Решение по дело №317/2018 на Районен съд - Поморие

Номер на акта: 80
Дата: 12 юни 2018 г. (в сила от 12 юни 2018 г.)
Съдия: Нася Иванова Япаджиева
Дело: 20182160100317
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 22 май 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е   № 80

 

  гр.Поморие, 12.06.2018год.

 

В ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

ПОМОРИЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД,  гражданска колегия, в публично съдебно заседание на дванадесети юни през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                                                                                                                                  

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НАСЯ  ЯПАДЖИЕВА при участието на секретаря: Валентина Атанасова

като разгледа докладваното от съдия Н. Япаджиева  ч. гр.д. №317 по описа за 2018год.   и  за  да  се  произнесе  взе  пред  вид  следното:

 

Производството е по реда на чл. 6, ал.2 от СК.

Пред ПРС е постъпила молба от непълнолетната Р.А.Ч., ЕГН ********** ***, общ. Поморие със съгласието на родителите й А.Я.Ч. и А.Д.Ч. с която, моли съдът да й разреши да  сключи граждански брак с Ж.И.С., ЕГН **********.             Молителката в съдебно заседание сочи, че от няколко години се познават с Ж. и от м. септември 2017г. живеят заедно в гр. Поморие, очакват дете и желаят да сключат граждански брак. Твърди, че са се опознали, допадат си и в момента живеят в дома на родителите на Ж. ***. Твърди,  че родителите  й е съгласни, а Ж. работи  и има възможност да осигури издръжка на семейството.

Установява се от представеното копия от у-ние за раждане, че молителката – Р.А.Ч. е родена на ***г. т.е. същата е непълнолетна с родители майка –А.Д.Ч. и баща – А.Я.Ч..

Молителката е бременна.

Майката – А.Д.Ч. изслушана в с.з заявява, че е съгласна дъщеря й да сключи гр.брак с Ж., тъй като те живеят заедно и очакват дете и  живеят самостоятелно и в разбирателство. 

Бащата на  непълнолетната също изразява съгласие дъщеря му да сключи гр.брак с Ж.С..

Изслушан  - Ж.И.С., заявява, че желае да сключи гр.брак с Р.Ч., тъй като се познават добре, живеят заедно, като той работи и може да издържа  семейството си.

В постъпило писмено становище от Д „СП” гр.Поморие е предоставено на съда да вземе решение с което да защити правата и интересите на непълнолетната т.е. конкретно становище не е изразено. Посочено е обаче, че Р. е завършила  8-ми клас и е прекъснала образованието си и от 25.09.2017г. живее с Ж., като ползват част от едноетажна къща  - една стая, тоалетна и баня и коридор, като жилището е водоснабдено и електрифицирано.

ПРС счита молбата за основателна и че  следва да се  разреши на  молителката  да сключи граждански брак, тъй като същата  макар и непълнолетна живее  на семейни начала с пълнолетно лице и очаква дете т.е. налице са важни причини и в  неин интерес и интерес на лицето с което живее е да сключат гр.брак и така установеното вече фактическо съжителство да бъде съобразено със закона и молителката да сключи граждански  брак, съгласно разпоредбите на СК.

Мотивиран от гореизложените съображения съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

РАЗРЕШАВА  на  непълнолетната Р.А.Ч., ЕГН **********, с адрес ***  със съгласието на родителите й майка – А.Д.Ч. и баща - А.Я.Ч. да  сключи граждански брак с Ж.И.С., ЕГН ********** с адрес ***.

Решението не подлежи на обжалване. 

 

                                                                      РАЙОНЕН   СЪДИЯ :