бета България” ООД, с ЕИК:********* и със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. „България“, № 81В, да заплати на Е.П.Ц., с ЕГН:********** и адрес:г***, сумата от 360,89лв., представляваща направени по делото разноски, от които сумата от 60,89лв. за държавна така и сумата от 300,00лв.  за адвокатско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО НЕ подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от решението да се връчи на страните по делото.

 

                                                           

                                                                       

                                                            Районен съдия: