Решение по дело №64/2020 на Административен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 15 юли 2020 г.
Съдия: Слав Иванов Бакалов
Дело: 20207220700064
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 27 май 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ № 84

 

гр. Сливен, 15.07.2020 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

СЛИВЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД,     в публичното заседание на първи юли

през две хиляди и двадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СЛАВ БАКАЛОВ

         ЧЛЕНОВЕ: ИГЛИКА ЖЕКОВА

 ДЕТЕЛИНА БОЗУКОВА

      

при секретаря             Радостина Желева                                                 и с участието на прокурора       Христо Куков                                                              като разгледа докладваното от       председателя                                             КАНД № 64   по описа

за 2020 година за да се произнесе съобрази:

 

Производството е по реда на чл. 63, ал. 1 ЗАНН във вр. с чл.208 и сл. от АПК.

С Решение № 117 от 10.03.2020 г., постановено по АНД № 1734/2019 г. по описа на Районен съд – Сливен е потвърден като законосъобразен Електронен фиш серия Г № 0007292/19.08.2019 г. на ОД на МВР – Сливен, с който на „Джела - Н. Д.“ ЕООД, с управител Н. И. Д., на основание чл. 638, ал. 4, вр. ал. 1, т. 2 от Кодекса за застраховането е наложено административно наказание „Имуществена санкция“ в размер на 2000 лева за нарушение на чл. 483, ал. 1, т. 1 от същия кодекс.

Горното решение е обжалвано в законния срок „Джела - Н. Д.“ ЕООД. В касационната жалба се твърди, че решението на Районен съд – Сливен е незаконосъобразно и неправилно, поради нарушение на процесуалния закон, както и необосновано. От електронния фиш не ставало ясно какво нарушение е извършено от дружеството, липсвало словесно описание на нарушението, което ограничавало правото на защита. Счита, че не е посочена конкретната правна норма, която е нарушена. Заявява, че административните наказания по чл. 13 от ЗАНН можели да бъдат наложени само по отношение на физически лица, а имуществената санкция по отношение на юридически лица и еднолични търговци. Имуществената санкция не била сред наказанията определени в чл. 13 от ЗАНН, поради това не можело да бъде наложена на физическо лице. Моли съда да постанови решение, с което отмени решението на Районен съд – Сливен, както и електронния фиш.

В съдебно заседание касаторът, редовно призован, чрез пълномощниците си от адв. Д.М. и адв. Д. С., от АК – Стара Загора поддържа жалбата.

Ответникът по касацията ОД на МВР Сливен не изпраща представител. В писмено становище от пълномощника му счита жалбата за неоснователна. Моли съда да потвърди решението на Районен съд – Сливен. Прави възражение за прекомерност на възнаграждението на адвокатите на касатора.

Представителят на Окръжна прокуратура Сливен изразява становище, че жалбата е неоснователна и че решението на съда следва да бъде потвърдено.

Касационната жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима.

Съдът като провери данните по делото във връзка с оплакванията в касационната жалба, намира същата за неоснователна по следните съображения:

От съвкупната преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

На 19.08.2019г. служител от сектор „Пътна полиция" при ОД на МВР- Сливен, св. Б. Ж.се намирал на второстепенен път II- 66 в с. Злати войвода. Той извършвал проверка с техническо средство за видеоконтрол 11743СС на преминаващите по пътя автомобили. Била засечена скоростта на товарен автомобил марка „Фолксваген Голф" с peг. № *****. След установяване на скоростта на въпросния автомобил св. Ж. извършил проверка на автомобила чрез работна станция за отдалечен достъп и установил, че към 19.08.2019г. в 10,35 часа няма сключена валидна застраховка „Гражданска отговорност". Установил, че лекият автомобил е собственост на търговско дружество „Джела- Н. Д." ЕООД със законен представител Н. И. Д.. На касатора „Джела- Н. Д." ЕООД бил издаден електронен фиш серия Г № 0007292, в който е посочено, че като юридическо лице, което притежава МПС, регистрирано в Р.България и не е спряно от движение, не е сключил застраховка “Гражданска отговорност на автомобилистите“  на товарен автомобил марка „Фолксваген Голф" с peг. № *****, с което е нарушена разпоредбата на чл.483, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането. С този фиш на собственика, на когото е регистрирано МПС - „Джела- Н. Д." ЕООД била наложена „Имуществена санкция" в размер на 2000 лева на основание чл.638, ал.4, вр. ал.1, т.2 от Кодекса за застраховането.

При така установената фактическа обстановка районният съд е приел, че не са допуснати съществени нарушения при издаването на електронния фиш, който е издаден от компетентния административнонаказващ орган и не е нарушено правото на защита на наказаното лице; правилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на нарушителя по чл.638, ал.4 вр. ал.1 т.2 от КЗ.

По изложените съображения касационния съд намира, че като е потвърдил обжалваното наказателно постановление, районният съд е постановил обосновано и законосъобразно решение.

Наведените в касационната жалба доводи за неправилност на решението на районния съд са неоснователни. Съдът е положил необходимите усилия за изясняване на обективната истина по делото, като е събрал всички поискани от касатора доказателства. Обсъдил е всички събрани по делото доказателства и е изложил мотиви, които кореспондират на установената по делото фактическа обстановка. Сливенският районен съд е изложил мотиви за законосъобразността на процедурата по съставянето на електронен фиш за констатирано административно нарушение. Всички наведени с жалбата и с изявления по делото възражения на жалбоподателя са обсъдени от съда и той е изложил мотиви защо ги счита за неоснователни. Тези мотиви се възприемат изцяло от касационния съд.

Неоснователно е възражението, че в ЕФ липсва описание на нарушението. Същото е подробно описано, като това описание съответства на посочената като нарушена правна норма, а именно чл.483, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането. Съгласно този текст от закона Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение. По делото не е установено, че такава застраховка е била сключена за процесния автомобил  към 19.08.2019г. в 10,35 часа.

Според чл.638 ал.4 КЗ когато с автоматизирано техническо средство или система е установено управление на моторно превозно средство, за което няма сключен и действащ застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, на собственика на моторното превозно средство се налага глобата или имуществената санкция по ал. 1, а именно глоба от 250 лв. – за физическо лице и имуществена санкция от 2000 лв. – за юридическо лице или едноличен търговец.

Съгласно разпоредбата на чл. 647, ал. 3 от КЗ, правилата за издаване на електронен фиш при установено с АТСС нарушение на КЗ са тези по ЗДвП, а нормата на чл. 189, ал. 4, изр. 2 от ЗДвП предвижда същия да съдържа описание на нарушението, посочване на нарушените разпоредби.

Настоящият състав на съда не споделя твърденията в касационната жалба, че в разпоредбата на чл. 189, ал. 4 от ЗДвП е предвидено налагането само на административно наказание "глоба", а не и "имуществена санкция", поради което издаденият електронен фиш е незаконосъобразен. Съгласно чл. 83, ал. 1 от ЗАНН в предвидените в съответния закон, указ, постановление на Министерския съвет или наредба на общинския съвет случаи на юридически лица и еднолични търговци може да се налага имуществена санкция за неизпълнение на задължения към държавата или общината при осъществяване на тяхната дейност. Именно в чл. 638, ал. 1 от КЗ е предвидено на собственика на автомобила да се наложи глоба или имуществената санкция, според това дали е физическо или юридическо лице. Дори и факта, че в чл. 13 от ЗАНН не е предвидено, като административно наказание – "имуществена санкция", то е уредено с нормата на чл. 83, ал. 1 от ЗАНН, поради което "глоба" по чл. 189, ал. 4 от ЗДвП е приравнена на имуществена санкция в случаите, когато превозното средство е собственост на юридическо лице. Предвид изложеното, твърденията в тази насока в касационната жалба са неоснователни.

Разпоредбата на чл. 647, ал. 3 КЗ подкрепя правния извод за правилно ангажираната с ЕФ отговорност на собственика на МПС, независимо че е юридическо лице. При условията и по реда, предвидени в Закона за движение по пътищата не означава, че се изключва възможността за налагане на имуществена санкция, доколкото е предвидено, че същата се налага на основание КЗ. Съдържащата се в тази разпоредба изрична забрана за прилагане на разпоредбата на чл. 189, ал. 5 ЗДвП при издаден ЕФ за нарушение по КЗ е показателно, че законодателят при установяване субекта на нарушенията по чл. 638, ал. 4 и 6 от КЗ не отдава значение на фигурата на водача, управлявал МПС в конкретния момент, а определя като субект на това нарушение собственика на това МПС. Именно определянето на собственика на МПС като субект на нарушенията по чл. 638, ал. 4 и 6 от КЗ позволява тези нарушения да бъдат установени с АТСС.

Съдът извърши служебна проверка за валидността, допустимостта и съответствието на първоинстанционното решение с материални закон, но не констатира пороци на същото водещи до отмяната му.

По изложените по-горе съображения Административен съд Сливен намира, че решение на СлРС следва да бъде потвърдено, като допустимо, обосновано и законосъобразно.

С оглед изхода на спора е неоснователно искането на касатора за присъждане на разноски. В този смисъл не следва да бъде разглеждано и възражението за прекомерност на претендираното адвокатско възнаграждение.

Във връзка с гореизложеното и на основание чл.221 ал.2 от АПК съдът

РЕШИ:

Оставя в сила Решение № 117 от 10.03.2020 г., постановено по АНД № 1734/2019 г. по описа на Районен съд – Сливен, като правилно и законосъобразно.

Решението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

2.