Решение по дело №474/2021 на Административен съд - Монтана

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 29 ноември 2021 г. (в сила от 29 ноември 2021 г.)
Съдия: Бисерка Любенова Бойчева
Дело: 20217140700474
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 1 ноември 2021 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 503 /29.11.2021 г.

  

Административен съд - Монтана,касационно-административен състав , в публичното съдебно заседание на  двадесет и шести ноември ,през две хиляди  двадесет и първа година в състав:

 

                                               

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:СОНЯ КАМАРАШКА                                                                          

                                                    Членове: БИСЕРКА БОЙЧЕВА

                     РЕНИ ЦВЕТАНОВА

 

при секретаря……...Антоанета Лазарова  и с участието на прокурора Галя Александрова………като разгледа...............докладваното от съдията БОЙЧЕВА....КАД№474/2021г. по описа на съда ,установи следното:

        

Производството е по реда на чл.208 и сл АПК във връзка с чл.14 ,ал.3 от  ЗСПЗЗ.

 С Решение №260330/21.07.2021 г.. постановено по гр. дело №1060/2020г. Районен съд гр. Монтана е отменил заповед №709/ 07.04.2020г.на кмета на Община Монтана., с която на основание §4к. ал. 7 от Преходните и заключителните разпоредби (ПЗР) на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и чл. 28а, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ),във вр. с §4б, ал. 1, изречение първо от ПЗР на ЗСПЗЗ е възстановено право на собственост на наследниците на Иван Павлов Младенов в частта й, за имот с идентификатор 48489.200.526 по КККР на гр. Монтана с площ от 10 652 кв.м. като незаконосъобразна в тази част и е осъдил на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК община Монтана за заплати на М.С.С. сумата общо от 1711,80 лева деловодни разноски.

Горното решение е обжалвано с касационна жалба от Кмета на Община Монтана  ,с искане да бъде обезсилено ,като недопустимо на основание чл.209,т.2 АПК. В съдебно заседание ,не се явява и не се представлява ,но в писмено становище ,вх.№2576/26.11.2021г., поддържа касационна жалба и иска да се обезсили  решението на съда ,като недопустимо.Прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение на другата страна.

Ответникът по касацията-М.С.С. се явява лично и с адв. П.М. ,като иска да се остави в сила обжалваното решение.

Заинтересованите страни-С.С.С.,В.И.В.,И.И.Е. ,Н.С.С.,Б.Л.К. и Д.Т.Й. не се явяват и не се представляват ,не представят писмени становища.

Представителят на Окръжна прокуратура Монтана счита жалбата за основателна,а решението на съда за неправилно.

         Настоящият състав на Административен съд Монтана, като взе в предвид  оплакванията в жалбата, доводите на страните,събраните по дело-то доказателства и приложимата нормативна уредба намира за установено следното:

         Касационната жалба е подадена от надлежна страна,в срока по чл.211 АПК ,поради което се  явява процесуално допустима,а разгледана по същество се явява и ОСНОВАТЕЛНА, по посочените по-долу съображения.

Решението на Районен съд-Монтана е недопустимо и следва да бъде обезсилено,на основание чл.209,т.2 АПК,по изложените по-долу съображения.

Производството по гр. дело №1060/2020 г. по описа на Районен съд гр. Монтана е образувано по жалба на М.С.С./наследник на ползвател с трансформирано право на ползване в право на собственост/ против заповед №709/07.04.2020 г. на кмета на община Монтана ,в частта за поземлен имот с идентификатор 48489.200.526 по КККР на гр. Монтана.

 Установено е ,че със заповед №709/07.04.2020 г, на основание § 4к, ал. 7 от ПЗР на ЗСПЗЗ и чл. 28а, ал. 1 от ППЗСПЗЗ във връзка с §4б, ал. 1, изречение първо от ПЗР на ЗСПЗЗ е възстановено правото на собственост на наследниците на Иван Павлов Младенов върху шест поземлени имоти, един от които е поземлен имот с идентификатор 48489.200.526 по кадастралната карта на гр. Монтана. Тези имоти представляват земеделска земя по §4 от ПЗР на ЗСПЗЗ, находящи се в местност ,,Парта“ землище гр. Монтана, индивидуализирани по кадастралната карта.

Производството по издаване на заповед №709/07.04.2020 г.на кмета на община Монтана  е образувано по заявление от В.И.В., като наследник на Иван Павлов Младенов, за издаване на заповед за възстановяване правото на собственост върху шест имота в местност „Парта", землище гр. Монтана, един от които е имот 48489.200.526.Към заявлението е приложено решение №24/ 22.01.1998г. на Общинска служба по Земеделие гр. Монтана за възстановяване правото на собственост на наследниците на Иван Павлов Младенов в съществуващи стари реални граници на имоти, находящи се в терен по §4, на основание чл. 18ж, ал. 1 и 18з, ал. 1 от ППЗСПЗЗ.Приложено е и удостоверение за наследници на Иван Павлов Младенов и скица на имота. Имотите ,по отношение на които е поискано възстановяване се намират в местност „Парта", землище гр. Монтана. За тази местност има одобрен със заповед №30/07.02.2006 г. от Областен управител на Област Монтана план на новообразуваните имоти/ПНИ/,който е влязъл в сила.

 Възстановеният на наследниците на Иван Павлов Младенов  със заповед №709/07.04.2020 г. ,имот с идентификатор 48489.200.526 ,по отношение на който М.С.С. *** е част от плана на новообразуваните имоти на местност „Парта", землище  гр. Монтана, общ. Монтана.Поземлен имот с идентификатор 48489.200.526 е с площ от 10 652 кв.м. по КККР на гр. Монтана. Предишният му номер по плана на новообразуваните имоти на местност „Парта", землище гр. Монтана , община Монтана е №020526. В регистъра към плана този имот е записан на Иван Павлов Младенов.Имот №020526 с площ от 10 652 кв.м. по плана на новообразуваните имоти на местност „Парта", землище гр. Монтана , общ. Монтана е образуван от новообразуван имот №20.284 с площ от 11 100.25 кв.м. по същия план, записан в регистъра към плана на наследниците на Иван Павлов Младенов след изменение на плана със заповед №571/23.03.2009 г.

От тази фактическа обстановка ,настоящата касационна инстанция прави следните правни изводи.

Съгласно разпоредбата на §4к, ал. 7 от ПЗР на ЗСПЗЗ възстановяването, съответно придобиването на правото на собственост върху новообразуваните имоти, се извършва със заповед на кмета на общината. В заповедта се описват местоположението, границите, съседите, както и ограниченията на собствеността и основанията за тях. Към заповедта се прилага скица на имота.

Съгласно чл. 28а, ал. 1 от ППЗСПЗЗ за възстановяването, съответно за придобиването, на правото на собственост върху всеки от новообразуваните имоти се издава заповед от кмета на общината с точно индивидуализиране на имота въз основа на влязъл в сила план по чл. 28, ал. 4 и документ за заплатена сума по влязла в сила оценка на земята или сградата. В заповедта се описват номерът на имота от плана на новообразуваните имоти, местоположението, размерът, границите, съседите, наличието на сгради, както и ограниченията на собствеността и основанията за тях. Към заповедта се прилага скица на имота. Заповедта се съобщава по реда на Гражданския процесуален кодекс и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Следователно при проверката за законосъобразност на заповедта, първоинстанционния съд  следва да прецени съответствието на издадената заповед на кмета с влезлия в сила план за новообразуваните имоти.Заповедта по § 4к, ал. 7 от ПЗР на ЗСПЗЗ отразява положението от влезлия в сила план на новообразуваните имоти по отношение собствеността, границите и площта на имотите по този план. По тази причина претенции към заповедта могат да имат само наследниците на Иван Павлов Младенов, тъй като наследодателят им е вписан като собственик в регистъра към плана.М.С.С. ,като наследник на ползвател с трансформирано право на ползване в право на собственост не е активно легитимирана страна да обжалва тази заповед ,нещо повече ,тя не е била и конституирана като страна в административното производство по издаването на заповед №709/07.04.2020 г. ,защото не е неин адресат.Като наследник на ползвател с трансформирано право на ползване в право на собственост М.С.С. не попада в кръга на заинтересованите лица с право да оспорят издадената заповед по §4к, ал.7 от ПЗР на ЗСПЗЗ ,след като наследодателя й не е вписан в регистъра към плана на новообразуваните имоти за собственик на имот №020526. Тази заповед не е адресирана до нея и същата не е активно легитимирана да я оспорва, тъй като е  трето лице, заявило самостоятелни права върху възстановеното право на собственост върху имот 48489.200.526.

Заповед №709/07.04.2020 г. на кмета на Община Монтана е административен акт с констативно действие, акт ,с който се завършва фактическия състав по реституционното производство на наследниците на старите собственици, каквато М.С.С. и нейния наследодател не са. Този акт не отрича и не засяга законните интереси на оспорващата.Правата си М.С.С., като наследник на Страшимир С. Михайлов е трябвало да защити по реда на оспорването на заповедта, с която е одобрен плана на новообразуваните имоти. След като е пропуснала да заяви правата си тогава , може да упражни това свое право в едно исково производство пред друга съдебна инстанция.Ирелевантни в настоящето производство са доводите и в жалбата пред районния съд ,че  наследодателя и е заплатил цената на имота с ПКО№921/201994г. и ,че са заплащани данъци за същия.

Освен това , при разглеждане на делото Районния съд е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила ,като не е конституирал кмета на Община Монтана ,като издател на оспорения акт ,като ответник по делото.Производството по делото се е развило без да има конституиран ответник,което е недопустимо. Като страни са били конституирани :жалбоподател М.С.С. и заинтересовани страни: наследниците на Иван Павлов Младенов, и наследниците на Страшимир С. Михайлов.Пропускът е съществен ,доколкото е в противоречие с чл. 154 АПК и обуславя обезсилване на решението на съда и на процесуално основание. Предвид липсата на процесуална легитимация у М.С. да обжалва заповедта по §4к,ал.7 от ПЗР на ЗСПЗЗ обаче делото не следва да се връща на първоинстанционния съд за ново разглеждане от друг състав ,а да се обезсили решението като недопустимо и да се остави  жалбата й без разглеждане и производството,образувано по нея да се прекрати.

Предвид гореизложеното ,касационния състав на АС-Монтана намира  постановеното от Районния съд решение  по гр. дело №1060/2020г. по описа на Районен съд гр. Монтана за недопустимо на основание чл.209,т.2 АПК , което на основание чл.221,ал.3 АПК  следва да бъде обезсилено ,като вместо него съдът следва да  остави без разглеждане жалбата на М.  С.С.  срещу заповед №709/07.04.2020 г. в частта за имот с идентификатор 48489.200.526 по КККР на гр.Монтана и да прекрати образуваното производство по нея.

Не са претендирани разноски в касационната жалба и в писмено становище от касационния жалбоподател ,с оглед изхода на спора,поради което и такива не следва да бъдат присъждани.

Водим от гореизложеното, административният съд

 

 

                                           Р   Е   Ш   И   :

 

ОБЕЗСИЛВА Решение №260330/21.07.2021 г. постановено по гр. дело №1060/2020г. по описа на Районен съд гр. Монтана и вместо него

 

                                ПОСТАНОВЯВА:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на М.С.С. ***8 против заповед №709/07.04.2020 г.на кмета на община Монтана ,в частта й за поземлен имот с идентификатор 48489.200.526 по КККР на гр.Монтана и ПРЕКРАТЯВА производството по делото .

 РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  

 

 

 

 

                                                         ЧЛЕНОВЕ:1                    

 

 

 

 

 

 

                                                                             2.