Решение по дело №345/2020 на Окръжен съд - Ямбол

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 7 декември 2020 г. (в сила от 7 декември 2020 г.)
Съдия: Васил Маринов Петков
Дело: 20202300600345
Тип на делото: Въззивно наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 109                                07.12.2020 г.                                   гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІ-ри въззивен наказателен състав, в публично заседание на двадесет и пети ноември две хиляди и двадесета година:

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                             ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                                                  КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

секретар М. Коматарова

прокурор Д. Люцканов

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВНОХД № 345 по описа на ЯОС за 2020 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред ЯОС, е по реда на чл. 313 и сл. от НПК.

Образувано е по жалба на защитника на подс. И.И.С. (I. S.), срещу Присъда № 260013/06.08.2020 г. постановена по НОХД № 142/2020 г. по описана на Районен съд – Елхово, с която въззивникът е признат за виновен в това, че на **.**.**** г., около 16.00 ч., в област Ямбол, община Елхово, по път I-7, км. 319, управлявал състав от пътни превозни средства – МПС товарен автомобил влекач, марка „********” с peг. № ** ***** и прикачено към него полуремарке с peг. № * ******, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно - 1,54 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство Алкотест „Дрегер 7510” с фаб. № ARDN 0092, проба № ***** – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, като на основание чл. 54 от НК във вр. чл. 343б, ал. 1 от НК е осъден на ЕДНА ГОДИНА лишаване от свобода и ГЛОБА в размер на 200 лева. ЕРС е отложил, основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на наказанието една година лишаване от свобода за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила. Лишил е, на основание чл. 343г, във вр. чл. 343б, ал. 1 и вр. чл. 37, ал. 1, т. 7  от НК подс. С. от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година, считано от влизане на присъдата в сила. Приспаднал е на основание чл. 59, ал. 4 от НК от наложеното наказание ЕДНА ГОДИНА лишаване от право да се управлява моторно превозно средство, времето през което подсъдимия е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това си право, считано от  **.**.**** година до влизане на присъдата в сила. ЕРС е постановил, на основание чл. 189, ал. 2 от НК, направените по делото разноски за преводач да останат за сметка на органите, които са ги направили.

В жалбата се сочи, че присъдата е постановена при съществени нарушения на материалния закон и е незаконосъобразна и необоснована. Твърди се, че по делото няма доказателства подсъдимият да е управлявал автомобила, а когато контролния орган е отишъл при него, той е бил до него. Въззивникът не се явява в съдебно заседание, а защитникът, като поддържа жалбата по изложените съображения, пледира за отмяна на присъдата и оправдаване на подсъдимия С..

В съдебно заседание, представителят на държавното обвинение оспорва основателността на въззивната жалба и предлага съда да потвърди атакуваната присъда.

 

Настоящият състав констатира, че въззивната жалба е процесуално допустима като подадена от лице имащо право и интерес да обжалва и в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК. Разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

ЯОС приема за установена следната фактическа обстановка, правилно възприета и от първата инстанция:

На **.**.**** г., към 16.00 ч. подс. И.И.С. бил употребил алкохол и управлявал състав от пътни превозни средства – МПС товарен автомобил влекач, марка „********” с peг. № ** ***** и прикачено към него полуремарке с peг. № * ******, по път I-7 – от гр. Елхово към ГКПП – Лесово. След получен сигнал, около 16.00 ч., свид. К. – **. а-р в РУ – Елхово, по  път I-7 км. 319, застигнал и се движил зад два товарни автомобила с прикачени полуремаркета с регистрация от Р. Б.. Единия бил товарен автомобил влекач, марка „********” с peг. № ** ***** с прикачено към него полуремарке с peг. № * ******, управляван от подс. С.. След около 200-300 метра превозните средства спрели на колоната на КПП – Лесово (изход). ****-к-рът К. започнал проверка на подсъдимия и управляваното от него превозно средство и повикал на местопроизшествието полицаите свидетели – Н. П.,Х. К. и П. К.. В тяхно присъствие свид. К. проверил подсъдимия за употребата на алкохол с техническо средство. Технически изправният Алкотест „Дрегер 7510” с фаб. № ARDN 0092, отчел наличие на алкохол в издишания от подс. С. въздух с концентрация 1,54 на хиляда, проба № ***** и той заявил, че пил ракия. На място, срещу подсъдимия, за нарушение по чл. 5, ал. 3, т. 1 от ЗДвП бил съставен АУАН № *****/**.**.**** г. серия GA и му бил издаден талон за медицинско изследване № ******. След това полицаите съпроводили подсъдимия до ФСМП – Елхово, където пред дежурния лекар той отказал да му бъде взета кръвна проба.

Със ЗППАМ № **-****-******/**.**.**** г. на началника на група в РУ – Елхово, на подсъдимия била наложена ПАМ „Временно отнемане на СУМПС до решаване въпроса за отговорността”, като е допуснато предварително изпълнение на мярката, считано от **.**.**** година.

 

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

ЯОС установи, че правилно първоинстанционният съд е приел за установена описаната фактическа обстановка, въз основа на обясненията на подсъдимия, дадени в качеството му на обвиняем в хода на досъдебното производство, приобщени по реда на чл. 279, ал. 2, във вр. ал. 1, т. 2  от НПК, от показанията на свид. П. К., от писмените доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото, чрез прочитането им по реда на чл. 283 от НПК – справка за съдимост на подсъдимия С., писмо рег. № ****-****/**.**.**** г. на  РУ – Елхово, ЗППАМ № **-****-******/**.**.**** г. на  РУ – Елхово, бланка за уведомяване, АУАН № *****/**.**.**** г. на РУ – Елхово,  талон за медицинско изследване № ******, протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от **.**.**** г., копие от СУМПС на подсъдимия, съобщение рег. № ****-****/**.**.**** г. на  РУ – Елхово, копия от лична карта и четири страници от паспорта на подсъдимия, писмо рег. № ****-****/**.**.**** г.  на  РУ – Елхово, ведно със  справка за лабораторна проверка на  „Дрегер 7510” с фаб. № ARDN 0092 от **.**.****г.

Правилно ЕРС е посочи, че по отношение на главния факт – употребата на алкохол от страна на подсъдимия и управлението на МПС, доказателствата по делото са безспорни. Тези обстоятелства се установяват от обясненията на подс. С., дадени в хода на досъдебното производство в качеството му на обвиняем, както и от показанията на свидетеля К. и писмените доказателства –  АУАН № *****/**.**.**** г. на РУ – Елхово,  талон за медицинско изследване № ******, протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от **.**.****г. и справка за лабораторна проверка на  „Дрегер 7510” с фаб. № ARDN 0092 от **.**.**** година. Всички доказателствата са безпротиворечиви, взаимно допълващи се в логична връзка и последователност едно спрямо друго, поради което и не се налага тяхното подробно обсъждане, като ЯОС счита, че обсъдени поотделно и в тяхната съвкупност, установяват по безспорен начин фактите относно авторството, времето, мястото и механизма на извършване на престъплението.

Ето защо ЯОС намира възраженията на защитата за недоказаност по отношение на управлението на МПС от страна на подсъдимия (наведени и отговорени още от ЕРС), за абсолютно несъстоятелни.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА

При изяснена фактическа обстановка, районният съд е направил обосновани правни изводи, че подс. И.И.С. е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна престъпният състав на чл. 343б, ал. 1 от НК, като на  **.**.**** г., около 16.00 ч., в област Ямбол, община Елхово, по път I-7, км. 319, е управлявал състав от пътни превозни средства – МПС товарен автомобил влекач, марка „********” с peг. № ** ***** и прикачено към него полуремарке с peг. № * ******, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно – 1,54 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство Алкотест „Дрегер 7510” с фаб. № ARDN 0092, проба № *****.

Престъпното деяние по чл. 343б, ал. 1 НК е формално престъпление, такова на „просто извършване” и за неговата съставомерност не е необходимо настъпването на вредоносни последици.

Правилно ЕРС е посочил, че авторството на деянието се установява по безспорен начин от обясненията на подсъдимия, приобщени по реда на чл. 279, ал. 2 във вр. ал. 1, т. 2 от НПК, от показанията на свидетеля К. и от писмените доказателства АУАН № *****/**.**.**** г. на РУ – Елхово и талон за медицинско изследване.

Правилно също първата инстанция е приела, че от субективна страна деянието е извършено от подсъдимия с пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 НК – той като пълнолетно лице и професионален шофьор, логично е съзнавал общественоопасния характер на своето деяние и е имал ясна представа, че управлява МПС (товарен автомобил влекач, марка „********” с peг. № ** *****) след  употреба на алкохол.

ЯОС се присъединява към изложеното от първата инстанция, че причини за извършване на престъплението е незачитането от страна на подсъдимия на установените в страната норми, регламентиращи движението по пътищата.

 

ПО НАКАЗАНИЕТО

Правилно и обосновано районният съд е определил вида и размера на наказанията лишаване от свобода, глоба и лишаване от право да управлява МПС, наложени на подс. И.С.. При определяне на наказанията решаващият съд е отчел като смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства чистото му съдебно минало и направените от него самопризнания в хода на досъдебното производство, с които е спомогнал за разкриване на обективната истина по делото. От друга страна ЕРС правилно е оценил и отегчаващи вината му обстоятелства – относително високото съдържание на алкохол в кръвта и управление на тежка товарна композиция, по международен път с интензивно движение. Изложените смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелствата (в комплекс с отегчаващите) не могат да бъдат приети нито като многобройни, нито като изключителни, поради което ЕРС правилно е определил на подсъдимия наказанията при условията на чл. 54 от НК – лишаване от свобода за срок от една година и глоба в размер на 200 лева. Безспорно са налице основанията по чл. 66, ал.1 от НК, поради което правилно ЕРС е отложил изпълнението на наложеното на подсъдимия наказание от една година лишаване от свобода, за минималния законов срок от три години. Със същите доводи, правилно и на основание чл. 343г НК, ЕРС е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от именно една година, считано от влизане на присъдата в сила.

ЯОС намира, че наказанията са съобразени, както с тежестта на осъщественото деяние, така и с личността на подс. С. и те, в конкретните им параметри, са необходими и достатъчни за постигане на целите за специалната и генерална превенция на наказателната репресия, визирани от законодателя в чл. 36 НК.

Налице са и основанията за прилагане на чл. 59, ал. 4 от НК, тъй като подсъдимия е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред със ЗППАМ № **-****-******/**.**.**** г. на  началника на РУ – Елхово считано от **.**.**** година. Затова и правилно ЕРС е приспаднал от наказанието лишаване от право да се управлява моторно превозно средство, времето през което подсъдимия С. е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това си право, считано от  **.**.**** г. до влизане на присъдата в сила.

 

ПО РАЗНОСКИТЕ

Законосъобразно ЕРС е постановил, направени по делото разноски за преводач, да останат за сметка на съответния орган които ги е направил.

 

Водим от гореизложеното, на основание чл. 334, т. 6 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 260013/06.08.2020 г. постановена по НОХД № 142/2020 г. по описана на Районен съд – Елхово.

Решението е окончателно.

 

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: __________________

 

 

 

                                               ЧЛЕНОВЕ: ___________________

 

                                

 

                                                                      ___________________