Решение по дело №20414/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 261649
Дата: 14 декември 2020 г.
Съдия: Деян Стоянов Вътов
Дело: 20195330120414
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер  261649                              14.12.2020 година                     град  Пловдив

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, IV граждански състав, в открито съдебно заседание на осемнадесети ноември две хиляди и двадесета година, в състав:

                                          

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕЯН ВЪТОВ

 

при участието на секретаря Диана Димитрова.,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 20414  по описа на съда за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен е иск по чл. 30, ал. 1 ЗН.

Производството по делото е образувано по искова молба на Й.Р.В., ЕГН **********, адрес: *** против С.И.И., ЕГН **********, адрес: *** за намаляване на завещателното разпореждане, направено от Г.В. Г., починал на 01.10.2019 г., със саморъчно универсално завещание от 25.01.2018 г. в полза на ответницата и за възстановяване на запазената част на ищцата в размер на 1/3 идеална част от наследството.

Ищцата Й.Р.В., чрез процесуалния ѝ представител адвокат Х., твърди, че е майка и единствен законен наследник на Г.В. Г., който е завещал цялото си движимо и недвижимо имущество в полза на ответницата, с което е накърнена запазената ѝ част от наследството. Иска се уважаване на предявения иск и присъждане на разноски.

Ответницата С.И.И., чрез адв. Г., иска отхвърляне на предявения иск като недоказан. Възразява, че по делото не е установен съставът на наследството. Претендира разноски с оглед отхвърлянето на иска.

Страните заявяват в проведеното открито съдебно заседание, че не считат за прекомерни претендирате от насрещната страна разноски за адвокатско възнаграждение.

Съдът, като съобрази наведените от страните твърдения, оспорвания, доводи, възражения и доказателствата по делото, приема предявеният иск за допустим и основателен по следните съображения:  

Предявен е конститутивен иск по чл. 30, ал.1 ЗН за възстановяване на запазената част на ищцата от наследството на починалия ѝ син. Установява се от приложеното по делото удостоверение за наследници, че ищцата е единствен законен наследник на Г.В. Г., починал на *****  г. Наследодателят се е разпоредил за след своята смърт с цялото си движимо и недвижимо имущество, като е определил за свой единствен наследник ответницата С.И.И.. Настоящият съдебен състав, като съобрази приложения по делото препис от завещание /л.5/, приема, че завещанието има характер на универсално, а не на частно завещателно разпореждане (завет). С него е завещано цялото движимо и недвижимо имущество, притежавано от наследодателя, а не отделен актив от наследството.

Оттук следват и правните изводи, че съставът на наследството не подлежи на изследване в настоящото производство, тъй като в хипотезата на универсално завещание, възстановяването на запазената част на наследника по закон става с намаляване на завещателното разпореждане с дробна част до съответния размер, без да се изследва какво се включва в наследствената маса, както и че без правно значение е обстоятелството дали ищцата е приела наследството по опис.

Съдът приема, че наведените от ответника възражения за недоказаност на исковата претенция са неоснователни, тъй като за да бъде уважен искът по чл. 30, ал. 1 ЗН ищецът следва да докаже, че е наследник по закон, че ответникът е наследник по завещание, както и какъв е характерът на завещанието – частно или универсално. Единствено при частните завещателни разпореждания и дарения, с които не се изчерпва цялото наследство, ищецът следва да установи какъв е неговият състав, както и да докаже, по арг. от чл. 30, ал. 2 ЗН, че е приел наследството по опис, като материална предпоставка по основателността на иска по чл. 30, ал. 1 ЗН, освен ако искът не предявен против ответник, който е едновременно наследник по закон и по завещание, т.нар. прелегат.

Както бе вече изтъкнато и по-горе, при универсалните завещания наследствена маса по чл. 31 ЗН не се образува. Съставът на наследството не подлежи на установяване в процеса и е без правно значение за изхода на правния спор. В този см. решение № 82 от 16.03.2011 г. по гр. д. № 221/2010 г. на ІІ г. о. на ВКС; решение № 187 от 20.04.2011 г. по гр.д. № 1780/2009 г.  на І г.о. на ВКС; решение № 57 от 07.05.2014г. по гр. д. № 5702/2013 г., І г. о. на ВКС, решение № 580 от 02.08.2010 по гр. д. № 1315/2009 г., І г.о. на ВКС и др. Положението, че не е необходимо наследникът да е приел наследството по опис, когато упражнява правото по чл.30, ал.1 ЗН по отношение на лице, което не е наследник по закон, но е универсален правоприемник,  е разяснено с т. 4 на ТР № 3/2013 г. на ОСГК на ВКС, където се визират само заветникът и дареният, но не и лице, в полза което е направено универсално завещание. В този смисъл е и съдебната практика преди приемане на посоченото тълкувателно решение.

Ищцата е майка на наследодателя и единствен наследник от втория ред наследници по чл. 6 ЗН, поради което и по аргумент от чл. 28, ал. 1 ЗН има право на запазена част. Запазената част възлиза на 1/3 идеална част, определена по правилото на чл. 29, ал.2 ЗН, т.е. искът следва да се уважи изцяло.

Направените от ищцата разноски в размер на 80 лева – държавна такса и 1000 лева за адвокатско възнаграждение, следва да се присъдят, с оглед изхода на правния спор.

Така мотивиран, РС-Пловдив     

 

Р Е Ш И:

 

НАМАЛЯВА на основание чл. 30, ал.1 ЗН завещателното разпореждане, извършено от наследодателя Г.В. Г., ЕГН **********, починал на 01.10.2019 г., направено със саморъчно универсално завещание от 25.01.2018 г., обявено с протокол от 08.10.2019 г. по нот. дело № */**.**.****., общ регистър № ***/** ** ****г., завещателен регистър № */***** г., по описа на **** *** *** , рег. № ***, с район РС-Пловдив, в полза на С.И.И., ЕГН **********, като

ВЪЗСТАНОВЯВА запазената част на Й.Р.В., ЕГН ********** от наследството на Г.В. Г., ЕГН **********, починал на 01.10.2019 г, в размер на 1/3 (една трета) идеална част.

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 1 ГПК С.И.И., ЕГН ********** да заплати на Й.Р.В., ЕГН ********** сумата от 1080 (хиляда и осемдесет) лева – разноски по водене на делото.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му пред ОС-Пловдив.

 

 СЪДИЯ: / П / ДЕЯН ВЪТОВ

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА: Д. Д.