Решение по дело №8/2019 на Окръжен съд - Ловеч

Номер на акта: 29
Дата: 23 април 2019 г.
Съдия: Евгения Павлова Иванова
Дело: 20194300900008
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 28 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                       Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                                          

                                                           № ………

                        

                                        гр.ЛОВЕЧ , 23.04.2019 г.

                                              

                                   В    И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

ЛОВЕШКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД граждански състав   в   публично съдебно заседание  на двадесет и пети март две хиляди и деветнадесета година в състав:   

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЕВГЕНИЯ ПАВЛОВА

 

секретар  Х.Х.,  като разгледа докладваното от съдията  д.несъст. № 8 по описа за 2019 година и за да се произнесе, съобрази:

 

            Производството по делото е по реда на чл.625 и сл. от ТЗ.

Подадена е молба от ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА”, код по БУЛСТАТ: ****, седалище и адрес на управление: ****, представлявано от Изпълнителния директор- Р.М.М., с правно основание чл.625, ал.1 от ТЗ, с искане за откриване на производство по несъстоятелност на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. ***, пощ. код ***, ул. *** представлявано от Ж.С.И. – управител. Излага, че на основание чл. 625 от Търговския закон ТЗ) Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) е легитимирана да подаде молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност срещу търговец при изискуеми и неизпълнени за повече от два месеца задължения за трудови възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му. Сочи, че съгласно чл. 608, ал. 1, т. 4 от ТЗ неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо задължение за изплащане на трудови възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите, което не е изпълнено за повече от два месеца. Счита, че в този мисъл, за да приеме, че са налице основания за откриване на производство по несъстоятелност срещу работодател-търговец, ИА ГИТ следва да установи: -Общият брой на работниците и служителите на работодателя-търговец за проверявания период; -Неплащане на трудови възнаграждения; Процентно съотношение на служителите, на които не е плащано трудово възнаграждение към общия брой служители; Забава на плащането на трудови възнаграждения за повече от два месеца към най-малко една трета от работниците и служителите. Твърди, че през месец октомври 2018 г. в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" е постъпил сигнал препратен от Омбудсмана на Република България за извършени нарушения от "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, гр. Ловеч, касаещи неизплащане на трудови възнаграждения на работници и служители с прекратени трудови правоотношения, работили в охранителни обекти на дружеството на територията на страната. ИА ГИТ, действаща чрез териториалното си поделение Дирекция „Инспекция по труда" Ловеч, е извършила една проверка на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, вписано в Търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК ****. Твърди, че при извършените проверки е обследвано изпълнението от страна на дружеството в качеството му на работодател да заплаща трудови възнаграждения на служителите си за периода от месец март 2017 г. до месец октомври 2017 г.

Изтъква, че в резултат на констатираните при проверките обстоятелства ИА ГИТ приема, че на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД е неплатежоспособно, поради което срещу него са налице предвидените в закона основания за откриване на производство по несъстоятелност.

Излага, че съображенията за това са следните, а именно установени при проверките фактически обстоятелства- въз основа на събраните в хода на проверката документи, ИА ГИТ констатирала следното:  Брой наети работници от работодателя за проверявания период

Посочва, че в хода на извършваната проверка ИА ГИТ е изискала и получила от работодателя ведомости за изплатени трудови възнаграждения на работниците за всеки от месеците за посочения период и тези документи съдържат данни за имената на всички служители на работодателя за всеки отделен месец.Твърди, че от събраните документи по-горе се установява, че за проверявания период броят работници на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД варира между 59 (петдесет и девет) и 58 (петдесет и осем).

Освен това излага, че неплатени трудови възнаграждения към повече от една трета от работниците за проверявания период. Твърди, че при извършване на проверката ИА ГИТ изискала и получила от работодателя Вътрешните правила за работната заплата в "ММ СЕКЮРИТИ" ООД и съгласно чл. 3 от Вътрешните правила „Работната заплата се изплаща до 3 (три) месеца, след месеца, за който се начислява работната заплата (през който е положен трудът)" и в този смисъл към датата на изготвяне на тази искова молба трудовите възнаграждения за месеците август 2017 г., септември 2017 г. и месец октомври 2017 г. са дължими от работодателя към работниците и служителите и не са погасени от него.

Твърди, че има забавено плащане на трудови възнаграждения за повече от два месеца, тъй  като както е посочено по-горе, падежът на всяко от задълженията за изплащане на трудово възнаграждение настъпва до 3 (три) месеца, след месеца, за който се начислява работната заплата (през който е положен трудът)" и в този смисъл към датата на изготвяне на тази искова молба всяко едно от дължимите от работодателя трудови възнаграждения към работниците, е забавено с повече от два месеца.

По-долу с цел яснота в табличен вид излага резултатите от извършената от ИА ГИТ проверка на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД в частта за неплатените трудови възнаграждения от страна на работодателя.

Счита, че при така установените при проверката фактически обстоятелства може да се направи извод, че работодателят има непогасени задължения за плащане на трудови възнаграждения на повече от една трета от работниците си, което не е изпълнено за период от повече от два месеца.

Прави извод, че затрудненията, които изпитва работодателя са трайни се подкрепят и от данните за финансовото състояние на дружеството, които фигурират в годишните му финансови отчети, публикувани по партидата на дружеството на интернет страницата на Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Твърди, че от изложеното по-горе може и на основание чл. 608, ал. 1, т. 4 от ТЗ да се направи категоричен извод, че "ММ СЕКЮРИТИ" ООД се намира в състояние на неплатежоспособност, поради невъзможността си да изпълни задълженията си за плащане на описаните трудови възнаграждения, това състояние на Дружеството е обективно и трайно, поради което срещу него следва да бъде открито производство по несъстоятелност.

Предвид изложените по-горе обстоятелства, като се констатира неплатежоспособността на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, вписано в Търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. **** представлявано от Ж.С.И. - управител, моли да се постанови решение, с което да се обяви неплатежоспособността на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД; да се определи началната дата на неплатежоспособността на дружеството; да се открие производство по несъстоятелност на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД; да се определи датата на първото събрание на кредиторите, като в случай на уважаване на молбата да се присъдят в полза на ИА ГИТ направените разноски в това съдебно производство.

Прави доказателствени искания да се приемат документите,  изброени  като  приложения  по-долу и да бъде допусната съдебно-счетоводна експертиза, при която след като вещото лице се запознае с приложените по делото доказателства и направи справка в счетоводството нз "МИ СЕКЮРИТИ" ООД и като изследва финансовите данни на търговеца за период от месец март 2017 г, до месец октомври 2017 г, (наричани по-долу за краткост "анализирания период") да даде отговор на конкретно поставени въпроси.

С определение на съда по делото  е допусната съдебно-икономическа експертиза с конкретно определени задачи.

Длъжникът, редовно призован при условията на чл.50, ал.2 ГПК, не е  изразил становище.Съдът като разгледа молбата, подадена по реда на чл.607а, ал.1 ТЗ и приложените към нея писмени доказателства, както и събраните в хода на производството доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, в съответствие със задължението си по чл.235 ал.1-3 ГПК, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Съгласно чл.607а, ал.1 ТЗ производство по несъстоятелност се открива за търговец, който е неплатежоспособен, а за да бъде открито производство по несъстоятелност, трябва да са налице материално-правните и формални предпоставки, предвидени в чл.608, ал.1 от ТЗ, чл.625, ал.1 ТЗ и чл.631 ТЗ, съответно чл.742, ал.2 ТЗ: да е подадена писмена молба до съда от лицата посочени в чл.625,ал.1 ТЗ (формална предпоставка); длъжникът да е търговец по смисъла на ТЗ; да е налице неплатежоспособност на търговеца по смисъла на чл.608, ал.1 ТЗ- неизпълнено изискуемо парично задължение, породено или отнасящо се търговска сделка, включително нейната действителност, изпълнение, неизпълнение, прекратяване, унищожаване и разваляне, или последиците от прекратяването и, или публично-правно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или задължение по частно държавно вземане; затрудненията на длъжника да не са временни, а състоянието на неплатежоспособност да е обективно и трайно ( арг. от чл.631 ТЗ).

Процесуалната легитимация на длъжника "ММ СЕКЮРИТИ" ООД , ЕИК ****, съдът установи, след служебно извършена, по реда на чл. 23, ал.6 ЗТР, справка в търговския регистър, от който е видно, че дружеството е действащо./л.210 от делото/

Молбата на ИА „Главна инспекция по труда” за откриване на производството по несъстоятелност на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД е допустима. Подадена е от оправомощено лице, съгласно чл.625 ТЗ и към нея са приложени изискуемите по чл.628, ал.1 и ал.3 ТЗ документи. С изменението на чл.625 ТЗ (Д.в.бр.102/2017 г.) е предвидено, че Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” може да подава молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност срещу длъжник при изискуеми и неизпълнени повече от два месеца задължения за трудови възнаграждения към най-малко 1/3 от работниците и служителите на търговеца, и тези условия са изпълнени.

Търговското качество на длъжника е безспорно, тъй като се касае за дружество с ограничена отговорност, съгласно чл.113 и сл. ТЗ и което е вписано в търговския регистър.

Налице е една от материално-правните предпоставки за откриване на производството по несъстоятелност и формалната- молба до съда.

Следващата предпоставка е свързана с наличието на неплатежоспособност на търговеца. За установяване на финансовото състояние на дружеството, съдът е допуснал и приел съдебно-икономическа експертиза, която е изготвена на база получена от ТУ та НАП-Велико Търново информация, тъй като длъжникът не е намерен на седалището, което вписал в търговския регистър.

Вещото лице е констатирало, че Задълженията на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД към работниците за периода от м. март 2017 год. до м. октомври 2017 год. Включително общо са в размер на 79175.25 / седемдесети девет хиляди сто седемдесет и пет лв. 25 ст. / лева, от които: трудови задължения 78622.84 лв. и 552.41 лв. обезщетения по КТ. Според експерта те са изискуеми, тъй като съгласно чл. 3 от Вътрешните правила за работна заплата, начислените трудови възнаграждения за положен труд се изплащат до 3 / три / месеца за който са начислени. Вещото лице е посочило, че индивидуалните задължения към всеки от работниците на дружеството по структура - осигурителен доход и обезщетения по КТ се подробно описани в справка, л. 3 - 5 на заключението. За задълженията на търговеца към всеки един от кредиторите с посочване на главница, лихва и дати на падеж по изложените в констативната част на заключението причини, експертизата сочи само задълженията му към държавата, които по представена от ТУ на НАП - В.Търново, офис - Ловеч справка с писмо изх.№2765# 1 от 05.03.2019 год. общо са в размер на 711127 / седемстотин и единадесет хиляди сто двадесет и седем / лева от които: главница 511247 / петстотин и единадесет хиляди двеста четиридесет и седем / лева и начислени лихви за забава 199880 / сто деветдесет и девет хиляди осемстотин и осемдесет / лева, /справката на л. 6 от заключението/ Вещото лице подробно е посочило по структура, размер и дата на падеж задълженията на длъжника в констативната част на заключението. Според експертизата няма данни, от които да е видно от коя дата длъжникът е спрял плащанията към кредиторите, но според представената справка от ТУ на НАП - В.Търново, офис - Ловеч първата дата от която не е изпълнил свое изискуемо задължение е Декларация, обр.6 / Данък върху доходите от трудови и приравнени на тях правоотношения/ № 11403103016629/09.11.2010 год., като не е внесъл ДОД на персонала в размер на 1769.82 лв., отнасящ се за периода от 01.01.2008 -31.01.2008 год. със срок за доброволно плащане 10.12.2010 год., а последните извършени плащания на задължения по фондовете са на 02.06.2010 год., а на ДДС на 23.11.2010 год.

На въпроса за стойностите и структурата на активите и пасивите на дружеството към датата на експертизата вещото лице не може да отговори, тъй като последния оповестен в Агенцията по вписванията ГФО е за 2015 год, а за по-късни периоди такъв не се представи.

Вещото лице е посочило, че по последният оповестен в Търговския регистър счетоводен баланс към 31.12.2015 год. съотношението между имуществото на търговеца и паричните му задължения е 0.088 / 28 : 318 /, но дали към датата на изготвяне на експертизата това съотношение се запазва, или се променя в положителна или отрицателна посока по вече изложените причини вещото лице не се ангажира с отговор.

Според експертизата от посочения по-горе счетоводен баланс към 31.12.2015 год. се установява, че краткотрайните активи на търговеца са в размер на 28 х. лв. от които 26 х. лв. вземания от клиенти и 2 х. лв. парични средства. Дали към датата на изготвяне на експертизата са налични или не, или структурата им се е променила по същите причини вещото лице не се ангажира с отговор.

Вещото лице е уточнило, че на въпросите: 7, 8, 9,10 и 11 без представен ГФО в частност счетоводен баланс към датата на експертизата, от който да е видно с какви активи и пасиви разполага търговеца, както и без съставен отчет за приходите и разходите /ОПР / и не на последно място без Декларация по реда на чл.92 от ЗКБО от която да е видно какъв финансов резултат формира и дали осъществява дейност по смисъла на Закона за счетоводството, експертизата не може да изчисли коефициентите на поисканите показатели.

Експертизата допуска, че"ММ СЕКЮРИТИ" ООД не е в състояние да погасява дължимите суми към кредитори с размера на печалбата преди лихви, амортизации и данъци, тъй като от анализа на получената от ТУ на НАП -В.Търнова, офис - Ловеч информация и ГФО за 2015 год. от Агенцията по вписванията се установява, че дружеството е губещо.

Според вещото лице отчетените краткотрайни активи общо в размер на 28 х. лв. по счетоводния баланс на дружеството към 31.12.2015 год. от които 2 х. лв. парични средства и 26 х, лв. вземания от клиенти дори да са налични към датата на експертизата са крайно недостатъчни за удовлетворяване вземанията на работниците и на останалите кредитори на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД.

Вещото лице заключава, че от изложените констатации се налага извода, че "ММ СЕКЮРИТИ" ООД не разполага със средства за покриване на първоначалните разноски за производството по несъстоятелността.

В чл.608, ал.2 е създадена оборимата презумпция, че търговецът не е в състояние да изпълни изискуемо задължение по ал. 1, ако преди подаване на молбата за откриване на производството по несъстоятелност не е заявил за обявяване в търговския регистър годишните си финансови отчети за последните три години. Тази презумпция не е оборена от длъжника, поради което съдът приема, че той е изпаднал в състояние на неплатежоспособност.

Преустановяването на дейността на търговеца налага извода, че затрудненията му не са временни, а постоянни.

Съобразявайки заключението на вещото лице по съдебно-икономическата експертиза, съдът приема ,че след 24.11.2010 година длъжникът не е в състояние да обслужва задълженията си и от тази дата е спрял своите плащания.

Предвид изложеното, съдът намира, че са налице всички предпоставки  за откриване на производство по несъстоятелност на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД по чл.608 ТЗ, чл.630, ал.2 ТЗ и чл.710 ТЗ, поради което дружеството ще следва да бъде обявено в несъстоятелност с всички произтичащи от това последици. От доказателствата по делото и заключението на вещото лице се установява, че длъжникът е преустановил търговската си дейност, не разполага с имущество, достатъчно за покриване на задълженията без опасност за интересите на кредиторите, както за покриване на разноските по несъстоятелността. В определения от съда срок нито молителят, нито длъжникът, нито кредиторът НАП са предплатили по реда на чл.629б от ТЗ определената сума, необходима за началните разноски на производството по несъстоятелност, поради което съдът приема, че същото следва да бъде открито при условията на чл.632 ал.1 от ТЗ, т.е длъжникът следва да се обяви в неплатежоспособност, да се открие производство по несъстоятелност, да се допусне обезпечение и постанови прекратяване дейността на предприятието му и да се спре производството по делото. При това положение не следва да бъде назначаван и временен синдик. Същевременно следва да бъде указано на длъжника и неговите кредитори, че спряното производство то несъстоятелност може да бъде възобновено в срок от дена година от вписване на решението, по молба на длъжника или на кредитор, ако бъде удостоверено, че е налице достатъчно имущество или ако бъде депозирана по сметка на ЛОС сумата, необходима за предплащане на първоначалните разноски по несъстоятелността от  3000 лв., както и, че ако в едногодишен срок от вписването на решението за спиране на производството по несъстоятелност не бъде поискано неговото възобновяване, съдът ще прекрати същото и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър.

При този изход от процеса  длъжника следва да бъде осъден да заплати на молителя сторените разноски по делото на основание чл.78 ал.1 от ГПК в размер на сумата 250 лв. ДТ и 400 лв. възнаграждение за вещо лице.

Воден от гореизложеното и на основание чл.630, ал.2 ТЗ, чл.710 и чл.711 ТЗ, Ловешкият окръжен съд

 

Р   Е   Ш   И :

 

ОБЯВЯВА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА на основание чл.608 ТЗ на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ****, със седалище и адрес на управление: гр. **** представлявано от Ж.С.И. – управител .

Определя за начална дата на неплатежоспособността 24.11.2010 година.

ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: *** представлявано от Ж.С.И. – управител .

ДОПУСКА ОБЕЗПЕЧЕНИЕ  чрез налагане на общ запор и възбрана върху имуществото на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. **** представлявано от Ж.С.И. – управител .

ПОСТАНОВЯВА ПРЕКРАТЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА на предприятието на "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. *** представлявано от Ж.С.И. – управител .

ОБЯВЯВА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. *** представлявано от Ж.С.И. – управител

ЗАДЪЛЖАВА, на основание чл.9 от ТЗ „ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. *** представлявано от Ж.С.И. – управител при изписване на фирмата да вписва  добавката  “в несъстоятелност”.

СПИРА производството по несъстоятелност на „ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ****, със седалище и адрес на управление: гр*** представлявано от Ж.С.И. – управител по т.д. по несъстоятелност №8/2019 г.по описа на Ловешкия окръжен съд.

УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори, че спряното производство то несъстоятелност може да бъде възобновено в срок от дена година от вписване на решението, по молба на длъжника или на кредитор, ако бъде удостоверено, че е налице достатъчно имущество или ако бъде депозирана по сметка на ЛОС сумата, необходима за предплащане на първоначалните разноски по несъстоятелността от  3000 лв.

УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори, че ако в едногодишен срок от вписването на решението за спиране на производството по несъстоятелност не бъде поискано неговото възобновяване, съдът ще прекрати същото и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър.

ОСЪЖДА "ММ СЕКЮРИТИ" ООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. *** представлявано от Ж.С.И. – управител да заплати на ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА”, код по БУЛСТАТ: ***, седалище и адрес на управление: гр.****, представлявано от Изпълнителния директор- Р.М.М. разноски по делото в размер на сумата 650 лв.

ДОПЪЛВА, на основание чл.9 ТЗ, фирмата на длъжника с добавката- „в несъстоятелност”, а именно: „ММ СЕКЮРИТИ" ООД в несъстоятелност.

Решението подлежи на вписване в търговския регистър и на незабавно изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията към министъра на правосъдието.

Делото да се докладва след изтичане на срока по чл.632 ал.2 от ТЗ.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от вписването му в търговския регистър пред ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД, включително и от лицата по чл.613а ал.2 от ТЗ.

 

 

                                                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: