Определение по дело №4165/2018 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 1637
Дата: 28 май 2019 г.
Съдия: Димитър Петков Чардаков
Дело: 20185220104165
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 октомври 2018 г.

Съдържание на акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

ПАЗАРДЖИШКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на 28.05.2019г., в състав:

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: Димитър Чардаков

 

         Като разгледа гр.д. №4165 по описа на съда за 2018 год. и за да се произнесе прие следното:

Производството е по чл. 248 ГПК.

Делото е образувано по иск с правно основание чл.439 ГПК, с който ищецът А.Г.Г. е оспорил по исков ред принудителното изпълнение по изп. д. №20188850400478 по описа на ЧСИ Георги Самарджиев, рег. №885, по което взискател е бил ответника адв.Е.Т. Бърганска. С определение от 09.05.2019г. съдът е прекратил производството по делото поради отказ на ищеца от иска. Отказът е мотивиран от факта, че в хода на делото предприетото принудително изпълнение е прекратено на основание чл.433, т.3 ГПК – поради обезсилване на изпълнителния лист.

В срока за обжалване на прекратителното определение ищецът е подал молба за неговото допълване в частта за разноските и присъждане на такива, тъй като независимо от прекратяването, ответникът е станал повод за образуване на делото.

   В срока по чл.248, ал. 2 ГПК ответникът е депозирал писмено становище за неоснователност на молбата.

   Съдът, като прегледа материалите по делото, прие следното:

   Молбата е допустима. Същата е подадена в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК. Непредставянето на пълен списък с разноските по чл.80 ГПК от ищеца не прегражда възможността същият да иска допълване на крайния съдебен акт. Съгласно т.8 от Тълкувателно решение № 6 от 6.11.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 6/2012 г., ОСГТК, липсата на представен списък по чл. 80 ГПК в хипотезата, при която съдът не се е произнесъл по искането за разноски не е основание да се откаже допълване на решението в частта му за разноските.

   Разгледана по същество молбата е основателна.

   Отговорността за разноски е следствие от неоснователните претенции или възражения на страната изгубила делото, които са станали причина за възникването на съдебния спор. Тя е обективна и не зависи от това дали страната е знаела за липсата на основание. Когато делото е прекратено по инициатива на ищеца, защото в хода на производството той е получил извънсъдебно удовлетворение на засегнатото материално право, ответникът следва да понесе отговорността за разноски, тъй като неоснователно е оспорвал съществуването на това право на ищеца.

В случая ответникът е инициирал принудително изпълнение въз основа на изпълнителен лист, който в последствие е обезсилен. Независимо дали той е знаел за порока на изпълнителното основание, неговите действия са станали повод за предявяването на иска по чл.439 ГПК, с който ищецът е оспорил изпълнението. С обезсилването на изпълнителния лист е отпаднала и необходимостта от исковата защита срещу изпълнението, което се явява единствената причина за отказ от иска. Към момента на неговото предявяване обаче, такава необходимост е съществувала и тя е породена от предприетото принудително изпълнение въз основа на опорочено изпълнително основание. Вярно е, че защитата на длъжника срещу това нарушение е по чл.407 ГПК, но тя не изключва възможността той да търси защита и по исков ред чрез иска по чл.439 ГПК.

Видно от материалите по делото, ищецът е направил съдебни разноски в размер на 68лв., от които 51лв. – ТД и БТ за исковата молба и 17лв. – ДТ и БТ по негова частна жалба срещу предходно определение за прекратяване на производството.

С оглед на изложеното и на основание чл.248, ал. 1 ГПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПЪЛВА определението за прекратяване на производството от 09.05.2019г. по гр. д. №4165/2018г. по описа на РС – Пазарджик в частта за разноските, като ПОСТАНОВЯВА следното:

ОСЪЖДА ответника адвокат Е.Т. Бърганска /ЕГН неустановен по делото/ от гр.Пазарджик, ул. „Цар Самуил“ №28, кантора 6 да заплати на ищеца А.Г.Г., ЕГН ********** сумата от 68лв. - съдебни разноски.

На основание чл. 248, ал.3 вр. чл.275, ал.1 ГПК определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Пазарджик в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                 

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: