Определение по дело №424/2019 на Районен съд - Берковица

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 3 декември 2019 г. (в сила от 17 декември 2019 г.)
Съдия: Елеонора Любомирова Филипова
Дело: 20191610200424
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 28 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

ГР.БЕРКОВИЦА, 03.12.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД гр.Берковица………………………. колегия в закрито заседание на  03 декември....………………………………………… през две хиляди и деветнадесета година…………….………………………в състав:

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ФИЛИПОВА

 

при секретаря ……………………………………и в присъствието на прокурора……………………………..като разгледа докладваното от съдията ФИЛИПОВА……….……………… частно наказателно дело 424 по описа за 2019 г….…..……………..и за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството по делото  е по реда на чл. 243 НПК.

         Инициирано е по жалба от Е.А.К. *** срещу Постановление от 13.11.2019 г., с което на основание чл. 199, ал.1, във връзка с чл. 243, ал.1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1,т.1 НПК е прекратено наказателното производство по ДП 116/2019 г. по описа на РУ Берковица, образувано и водено за това, че от неустановена дата до 03.04.2019 г. в гр. Берковица, самоволно не по установения от закона ред е осъществено едно оспорвано от другиго – Е.А.К. свое предполагаемо право на задържане на собствени на Е.А.К. вещи, като е бил лишен от достъп до тях посредством смяната на патронника на външната врата на имот намиращ се на ул. Малинарка № 9 в гр. Берковица - престъпление по чл.323, ал.1 НК.

 

След като се запозна с материалите по ДП 116/2019 по описа на  РУ - Берковица и атакувания акт на прокурора, съдът намира за установена следната фактическа обстановка:

Жалбата е подадена в предвидения в НПК срок от лице с качеството пострадал от евентуалното престъпление срещу акт, подлежащ на съдебен контрол, поради което е допустима за разглеждане. По същество е неоснователна.

Установено е в производството, че жалбоподателят е бивш собственик на 1/2 идеална част от жилищен имот, находящ се в град Берковица. През 2010 година последният се разпоредил със собствеността, като запазил за себе си правото на ползване. От дадените показания на л.68 от ДП се установява, че това право последният не е упражнявал непрекъснато. През м.12.2018 година установил, че е сменен патронника на входната врата и по този начин е ограничен достъпа му до имота. В хода на производството е установено, че между съсобствениците на имота е висящо и дело за съдебна делба.

При така изяснена фактическа обстановка, прокурорът е приел, че липсва извършено престъпление и е прекратил наказателното производство.

Настоящият състав намира, че атакуваното постановление е правилно. В конкретния случай се касае до типично гражданско правни отношения между страните, които последните могат да уредят ако не доброволно, то по съдебен ред. Нарушеното или отнето право, макар и ограничено вещно такова, може да бъде защитено по реда на гражданското съдопроизводство. В случая няма данни за извършено престъпление, поради което и постановлението на прокурора като правилно, следва да бъде потвърдено.

По горните съображения и на основание чл. 243, ал. 6, т.1 НПК съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

        

ПОТВЪРЖДАВА постановление на РП Берковица от 13.11.2019 г., с което на основание чл. 199, ал.1, във връзка с чл. 243, ал.1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1,т.1 НПК е прекратено наказателното производство по ДП 116/2019 г. по описа на РУ Берковица, образувано и водено за това, че от неустановена дата до 03.04.2019 г. в гр. Берковица, самоволно не по установения от закона ред е осъществено едно оспорвано от другиго – Е.А.К. свое предполагаемо право на задържане на собствени на Е.А.К. вещи, като е бил лишен от достъп до тях посредством смяната на патронника на външната врата на имот намиращ се на ул. Малинарка № 9 в гр. Берковица - престъпление по чл.323, ал.1 НК.

 

         Определението подлежи на обжалване и протест чрез РС Берковица до ОС – Монтана в 7 дневен срок от получаване на съобщението от прокурора, пострадалите и обвиняемия.

 

                                                                                  РАЙОНЕН  СЪДИЯ :