Решение по дело №258/2019 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 264
Дата: 9 декември 2019 г.
Съдия: Йонита Цанкова Цанкова
Дело: 20197130700258
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РЕШЕНИЕ

гр.Ловеч, 09.12.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОВЕШКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, първи касационен състав, в  публично заседание на дванадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЛЮБОМИРА КРЪСТЕВА

           ЧЛЕНОВЕ:  ЙОНИТА ЦАНКОВА

                                ДИМИТРИНА ПАВЛОВА                              

 

при секретаря ТАТЯНА ТОТЕВА и в присъствието на прокурора КИРИЛ ПЕТРОВ като разгледа докладваното от съдия ЦАНКОВА КАНД № 258 / 2019 год. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 63, ал. 1 от ЗАНН във връзка с гл. ХІІ от АПК.

С решение № 282 от 18.08.2019 г., постановено по НАХД № 337/2019 год. Ловешкият районен съд, трети състав, е отменил Наказателно постановление № 18-0906-002081  от 08.01.2019 г. на Началник сектор Пътна полиция, към ОДМВР – Ловеч, с което на Д.В.Н., ЕГН: **********,***, на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 от ЗДвП, е наложено административно наказание глоба в размер на 50 /петдесет/ лева, за извършено нарушение на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Недоволен от така постановеното решение е останал Началник сектор Пътна полиция, към ОДМВР – Ловеч, който е подал касационна жалба с твърдение за нарушение на закона – касационно основание по чл. 348, ал. 1, т. 1 от НПК. Изразява се несъгласие с мотивите на РС за допуснати процесуални нарушения при издаването на АУАН и НП. В заключение се моли касационната инстанция да отмени решението на РС и вместо него да постанови друго, с което да потвърди наказателното постановление.

В съдебно заседание касаторът се представлява от юрк. Р., който поддържа касационната жалба, като излага подробни аргументи в съдебно заседание. Касаторът сочи, че РС правилно е приел за доказано извършването на административното нарушение, но неправилно и на формално основание е отменил НП само поради непосочване в АУАН на конкретната категория на управляваното от наказаната Н. МПС, и посочване в наказателното постановление на всички изброени категории МПС, което РС квалифицира като нарушение на чл. 42, т. 4 и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН. Касаторът сочи, че няма как с това формално основание да е нарушено правото на защита на наказаната, която няма как да не знае каква категория е автомобилът, който управлява и който е описан в НП, като отделно водачът притежава и талон за регистрация на МПС, в който е посочена категорията на автомобила. Касаторът сочи, че административното нарушение е безспорно доказано, а при издаването на АУАН и НП не са допуснати процесуални нарушения, поради което наказателното постановление е законосъобразно.

Представителят на Окръжна прокуратура – гр. Ловеч дава заключение за основателност на касационната жалба, като споделя доводите на касатора, че административното нарушение е доказано, както и че при издаването на АУАН и НП не са допуснати процесуални нарушения.

Касационният състав на съда като прецени събраните по делото доказателства и съобрази доводите на страните и наведените касационни основания, намира за установено следното:

Жалбата е подадена в законоустановения срок от надлежна страна, поради което е допустима и следва да бъде разгледана от касационната инстанция.

Жалбата е основателна.

С Наказателно постановление № 18-0906-002081  от 08.01.2019 г. на Началник сектор Пътна полиция, към ОДМВР – Ловеч, на Д.В.Н., ЕГН: **********,***, на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 от ЗДвП, е наложено административно наказание глоба в размер на 50 /петдесет/ лева, за извършено нарушение на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП.

Районният съд е приел, че административното нарушение на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП е доказано, като е изложил мотиви защо кредитира показанията на свидетелите на полицията - св. С.Д. и св. Е.К. - и не кредитира показанията на свидетелката Л.Д. - майката на наказаната Н.. Касационната инстанция споделя мотивите на РС за съставомерност на административното нарушение и следва да препрати към тях на основание чл. 221, ал. 2 от АПК.

Касационната инстанция не споделя мотивите на РС за отмяна на наказателното постановление на процесуално основание, които са твърде формалистични и незаконосъобразни.

Районният съд е отменил НП, като приел, че са нарушени чл. 42, т. 4 и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, поради непосочване в АУАН на категорията МПС, което е управлявала Н. и посочване в НП на всички категории МПС, което РС е приел, че е поставило жалбоподателката в невъзможност да разбере в какво точно е обвинена, респ. за какво е наказана.

Видно от АУАН /на л. 9 от делото/, в същия е посочено подробно, че нарушителката Н. управлява собствения си лек автомобил Мазда 2, с рег.№ ******. Същото е посочено и в Наказателно постановление № 18-0906-002081  от 08.01.2019 г. на Началник сектор Пътна полиция, към ОДМВР – Ловеч. Ето защо според касационната инстанция управляваният от наказаната Н. лек автомобил -Мазда 2, с рег.№ ****** - е индивидуализиран в достатъчна степен както в АУАН, така и в НП.

Отделно конкретната категория МПС не е между елементите на фактическия състав, т.е. не е съставомерен елемент за административно нарушение по чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП, съгласно която норма - Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. Ето защо без значение е коя конкретно категория е управляваният от наказаната Н. лек автомобил Мазда 2, с рег.№ ******.

Поради това незаконосъобразни са мотивите на РС за отмяна на НП на това формално основание.

Незаконосъобразно НП е приел отново твърде формалистично, че в АУАН административното нарушение е квалифицирано по чл. 137а от ЗДвП, „която разпоредба съдържа две алинеи с множество предложения и точки“. Съгласно чл. 53, ал. 2 от ЗАНН наказателното постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина. Отделно недвусмислено е, че е нарушена ал. 1 на по чл. 137а от ЗДвП, която не съдържа нито множество предложения, нито отделни букви, защото ал. 2 не съдържа състав на административно нарушение, а посочва единствено изключенията.

Допълнително в наказателното постановление е посочена конкретната алинея - чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП, поради което и това формалистично тълкуване на РС не се споделя от касационната инстанция.

В допълнение следва да се посочи, че нормата на чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 от ЗДвП, освен санкционна, съдържа и състав на административното нарушение, поради което и обжалваното пред РС наказателно постановление № 18-0906-002081  от 08.01.2019 г. на Началник сектор Пътна полиция, към ОДМВР – Ловеч е законосъобразно, като правната квалификация на административното нарушение в НП е посочена коректно и достатъчно ясно.

Поради гореизложеното касационната жалба е основателна, а решението на РС незаконосъобразно и следва да бъде отменено, като вместо него бъде постановено друго решение, с което да са потвърди наказателното постановление.

По изложените съображения и на основание чл. 63 от ЗАНН, във вр. с чл. 221, ал. 2 от АПК, Ловешки административен съд, касационен състав

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯВА решение № 282 от 18.08.2019 г., постановено по НАХД № 337/2019 год. Ловешкият районен съд, трети състав, вместо което ПОСТАНОВЯВА:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 18-0906-002081  от 08.01.2019 г. на Началник сектор Пътна полиция, към ОДМВР – Ловеч, с което на Д.В.Н., ЕГН: **********,***, на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 50 /петдесет/ лева, за извършено нарушение на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: