Решение по дело №2185/2018 на Софийски градски съд

Номер на акта: 260237
Дата: 19 юни 2023 г.
Съдия: Цветанка Тодорова Бенина
Дело: 20181100902185
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 19 октомври 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. София, 19.06.2023 г.

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТО, VI-5 състав, в закрито заседание на деветнадесети юни през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

                                                                                  СЪДИЯ: ЦВЕТАНКА БЕНИНА

 

като разгледа докладваното от съдията т.д. № 2185 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

 

Производството е по реда на чл. 735, ал. 2 ТЗ.

На проведеното на 01.06.2023 г. заключително събрание на кредиторите на дружеството „Б ЕНД ЕМ К.“ЕООД /в несъстоятелност/ е изслушан и приет доклад и отчет по реда на чл. 733 ТЗ на синдика на дружеството Т.Н. във връзка с отправено от него предложение в отчет от 24.04.2023 г. за свикване на заключително събрание на кредиторите, поради изчерпване масата на несъстоятелността .

Представения от синдика доклад е в съответствие с изискванията на чл. 734, ал. 2 ТЗ, като съдържа информация относно извършване разпределение на сумите, които да са събрани при осребряването на имуществото в масата на несъстоятелността, като твърди, че такова не е налице, както и относно останалите неплатени вземания. В този смисъл от окончателния доклад представен по делото от синдика се установява, че няма останало неосребрено имуществото собственост на длъжника. При извършено проучване имущественото състояние на дружеството в несъстоятелност и извършвани справки с тази цел, не са били установени  налични активи, с които да се попълни масата на несъстоятелността. В доклада си синдикът сочи, че в производството по несъстоятелност не са извършвани разпределения, тъй като не е установено притежавано от длъжника имущество, подлежащо на осребряване, като не са удовлетворявани кредитори. Събраните средства в резултат на осребряване по реда на чл. 717ж ТЗ на притежавано от длъжника имущество, представляващо поземлен имот с идентификатор – 00357.5323.31, находящ се в гр. Нови Искър, м. Враняка, с площ от 1899кв.м.,  в размер на сумата от 7080 лв. са разходвани като разноски в производството по несъстоятелност, като поради липсата на такива неколкократно е било постановявано спиране и възобновяване на същото. В доклада си синдикът не е посочил да му е известно към настоящия момент длъжникът да е страна по висящи съдебни производства, както и да са налице обезпечения, дадени от трети лица, изпълнението върху които да не е приключило.

Предвид изложеното в окончателния доклад на синдика, е насрочено и  проведено заключително събрание на 01.06.2023 г., в което синдикът заявява, че поддържа становището си.

Съдът, като съобрази изложеното по-горе, намира че е налице хипотезата на чл. 735, ал. 1, т. 2 ТЗ – масата на несъстоятелността е изчерпана и производството по делото следва да се прекрати.

Следва да бъде приложена хипотезата на чл. 735, ал. 3 ТЗ, с оглед наличието на предпоставките за това, а именно не са удовлетворени всички кредитори и не е останало имущество на дружеството, с решението си съдът постановява и заличаване на търговеца от търговския регистър при Агенцията по вписванията.

С решението, с което се прекратява производството по несъстоятелност следва да се прекратят и правомощията на синдика, на основание чл. 736, ал. 1 ТЗ.

Така мотивиран съдът

Р   Е   Ш   И :

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 735 ТЗ производството по несъстоятелност по т.д. № 2185/2018 г. по описа на Софийски градски съд, Търговско отделение, VІ-5 състав.

ПОСТАНОВЯВА заличаване на дружеството „Б ЕНД ЕМ К.“ЕООД /в несъстоятелност/, ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление:***, от ТРРЮЛНЦ при Агенцията по вписванията.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 736, ал. 1 ТЗ правомощията на синдика Т.Н.Н., считано от влизане на решението в сила.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок от вписването му в ТРРЮЛНЦ.

            ПРЕПИС от решението да се изпрати на Агенцията по вписванията за вписване на решението в търговския регистър, на основание чл. 622 ТЗ.

 

Да се издаде заверен препис от решението на синдика.

            Решението да се впише в книгата по чл. 634в ТЗ, която се води при Софийски градски съд, Търговско отделение.

                                                                      

СЪДИЯ: