Решение по дело №115/2020 на Районен съд - Малко Търново

Номер на акта: 260002
Дата: 16 септември 2020 г. (в сила от 7 октомври 2020 г.)
Съдия: Чанко Петков Петков
Дело: 20202140100115
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 юни 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

                          гр.Малко Търново                       16.09.2020г.

 

 

МАЛКОТЪРНОВСКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия в открито заседание на девети септември през две хиляди и двадесета  година в състав:

                                                                 

Председател: ЧАНКО ПЕТКОВ

 

 

като разгледа докладваното от съдията Петков  гр.дело № 115 по описа за 2020г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Правното основание е чл.542 и сл. от ГПК. Производството е образувано по молба, предявена  от М.Й.М., ЕГН: **********, с адрес: ***, представлявана от адвокат Бойчо Боев от БАК, срещу СУ „Васил Левски“- гр.М.Търново в качеството му на правоприемник на ОУ”Христо Смирненски” село Звездец,, заинтересовани страни - РП-Малко Търново, Регионален инспекторат по образование- гр.Бургас , с която да бъде прието за установено по отношение на  СУ „Васил Левски”- град Малко Търново, в качеството му на правоприемник на ОУ „Христо Смирненски”- село Звездец, че молителят е завършил основното си образование  през учебната 1989-1997г. в ОУ „Христо Смирненски”- село Звездец.

 

        Молителят твърди, че от 1989 год. до 1997 год. учил в ОУ „Христо Смирненски“ - село Звездец, което завършил успешно с добър 4 (четири), за което и получил диплома за основно образование. В момента работи в дървопреработвателен цех за производство на пилети за отопление  в гр. Малко Търново и му е необходима диплома за завършено основно образование, за да може да се запише на курс за придобиване на правоспособност за работа с ел.машини. След като ОУ „Христо Смирненски“ — село Звездец изгоряло преди повече от 20 години, се обърнал към СУ „Васил Левски“ - гр.Малко Търново, което съхранява архива на училището в село Звездец, с молба да му бъде издаден дубликат от дипломата, т.к. оригиналът  го загубил. В писмен отговор му заявили, че архива от дипломите на учениците завършили през 1997 год., е унищожен при пожара и следва да потърси правата си по съдебен ред.      Моли съда, да постанови решение, с което да бъде прието за установено по отношение на  СУ „Васил Левски”- град Малко Търново, в качеството му на правоприемник на ОУ „Христо Смирненски”- село Звездец, че молителят е завършил основното си образование  през учебната 1989-1997г. в ОУ „Христо Смирненски”- село Звездец.

        

Съдът е конституирал като заинтересовани страни СУ «Васил Левски» - град Малко Търново, РИО – град Бургас, РП-Малко Търново,. В законоустановения срок по чл.131 от ГПК, заинтересованите страни не са подали писмен отговор, не са взели становище, не са оспорили  истинността на представените документи, не са посочили доказателства.

В съдебно заседание защитата поддържа молбата.

В съдебно заседание представителите на заинтересованите страни -прокуратурата и директора на СУ»Васил Левски» считат молбата за основателна и доказана, поради което следва да бъде уважена.

 

Съдът, след като прецени поотделно и в тяхната съвкупност събраните и проверени в хода на съдебното дирене доказателства, приема за установено  от фактическа страна следното:

 

Видно от представената като копие по делото служебна бележка от молителя, в архива на училището няма документи за учебната 1989/1997г. от ОУ»Христо Смирненски»с.Звездец община Малко Търново. 

От разпита на свидетеля по делото – Русев се установява, че се познават от деца с молителя и че са учили заедно в един и същи клас в ОУ»Христо Смирненски» с.Звездец, община Малко Търново и заедно са завършили основното си образование.

 

При тази фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

 

Производството е охранително и в тежест на молителя е да докаже изложените от него обстоятелства.

Законът предвижда, че когато известнен факт с правно значение трябва да бъде удостоверен с документ, съставен по надлежния ред и този документ е бил изгубен и няма възможност  да бъде възстановен, лицето  което черпи права от този документ може да иска с молба от районния съд да установи факта и да разпореди да се състави съответния документ.

Съдът намира, че са налице предпоставките на втората хипотеза, предвидена в разпоредбата на чл.542 ГПК, на която се позовава молителят. Същата е посочила с каква цел иска да бъде установен факта на завършеното от него основно образование, за да може да се запише на курс за придобиване на правоспособност за работа с ел.машини в дървопреработвателен цех за производство на пилети за отопление в гр.Малко Търново.

В хода на производството се събраха гласни доказателства, установяващи твърдения от молителя факт , че до основното си образование  св.Русев е учил с молителя в един и същи клас.  Поради което съдът намира разглежданата молба за основателна и доказана. Съставянето на свидетелство за завършено основно образование  на молителя следва да се извърши от СУ ”Васил Левски” - Малко Търново, приело архива на закритото ОУ ”Христо Смирненски” –  с.Звездец, община Малко Търново.

 

Воден от горното, съдът

 

Р     Е    Ш    И :

 

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО, че  М.Й.М. с ЕГН: **********, с адрес: ***, представлявана от адвокат Бойчо Боев от БАК,  е завършил основно образование през учебната 1989/199. в ОУ”Христо Смирненски” - село Звездец, община Малко Търново.

ЗАДЪЛЖАВА СУ ”Васил Левски”-Малко Търново, приело  архива на закритото  ОУ ”Христо Смирненски” – с.Звездец, да състави документ , че М.Й.М.  с  ЕГН: **********,  с адрес: ***, представлявана от адвокат Бойчо Боев от БАК, е завършил основно образование през учебната 1989/199. в ОУ”Христо Смирненски” - село Звездец, община Малко Търново.

 

Решението подлежи на обжалване пред Бургаски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                               Районен съдия :