Решение по дело №1156/2015 на Районен съд - Димитровград

Номер на акта: 45
Дата: 9 февруари 2016 г. (в сила от 1 март 2016 г.)
Съдия: Антоанета Вълчева Митрушева
Дело: 20155610101156
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 септември 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

                 09.02.2016г.            гр.Димитровград           

 

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Димитровградският районен съд

на единадесети януари през две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание в следния състав:

 

                            Председател:  АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

                            Членове:

                            Съдебни заседатели:

 

Секретар В.Г.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдия Антоанета Митрушева

гражданско дело № 1156 по описа за 2015г.

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Предявени са два обективно съединени иска - с правно основание чл.127а ал.2 от Семейния кодекс/СК/ - за разрешаване на спор между страните в качеството им на родители на малолетното дете Н. Б.Б., свързан с разногласие относно пътуването на детето в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, както и иск с правно основание чл.150 от СК – за увеличение на присъдена издръжка.

    

-------------------------------------------------------------------------

 

Р     Е    Ш    И    :

 

 

ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ, заместващо съгласието на бащата Б.Н.Б. с ЕГН : ********** ***, да се издаде паспорт на детето Н. Б.Б.  с ЕГН : **********, като РАЗРЕШАВА на детето да пътува неограничено до РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ, придружавано от своята майка Т.И.И. с ЕГН : **********, до навършване на десетгодишна възраст от детето – до 02.01.2020г., без за това да е необходимо съгласието на бащата.

 

ДОПУСКА ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ на решението в частта за заместващото съгласие за издаване на паспорт и пътуване в чужбина.

 

ИЗМЕНЯ присъдената с Решение № 240/12.09.2011г., постановено по гр.д.№ 1240/2011г. по описа на РС – Димитровград, месечна издръжка, плащана от Б.Н.Б. с ЕГН : ********** ***, на Т.И.И. с ЕГН : ********** ***, като майка и законен представител на детето Н. Б.Б.  с ЕГН : **********, която УВЕЛИЧАВА от 80/осемдесет/ лева на 130/сто и тридесет/ лева месечно, считано от 14.09.2015г. до възникване на законни причини за изменянето или прекратяването й, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска от датата на падежа до окончателното изплащане, като искът в останалата му част до пълния предявен размер от 200 лева като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН ОТХВЪРЛЯ.

 

ОСЪЖДА Б.Н.Б. с ЕГН : ********** ***, да заплати на Т.И.И. с ЕГН : ********** ***, сумата от 260 лв./двеста и шестдесет лева/ - разноски по делото съобразно уважената част на предявените искове.

 

ОСЪЖДА Б.Н.Б. с ЕГН : ********** ***, да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката в размер на 72 лв./седемдесет и два лева/ в полза на държавата по сметка на бюджета на съдебната власт.

 

Решението може да бъде обжалвано пред ОС – Хасково в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

                                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ: