Решение по дело №313/2019 на Районен съд - Средец

Номер на акта: 85
Дата: 1 август 2019 г. (в сила от 1 август 2019 г.)
Съдия: Сирануш Сахак Артинян
Дело: 20192170100313
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е № 78

 

01.08.2019г., град Средец

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – СРЕДЕЦ, IІ граждански състав, след проведено открито съдебно заседание на двадесет и пети юли през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:

 

                                                                                  Районен съдия: Сирануш  Артинян

 

При участието на секретаря М  М ,като разгледа докладваното от съдията Артинян гр.дело № 313 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.50 от СК във вр. с чл.330 от ГПК.

Постъпила е искова молба с вх.№ 1105/17.05.2019г., подадена от С.Г.С., ЕГН ********** против Н.Г.С., ЕГН **********, с която са предявени искове с правно основание чл.49 от СК за развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака с искане за произнасяне по въпроса за вината, с който са съединени искове с правно основание чл.59 от СК за предоставяне упражняването на родителските права върху роденото по време на брака малолетно дете Р  Н  С., ЕГН **********, неговото местоживеене, режим на лични отношения между детето и родителя, спрямо който не са предоставени родителските права,  чл.143 от СК – за заплащане на месечна издръжка на малолетното дете и чл.56 от СК за предоставяне ползването върху семейното жилище.

В открито съдебно заседание от 25.07.2019г. С.Г.С. и Н.Г.С. отправят искане делото да премине от исков ред към охранително производство и бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие. В съдебното заседание пълномощникът на съпругата адв.А  Д  заявява съдържанието на постигнатото между съпрузите споразумение по чл.51, ал.1 от СК, което същите заявяват, че  поддържат. С. и Н. С  заявяват в откритото заседание от 25.07.2019г. взаимното си съгласие и желанието си да се разведат.

Предвид това, производството е преминало от такова за развод по исков ред поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака към охранително производство за прекратяване на брака по взаимно съгласие на основание чл.321, ал.5 от ГПК.

Съдът, след като се запозна с доказателствата по делото и доводите на страните по реда на чл.12 от ГПК, намира за установено от фактическа страна следното:

Установи се, че съпрузите, молители в производството, са сключили граждански брак на 15.12.1994г. в гр.Средец, община Средец, област Бургас, като съпругата не е променила предбрачното си фамилно име С., тъй като същото съвпада с фамилното име на съпруга /л.4 от делото/.

Страните имат три общи деца, родени по време на брака им – Г  Н С., ЕГН **********, А  Н  С., ЕГН ********* и Р  Н  С., ЕГН **********, като първите две от децата им били пълнолетни, видно от представените удостоверения за раждане.

Представено е споразумение, обективирано в протокол от открито съдебно заседание, проведено на 25.07.2019г., по въпросите относно упражняването на родителските права над малолетното дете родено по време на брака – Р Н  С., ЕГН **********, местоживеенето на детето, режима на лични отношения между детето и родителя, спрямо когото не са предоставени упражняването на родителските права, заплащането на издръжката на малолетното дете, ползването на семейното жилище, предбрачното фамилно име, издръжката между съпрузите, имуществото придобито по време на брака.  

При така установената фактическа обстановка съдът достигна до следните правни изводи:

Искането за развод по взаимно съгласие е процесуално допустимо, а разгледана по същество е основателно.

Предвид заявеното от съпрузите в открито съдебно заседание, проведено на 25.07.2019г., е налице сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод между тях. Ето защо мотивите за развода са без значение, съобразно нормата на чл.50 от СК, поради което съдът не следва да ги издирва. В настоящото производство молителите са представили и споразумение по чл.51, ал.1 от СК, което не противоречи на закона, нито на добрите нрави. Съпрузите имат едно ненавършило пълнолетие дете – Р , поради което представеното споразумение третира въпросите за родителските права, личните отношения на детето с родителите и неговата издръжка и местоживеене. Съдът счита, че така представеното споразумение защитава в пълна степен интересите на детето. Тъй като другите им деца – Г  и А , са навършили пълнолетие, не е необходимо споразумението да съдържа въпросите относно родителските права, личните отношения, издръжката и тяхното местоживеене.

С оглед гореизложеното и на основание чл.330, ал.3 от ГПК, бракът между молителите следва да бъде прекратен, а представеното споразумение утвърдено на основание чл.51, ал.2 от СК.

По разноските:

На основание чл.6, т.3 от Тарифата за ДТ, които се събират по ГПК и съгласно постигнатото споразумение, молителите следва да заплатят по сметка на Районен съд – Средец окончателна държавна такса за развода в размер на 40 лева, т.е. по 20 лева всеки от тях.

Молителят, който ще плаща издръжка на детето, дължи и държавна такса за определената издръжка на детето, съобразно чл.7, т.2 от Тарифата за ДТ, които се събират по ГПК, в размер на 2% от тригодишните платежи, или 108,00 лева.

Мотивиран от горното, съдът

 

РЕШИ:

 

ПРЕКРАТЯВА брака, сключен на 15.12.1994г. в гр.Средец, община Средец, област Бургас, с Акт за граждански брак № ………..., съставен в гр.Средец, между С.Г.С., ЕГН ********** и Н.Г.С., ЕГН **********, на основание чл.50, ал.1 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.Г.С., ЕГН ********** против Н.Г.С., ЕГН **********, Споразумение, обективирано в протокол от открито съдебно заседание от 25.07.2019г. по чл.51, ал.1 от СК, както следва:

РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА за отглеждане и възпитаване на роденото през време на брака ненавършило пълнолетие дете Р Н  С., ЕГН **********, роден на ***г., се предоставят на майката С.Г.С., ЕГН **********.

МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето Р  Н  С., ЕГН ********** е при майката С.Г.С., ЕГН ********** на адрес: ***, което жилище представлява квартира.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на бащата Н.Г.С., ЕГН **********, с детето Р Н  С., ЕГН **********, както следва:

- Всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 08.00 часа до 18.00 часа за всеки от двата дни.

ЗАДЪЛЖАВА бащата Н.Г.С., ЕГН ********** да заплаща на детето си Р Н  С., ЕГН **********, чрез неговата майка С.Г.С., ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 150.00 лева /сто и петдесет лева/, считано от влизане в сила на настоящото решение до настъпване на законни причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска от момента на падежа до окончателното й заплащане.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, представляващо апартамент с адрес: гр…………., което жилище представлява квартира, се възлага на майка С.Г.С., ЕГН ********** и детето Р Н  С., ЕГН **********.

ФАМИЛНОТО ИМЕ на съпругата С.Г.С., ЕГН **********, не следва да се променя, доколкото предбрачното фамилно име съвпада с брачното.

Съпрузите декларират, че през време на брака не са придобили недвижимо имущество и вещи, за които желаят да се извърши разпределение.

Съпрузите заявяват, че нямат претенции за издръжка един спрямо друг.

ОСЪЖДА Н.Г.С., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на Съдебната власт по сметка на Районен съд – Средец държавна такса в общ  размер на 128,00 лева /сто двадесет и осем лева/.

ОСЪЖДА С.Г.С., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на Съдебната власт по сметка на Районен съд – Средец държавна такса в размер на 20.00 лева /двадесет лева/.

 

Решението не подлежи на обжалване на основание чл.330, ал.5 от ГПК.

 

 

Районен съдия:………………………….