Определение по дело №1447/2022 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 3127
Дата: 31 октомври 2022 г.
Съдия: Мария Любомирова Желязкова
Дело: 20227050701447
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 24 юни 2022 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                №………………………….2022г., гр.Варна

 

           

ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ХVІІІ състав,

в закрито заседание на тридесет и първи октомври 2022г., като разгледа

докладваното от съдия МАРИЯ Ж. адм.д.№ 1447/2022г.

по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е чл.145 и сл. от АПК, вр. чл.220 вр. чл.19б от Законът за митниците /ЗМ/.

В открито с.з. на 28.09.2022г. по делото е допусната ССЕ, като на жалбоподателя П.Г. е указано внасяне на депозит и е дадена възможност да формулира задача за съдебна автотехническа – оценителна експертиза.

С молба от 28.09.2022г. горните указания са изпълнени.

Препис от молбата е изпратена за становище на ответника, който в писмо от 06.10.2022г. е посочил, че от така зададените въпроси може да се направи извод, че процесният автомобил вече не е във владение на жалбоподателя. В тази връзка е поискал изявление дали същият може да бъде предоставен на в.л. за оценка. Представил е и доказателства за стойността на идентични автомобили.

Съдът е разпоредил връчване на тази молба на жалбоподателя, като е дал възможност за становище и за преформулиране на задачите. Съобщението е връчено на 14.10.2020г. и към датата на днешното закрито заседание не са предприети някакви действия от П.Г.

След преценка на предмета на спора, наведените от жалбоподателя възражения и становището на ответника, съдът намира, че поисканата САОЕ е необходима за правилното решаване на спора, като задачите на същата следва да бъдат служебно поставени.

Следва да бъде определено и вещо лице по допусната ССЕ.

Предвид изложеното, съдът

 

 

                                         О П Р Е Д Е Л И:

 

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице по допусната ССЕ К. К., която да се уведоми за поставените задачи.

 

НАЗНАЧАВА Съдебно  автотехническа – оценителна експертиза, вещото лице по която след запознаване с материалите по делото, след оглед на процесния автомобил /при възможност/ и след справка навсякъде, където е необходимо, да даде отговор на следните въпроси:

 

1.Каква е първоначалната стойност на нов автомобил от същата марка и модел?

2.Каква е стойността на процесния автомобил към датата на вноса от жалбоподателя, съобразно овехтяването му и наличните по делото данни за повреди на същия? 

 

ОПРЕДЕЛЯ ПЪРВОНАЧАЛЕН ДЕПОЗИТ за вещо лице в размер на 200 лв. вносим от жалбоподателя в 7-дневен срок от получаване на съобщението, по сметка на Административен съд – Варна за вещи лица: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК  IBAN: ***, с представяне на доказателства за внасянето му от страните в същия срок.

Вещото лице ще бъде определено в закрито заседание, респ., уведомено за изготвяне на заключението, след представяне по делото на доказателства за внесен депозит от страните.

 

Задължава вещото лице да представи заключението си най-късно една седмица преди съдебното заседание ведно със Справка-декларация по чл.33 от Наредба №3/30.11.2012г. на Министъра на правосъдието за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, обн.,ДВ., бр. 98/11.12.2012г.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се връчи на страните.

 

 

 

                                   АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: