Определение по дело №77/2024 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: 324
Дата: 31 януари 2024 г.
Съдия: Дианка Денева Дабкова
Дело: 20247060700077
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 януари 2024 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

  град Велико Търново, …….01.2024 г.

 

Административен съд – Велико Търново, VII-ми административен  състав, в закрито съдебно заседание на тридесет и  първи януари две хиляди двадесет  и четвърта година, в състав:

 

 АДМ. СЪДИЯ: ДИАНКА ДАБКОВА

 

като разгледа докладваното от съдията адм. дело № 77/2024 г. по описа на съда, за да се произнесе, съобрази следното:

 

            Производство по реда на чл.145 и сл. от АПК, във вр. с чл.211 от Закон за министерството на вътрешните работи/ЗМВР/.

Делото е образувано по жалба вх. № 448/30.01.2024г. в АСВТ, подадена от името на П.Б.А. ***,  действащ чрез упълномощения адвокат.

Оспорва се Заповед рег. № 4066з-80/ 11.01.2024г., издадена от директора на РД „Гранична полиция“ гр. Русе, с която е наложено дисциплинарно наказание „порицание за срок от 6м.“ на жалбоподателя в качеството му на държавен служител по ЗМВР.

 Със съображения, че Заповедта е процесуално и материално незаконосъобразна се иска отмяната ѝ.

Съдът прецени  жалбата като редовна от външна страна – има предвидената форма и съдържание, посочени в чл.150  от АПК и приложенията по чл.151 от АПК. Подадена е в преклузивния 14-дневен срок за обжалване. Жалбата е допустима и не са налице процесуални пречки за движение на производството, вклч. по смисъла на чл.159 от АПК.

 Внесена е дължимата ДТ. Постъпила е административната преписка. Делото е родово подсъдно на АСВТ, съгласно чл.211 от ЗМВР, вр. с чл.132, ал.1 от АПК.  АСВТ е и местно компетентния съд, т.к. ПА на жалбоподателя е в района на действие на АСВТ.

Следва  да се конституират страните, а делото да се внесе за разглеждане в открито с.з. На страните да се укаже разпределението на доказателствената тежест в процеса.

По допускането и приемането на доказателствата, вклч. представените с АП, съдът ще се произнесе в о.с.з., след изслушване на страните.

Воден от горните съображения, на основание чл.157, ал.1 и чл.163, ал.1 от АПК, съдът, в посочения състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

КОНСТИТУИРА като ОСПОРВАЩ П.Б.А., който да се призове на посочения в жалбата съдебен адрес, чрез упълномощения ПП.

 КОНСТИТУИРА като ОТВЕТНИК по оспорването дисциплинарно наказващият орган, издал оспорената Заповед – директора на Регионална дирекция „Гранична полиция“ гр. Русе , който да се призове по месторабота.

УКАЗВА на ответника, на основание чл. 170, ал.3, вр. с ал.1 от АПК, че следва да установи  пред съда, че са се осъществили фактическите основания, посочени в оспорената Заповед, както  и  изпълнение на законовите изисквания при издаването ѝ. Доколкото се касае до акт на дисциплинарно наказващ орган, то същият носи доказателствената тежест да установи осъществяването на  посочените в Заповедта факти,  а именно, че соченото деяние е извършено виновно от служителя, същото представлява нарушение на служебната дисциплина, а наказанието е правилно определено по вид и съответно на тежестта на нарушението.

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от жалбата на ответника като му се укаже, че имат възможност в 14-дневен срок от съобщението да представят писмен отговор и/или да посочат доказателства, като писмените доказателства, с които разполагат се приложат към отговора.

НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 14.03.2024г. от 14:30ч., за която дата да се призоват конституираните страни.

Определението не подлежи на обжалване.

 

Препис от настоящото да се изпрати на страните  по реда на чл.137 от АПК, на основание чл.138 от АПК.

 

                                                  АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: