Определение по дело №59/2022 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 април 2022 г.
Съдия: Емилия Кирилова Кирова Тодорова
Дело: 20227090700059
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 8 април 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 349

гр. Габрово, 20.04.2022 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

             АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД– ГР. ГАБРОВО в закрито съдебно заседание двадесети април, две хиляди двадесет и втора година в състав:

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ КИРОВА-ТОДОРОВА

като разгледа материалите по адм. дело № 59 по описа за 2022 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството по настоящото адм. дело е образувано въз основа на депозирана в деловодството на Административен съд Габрово /АСГ/ Жалба с вх. № СДА-01-603 от 8.04.2022 г., подадена от ПК „Солидарност - 1819“ гр. Севлиево с ЕИК: *********, против Констативен акт № КА-ПБЗН-ГБО-9-5 от 25.03.2022 г., издаден от инспектор по ЗН /защита на населението/ 6-та степен, служител от група ПК и ПД в РД ПБЗН – Габрово.

С процесния КА са установени три нарушения:

1. Липса на план-схема на скривалището, отразяваща архитектурното разпределение на помещенията, вътрешните и външните мрежи за водоснабдяване, канализация, електроснабдяване и изключващите ги устройства; местата, където е възможно пробиване на стените при затрупване на входовете и аварийните изходи – несъответствие с чл. 18, т. 1 от Наредба за реда за изграждане, поддържане и използване на колективните средства за защита;

2. Не се води дневник за отчитане на температурно-влажностния режим – несъответствие с чл. 18, т. 3, б. „д“ от същата Наредба и

3. Не е определено звено за поддържане на колективното средство за защита в мирно и във военно време, състоящо се от техническо лице, което отговаря за експлоатацията, поддържането и отчетността – нарушение на чл. 17, ал. 3 от същата Наредба.

Дадени са три предписания, във връзка с всяко от констатираните несъответствия за тяхното отстраняване, като и за трите е посочен срок за изпълнение – 15.04.2022 г.

КА е връчен на адресата си на 25.03.2022 г.

Тъй като жалбата е била нередовна поради невнесена и дължима ДТ, съдът е указал на жалбоподателя да отстрани нередовността, а поради депозирането и директно в съда, а не чрез административния орган, издал процесния ИАА, съдът е изискал от последния представяне на преписката по издаването му.

На 15.04.2022 г. нередовността е отстранена, а в съда са получени документи, съставляващи част от преписката.

Жалбата против КА е подадена на 8.04.2022 г. – в 14-дневния срок и като подадена от заинтересовано лице против подлежащ на съдено оспорване ИАА се явява редовна и допустима, с оглед на което следва да се разгледа по същество за основателността й.

В Жалбата си кооперацията сочи, че са нарушени изискванията за форма на акта, т.к. същият не е мотивиран фактически и правно. В случая става въпрос за противорадиацинно укритие, което не е включено в никакви регистри, водени от държавни и/или общински органи. Не са представени дори доказателства, че жалбоподателят притежава такъв обект. Дори и да притежава такъв, то той следва да е частна собственост и не подлежи на контрол от такива органи и институции. В случай, че подобно укритие е предназначено за колективна защита на населението и обществено ползване, то дадените предписания са неправилни, т.к. поддръжката му следва да е за сметка на държавата. Жалбоподателят не е запознат с преписката по издаването на КА.

 

Въз основа на гореизложеното и на основание чл. 154, ал. 1, чл. 153, ал. 1, чл. 170, ал. 1-2, във вр. с чл. 9, ал. 4, Административен съд Габрово

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА страни в производството:

1.Жалбоподател: ПК „Солидарност - 1819“ гр. Севлиево с ЕИК: *********, с адрес за призоваване: гр. Севлиево, ул. „Н. Генев“ № 38.

Призовка да се изпрати и на адв. И.И.,***.

2.Ответник: инспектор по ЗН /защита на населението/ 6-та степен, служител от група ПК и ПД в РД ПБЗН – Габрово /Стефка Кирилова Димитрова/.

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание за 11.05.2022 г. от 11.15 часа, за когато на страните да се изпратят призовки.

 

УКАЗВА НА ОТВЕТНИКА че в негова тежест е да установи спазване на процесуалните правила за издаването на процесния ИАА, съответствието му с материалния закон и целите му, вкл. да посочи и докаже наличието на основанието за даване на процесните задължителни предписания, както и документите, съдържащи се в административната преписка по издаването на процесния КА, в който тези основания са посочени, наличните в самата преписка доказателства за съществуването на тези основания, както и начина и датата, на която жалбоподателят е уведомен за наличието на тези основания и доказателствата за това. С оглед направеното от жалбоподателя оспорване, ответникът следва да установи, че жалбоподателят притежава и/или стопанисва посочения обект – противорадиационно укритие и че може и следва да бъде контролиран във връзка с него от ГД „БПЗН“ при МВР, че е длъжен да изготвя посочените план-схема на скривалището, дневник за отчитане на температурно-влажностния режим и да определи звено за поддържане на колективно средство за защита в мирно и военно време в посочения в КА състав, както и че служители от същата административна структура имат правомощията да контролират дейността на Потребителната кооперация в тази връзка, да й дават задължителни предписания във връзка с нарушения на посочената Наредба.  

 

Препис от определението да се изпрати на страните в едно с призовките.

 

Определението не подлежи на обжалване.              

 

 

 

                                                                          СЪДИЯ:    

                                                                                       /ЕМИЛИЯ КИРОВА- ТОДОРОВА/