Решение по дело №867/2018 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 4123
Дата: 30 ноември 2018 г.
Съдия: Таня Яворова Букова
Дело: 20185330100867
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 януари 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 4123, 30.11.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЛОВДИВ, ХІХ гр. с.

На 09.11.2018 г. в публично заседание в състав :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ТАНЯ БУКОВА

 

при участието на секретаря : МАРИЯНА МИХАЙЛОВА

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 867 по описа за 2018 година и за да се произнесе взе предвид следното :

 

Ищецът Н.Т.Ч. с ЕГН **********,***, представляван от пълномощника му адвокат Г.С., твърди, че на 09.10.2017 г. С.В. присвоил два тона въглища от собствения му имот, находящ се в с. ......, ул. ...... № ..., всеки на стойност от 300 лева. С това свое противоправно действие ответникът му причинил имуществени вреди, съизмерващи се със стойността на присвоените въглища в размер на 600 лева., като за това вземане ищецът се снабдил със Заповед № ...../11.12.2017 г. за изпълнение на парично задължение по чл. 410 Граждански процесуален кодекс по ч. гр. д. № 17912 по описа на Районен съд – Пловдив, ІІ бр. с. за 2017 г., срещу която в срока по чл. 414, ал. 2 ГПК е депозирано възражение, поради което ищецът предявява настоящата исковата молба за установяване на вземането си по заповедта. Претендира присъждане на разноски.

Иск с правно основание чл. 422, ал. 1 ГПК във връзка с чл. 45, ал. 1 Закон за задълженията и договорите /ЗЗД/.

Ответникът С.Р.В. с ЕГН **********,*** 9, представляван от пълномощника му адвокат Р.П., оспорва изложените в исковата молба твърдения, че е влязъл незаконно в двора на ищеца в с. ..... и е „отмъкнал”, присвоил 2 тона въглища, както и че му е нанесъл вреди, като твърди, че на 09.10.2017 г. не е бил в с. ....., тъй като на 08.10.2017 г. сутринта притежаваният от него товарен автомобил рег. № ........., посредством който превозва товари на територията на Република България ..........., бил натоварен с амбалаж, за което е съставена и подписана международна товарителница, след което веднага потеглил за ..........., където трябвало да бъде доставен товарът. Камионът пристигнал в ........... вечерта, където бил разтоварен, а на 09.10.2017 г. сутринта започнало товаренето му с плодове, за което също били съставени две международни товарителници. Товаренето приключило около 14 ч. на същия ден, след което ответникът потеглил с камиона за България. В 21 ч. той преминал границата при ГКПП .......и поради обстоятелството, че превозвал плодове, съставляващи стока с висок фискален риск съгласно разпоредбите на Наредба № Н-2/30.01.2014 г., на управлявания от него автомобил инспектор от НАП поставил контролно техническо средство, което било отстранено на

 

 

 

Продължение на решение по гр. д. № 867/18 г. на РСПд – стр. 2/5

 

10.10.2017 г. в 5:30 ч. сутринта в с. ........, след което плодовете били разтоварени в склада на получателя. По изложените съображения ответникът моли съда да отхвърли предявения иск и да му присъди разноските по производството.

Съдът като обсъди твърденията и доводите на страните във връзка със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност приема следното :

Основен принцип в правото е, че не трябва да се вреди другиму, поради което съгласно чл. 45, ал. 1 ЗЗД всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму, като елементите на фактическия състав на отговорността за непозволено увреждане са следните : противоправност; действие/бездействие; вреда; причинно-следствена връзка между деянието и последвалия вредоносен резултат; вина. Съгласно чл. 51, ал. 1 и чл. 52 ЗЗД в случаите на непозволено увреждане обезщетение се дължи за всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането.

Или, за да бъде ангажирана деликтната отговорност на ответника следва да се установи при условията на главно пълно доказване, че на 09.10.2017 г. той противоправно е „присвоил” 2 тона въглища от собствения на ищеца имот, както и че в причинно-следствена връзка с това действие на ответника ищецът е претърпял имуществена вреда на стойност 600 лв.

За установяване на исковата претенция като доказателство по делото бе приета преписка № .... по описа на Районна прокуратура – ....... за 2018 г., образувана по жалба на ищеца срещу ответника във връзка с посочените в исковата молба действия на последния, която с постановление от 18.05.2018 г. е прекратена с отказ да бъде образувано наказателно производство поради липса на данни за извършено престъпление по чл. 194, ал. 1 НК.

Баха разпитани и свидетели, според показанията на които :

св. Н.Ч. – .....на ищеца : през 2018 г., през деня, някъде по обед видяла пред дома на бабата и дядото на ищеца трактор с ремарке, натоварено с чували с въглища, като тракторът в този момент тръгнал;

св. С.Ч. – също .....на ищеца : през месец септември или октомври 2017 г. ответникът дошъл с две момчета и ... трактор със ...... ремарке в двора на Н.Ч. и тримата натоварили цяло ремарке с чували с въглища;

св. Т.В. – .....на ищеца и ..... на ответника : през 2002 дарила къщата в с. ..... на ...а си и на дъщеря си, но те никога не са живели в нея; там живели свекър й и свекърва й; през месец юли 2016 г. свекър й се обадил и й казал, че му трябват пари за въглища, като с дадени от нея пари той купил 2 тона въглища; същата година, на 20.11.2016 г. свекърва й починала и тя взела свекъра си да живее при нея, като през месец февруари 2017 г. и той починал; след смъртта на двамата ... й и дъщеря й решили да продадат имота, а също и по-ценните вещи в него; по този повод тя взела ключовете за къщата от дъщеря си и през месец юни 2017 г. отишла да събере въглищата; напълнила ги в 4-5 чувала и с помощта на случайно видян от нея човек от малцинството с

 

 

 

Продължение на решение по гр. д. № 867/18 г. на РСПд – стр. 3/5

 

каруца ги закарала на .....си; други въглища в имота не е имало, включително и през месец октомври 2017 г.; тя не е уведомявала брат си за въглищата, тъй като той се отоплява на пелети с парно;

св. С.Д. – познат на ответника от извършваната от тях транспортна дейност : през месец октомври 2017 г. той и ответникът са пътували за ......; тръгвали в петък, в неделя и във вторник, като в ...... били в понеделник, в сряда и в събота; така било и през първата десетдневка на месец октомври 2017 г. – всеки понеделник били в ......; пътували заедно, но с отделни камиони; на 09.10.2017 г. били в ...... и товарили, а на 08.10.2017 г.  тръгнали от България; към ...... карали празни каси с амбалаж, а от ...... за България – ......; на 09.10.2017 г. С. бил с ...... камион ......и го управлявал той.

Като доказателства по делото бяха приети и заверени преписи на :

Нотариален акт № ..., том .., рег. № ...., дело № ...от 2002 г. на Нотариус рег. № ... – ..............., видно от който на 14.10.2002 г. св. Т.Р.Ч., понастоящем В., е продала на дъщеря си В.Т.Ч. и на ... си Н.Т.Ч. дворно място с площ от 1182 кв. м., представляващо УПИ ....., в кв. 40, находящо се в с. ....., Община ......, област ......, ведно с построените в дворното място : масивна жилищна сграда, обременена със запазено на третите лица Н.Т.Ч. с ЕГН **********, и В.С.Ч., право на пожизнено и безвъзмездно ползване, заедно и поотделно върху една стая по избор, а също и масивни и паянтови стопански постройки;

три международни товарителници CMR и на Протокол за отстраняване/поставяне на техническо средство за контрол № ........../10.10.2017 г., съставен от НАП – Централно управление, видно от които на 08.10.2017 г. товарна композиция, състояща се от камион рег. № ....... и ремарке рег. № ....... на превозвача едноличен търговец С.В. с фирма ..............е натоварена от ...... ЕООД, в качеството му на изпращач, в с. ........ /товарителница лист 18/, на 09.10.2017 г. същата товарна композиция е натоварена в ...... със стоки, описани подробно в графи 10, 11, 12 и 13 от товарителниците на листове 19 и 20 от делото, а на 10.10.2017 г., в 05.30 ч. от товарната композиция в присъствието на ответника В. са отстранени поставени от органите на НАП контролни технически средства.

Констатираните от трите международни товарителници и от протокола на НАП за отстраняване на техническо средство за контрол обстоятелства кореспондират на показанията на св. ....., според които на 09.10.2017 г. той и ответникът са били в ..........., с оглед на което и предвид противоречивите показания на св. С.Ч. и Н.Ч. по отношение на момента, който касаят техните възприятия - първият от тях свидетелства, че възприел ответника да товари чували с въглища на трактор с ремарке „...през месец септември или октомври...” на 2017 г., а св. Ч. –

 

 

 

 

 

 

 

 

Продължение на решение по гр. д. № 867/18 г. на РСПд – стр. 4/5

 

 

„...през 2018 г...”, поради което съдът не ги кредитира в тази им част, настоящият състав в унисон с твърденията на ответника приема, че на 09.10.2017 г. той е бил в ..........., поради което няма как да е бил в с. ..... на посочената дата.

Същевременно според показанията на св. Т.В. реалните собственици на описания в исковата молба недвижим имот, от който в исковата молба се твърди да са взети въглищата, а именно – ищецът и неговата ....., никога не са живели в него, а последните въглища преди смъртта на ползвателите – бабата и дядото на ищеца, починали съответно на 20.11.2016 г. и през месец февруари 2017 г., са закупени с дадени от нея пари. Ето защо и доколкото не само не се установява, а дори не се и твърди процесните въглища да са собственост на ищеца, то същият няма как да е претърпял описаните в исковата молба вреди, съизмерващи се с тяхната стойност.

Вън от горното дори и наистина свидетелите Н.Ч. и С.Ч. да са видели ответника В., макар и не точно на посочената в исковата молба дата, да товари чували с въглища на собствения си трактор с ремарке, то само по себе си това действие не е противоправно.

В обобщение решаващият състав приема, че ищецът не доказа при условията на главно пълно доказване, че на 09.10.2017 г. ответникът противоправно е „присвоил” 2 тона въглища от „собствения” му имот, а от тук и че не са налице кумулативно визираните в чл. 45, ал. 1 ЗЗД предпоставки за ангажиране на гражданската отговорност на ответника за вреди от непозволено увреждане, поради което предявеният установителен иск като неоснователен следва да бъде отхвърлен.

На основание чл. 78, ал. 3 ГПК 3 ГПК ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника сумата от 300 лв. разноски по производството.

По изложените мотиви съдът :

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Н.Т.Ч. с ЕГН **********,***, иск с правно основание чл. 422, ал. 1 ГПК във връзка с чл. 45, ал. 1 ЗЗД за признаване за установено, че С.Р.В. с ЕГН **********,***, му дължи сумата от 600 лв., представляваща обезщетение за вреди от непозволено увреждане, изразяващо се в присвояване от страна на последния на 09.10.2017 г. на 2 тона въглища, всеки на стойност от 300 лв., от собствения на Ч. ***, за което вземане Ч. се е снабдил със Заповед № ...../11.12.2017 г. за изпълнение на парично задължение по чл. 410 ГПК по ч. гр. д. № 17912 по описа на Районен съд – Пловдив, ІІ бр. с. за 2017 г., като неоснователен.

 

 

 

 

 

 

Продължение на решение по гр. д. № 867/18 г. на РСПд – стр. 5/5

 

ОСЪЖДА Н.Т.Ч. с ЕГН **********,***, да заплати на С.Р.В. с ЕГН **********,***, сумата от 300 лв. разноски по производството.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страната.

 

СЪДИЯ : /п./ Таня Букова

 

Вярно с оригинала!                                               

ММ