Решение по дело №1862/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2080
Дата: 22 ноември 2023 г.
Съдия: Милена Маринова Дичева
Дело: 20237180701862
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 24 юли 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ

Р Е Ш Е Н И Е

№ 2080

гр. Пловдив, 22.11.2023 год.

 Административен съдПловдив, XXVI касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и пети октомври две хиляди двадесет и трета година, в състав:

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ЗЛАТАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: МИЛЕНА НЕСТОРОВА - ДИЧЕВА                                                                                                                                                                     ДАРИНА МАТЕЕВА       

                                                                                    

при секретаря СТАНКА ЖУРНАЛОВА и с участието на прокурора ДИМИТЪР МОЛЕВ, като разгледа докладваното от съдия Дичева КНАД № 1862 по описа на съда за 2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на глава дванадесета от Административно-процесуалния кодекс във връзка с чл. 63в от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба, предявена от Т.Н.К., ЕГН **********,***, срещу решение №1122/20.06.2023 г., постановено по АНД №2927/2023 г. на ПРС.

Твърди се, че обжалваното решение е незаконосъобразно, необосновано и неправилно с доводи, че ПРС не е обсъдил възраженията, че обжалваният ЕФ не е връчен надлежно, както и че към момента са изминали повече от две години и половина, съответно е налице погасителна давност по чл.82, ал.1, б.А от ЗАНН.

Иска се отмяна на обжалваното решение и на потвърдения с него ЕФ.

В съдебно заседание касаторът не се явява и не се представлява.

Представя се молба – становище с изложени доводи по съществото на спора.

Претендират се разноски.

Ответникът по касационната жалба – ОД на МВР Пловдив, редовно призован, не изпраща представител. Депозирано е становище, с което се оспорва жалбата и моли съда да потвърди решението на ПРС, като правилно и законосъобразно, тъй като същото е мотивирано, изложена е цялата фактическа обстановка и са анализирани всички доказателства.

Претендира разноски за юрисконсултско възнаграждение.

Прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, в случай, че касационната жалба бъде уважена.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Пловдив е на становище за неоснователност на жалбата. Сочи, че решението на Районен съд - Пловдив е правилно и законосъобразно.

Съдът, като се запозна с обжалваното съдебно решение, обсъди наведеното касационно основание и доводите на страните, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Касационната жалба е подадена в предвидения за това преклузивен процесуален срок и при наличието на правен интерес. При това положение същата се явява ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество същата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Предмет на касационната проверка е решение № 1122 от 20.06.2023 г. по АНД № 2927 по описа на ПРС за 2023 г., с което е потвърден ЕФ серия К № 4366594 за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматично техническо средство на ОДМВР Пловдив, с който, на основание чл.189, ал.4, вр.чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП, на Т.Н.К., ЕГН **********,***2, е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП.

Решението е правилно.

Не може да се приеме, че процесният ЕФ не е връчен надлежно на жалбоподателката при положение, че същата е реализирала правото си на обжалване в законово-регламентираните срокове. По делото липсват доказателства за връчването на акта, но от справката на КАТ за целта е видно, че същият е връчен на 12.04.2023 г., а на 24.04.23 г. жалбоподателката е обжалвала ЕФ.

Неоснователно е и оплакването, че неправилно ЕФ е издаден на жалбоподателката при положение, че тя е подала декларация по реда на чл.187а, ал.4 и ал.5 от ЗДвП. За да произведе действието си нормата на чл.187а, ал.5 от ЗДвП обаче следва да са изпълнени всички изискуеми се предпоставки за целта. На първо място, въпросната декларация следва да е  подадена в 7-дневен срок от връчването на ЕФ ведно със СУМПС на лицето, което е управлявало МПС при извършването на нарушението, констатирано с ЕФ. В конкретния случай това не е сторено – декларацията е подадена след този  срок ведно с подаването на жалбата и то пред съда.

Неоснователно е касационното оплакване, че е изтекла двегодишната давност. Всъщност касатора не е посочил коя двегодишна давност има в предвид, но се предполага, че е имал в предвид давността по чл. 82, ал.1, б."а" от ЗАНН, съгласно която административното наказание глоба не се изпълнява ако са изтекли две години. В конкретния случай не са налице предпоставките за прилагането на тази давност, тъй като същата започва да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието. Наказанието е наложено с оспореният електронен фиш, поради което и давността не е започнала да тече.

При така установеното, първоинстанционният съд правилно е приел, че е осъществен състава на нарушение по чл.21 ал.1 от ЗДвП, като нарушението е доказано от АНО, върху когото лежи доказателствената тежест. В тази връзка настоящият касационен състав изцяло споделя изложените съображения, с които е потвърден ел. фиш и счита, че няма смисъл да ги повтаря. Първоинстанционният съд правилно е приел, че от събраните доказателства по делото, които е обсъдил задълбочено, се установява, че на процесната дата и място е извършено нарушение на скорост, установено и заснето с автоматизирано техническо средство.

С оглед на всичко това съдът намира, че правилно е била ангажирана административнонаказателната отговорност на касатора, чрез налагане на предвидената глоба в абсолютно определен в закона размер, съответен на стойността на превишението.

При разглеждане  на делото първоинстанционният съд не е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат отмяната на решението му. Настоящият съдебен състав счита, че решението на Районен съд Пловдив не страда от сочените в жалбата пороци.

Обжалваното пред касационната инстанция решение на районния съд е валидно, допустимо и правилно и като такова следва да бъде оставено в сила.

 

По разноските:

При този изход на спора на ответника се следват претендираните разноски за юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лева.

Воден от гореизложеното и на основание чл.221 ал.2 предл.1 от АПК, Административен съд – Пловдив, XXVI касационен състав,

 

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1122 от 20.06.2023 г. по АНД № 2927 по описа на ПРС за 2023 г.

ОСЪЖДА Т.Н.К., ЕГН **********,***2, да заплати на ОД на МВР - Пловдив, сумата от 80 (осемдесет) лева разноски пред касационната инстанция за юрисконсултско възнаграждение.

 

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: