Решение по дело №3445/2010 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 144
Дата: 11 март 2011 г. (в сила от 12 април 2011 г.)
Съдия: Кети Косева
Дело: 20105510103445
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 декември 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

 

                                                Казанлък, 11.03.2011год.

 

                                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Казанлъшкият районен съд гражданска колегия в открито съдебно заседание на  девети  март  две хиляди и единадесета година в състав

                                               

Председател : КЕТИ КОСЕВА

 

при участието на секретаря М. К. като разгледа докладваното от съдия Косева гр. дело № 3445/2010 година за да се произнесе взе предвид следното :

           

            Предявен е иск за допускане прекратяването на граждански брак с развод поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на брака с правно осн. чл.49 от СК, съединен с искове по чл.322, ал. 2 ГПК.

            Ищецът К.О.М. твърди, че с ответницата К.Х.М. са съпрузи от 24.12. 1981 г., имат две деца вече пълнолетни. В отношенията му със съпругата му липсва взаимно уважение и доверие, всеки от съпрузите е устроил свой собствен живот без да се съобразява с вижданията и желанията на брачния партньор, което довело до трайно отдалечаване един от  друг и повече от три години фактическа раздяла. Бракът съществува само формално. Моли съда да прекрати брака му с ответницата като дълбоко и непоправимо разстроен без да се произнася по въпроса за вината, да предостави на ответницата ползването на семейното жилище. Не претендира за разноските по делото, желае те да бъдат поети от страните така, както са ги направили.

            Ответницата К.Х.М. признава изложеното  в исковата молба, заявява, че желае брака й с ищеца на бъде прекратен.

            В хода на производството е представено споразумение по чл. 49, ал. 4 СК, което страните молят съдът да го одобри.

 

            От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност съдът намира за установено следното

            Страните са съпрузи. Сключили са граждански брак на 24.12. 1981 год. в с. Христо Даново, обл. Пловдивска. Бракът е първи за ответницата и втори за ищеца. От брака има родени две вече пълнолетни деца. Отношенията между страните се влошили преди повече 4 години. След като се установили да живеят и работят в Испания съпрузите не успели да постигнат разбирателство и се разделили. Ищецът се завърнал в България, а ответницата останала да живее и работи в Испания. През изминалите повече от 3 години фактическа раздяла съпрузите не са правили опити за помирение. Представеното по делото споразумение по чл. 49, ал.4 СК, с което страните уреждат последиците от прекратяването на брака, съдът намира, че непротиворечи на закона и добрите нрави.          

Горната фактическа обстановка съдът прие за доказана след преценка на представените писмени и гласни доказателства. Писмените доказателства са официални документи,  не оспорени  в производството. Гласните доказателства са показания на свидетеля М. М.

 

От така приетите за установени факти и обстоятелства съдът прави следните изводи :

Искът за развод е основателен и доказан и следва да бъде уважен.

Налице е дълбоко и непоправимо разстройство на брака, тъй като семейната общност е разкъсана, повече от три години са преустановени всякакви духовни, икономически и физически контакти между страните. Бракът се е превърнал в една формална връзка, която вече не е в интерес на съпрузите и на обществото.

По допускането на развода съдът определя окончателна държавна такса от 50лв. При подаване на исковата молба ищецът е внесъл 25лв. държавна такса и следва в съответствие с нормата на чл.329 ГПК ответницата да довнесе 25лв. държавна такса по допускането на развода по сметка на РС Казанлък. Разноските за правна помощ остават така както са направени от страните.

            Водим от изложеното и на основание чл. 49, ал.5 СК съдът

 

 

Р      Е     Ш     И    :

 

            ПРЕКРАТЯВА  с развод сключения на 24.12.1981 год. в с. Христо Даново, обл. Пловдивска граждански брак между К.О.М.,  ЕГН **********,*** и К.Х.М., с ЕГН **********, живуща в Кралство Испания със съдебен адрес гр. Варна, адвокат В. С. поради настъпило в него дълбоко и непоправимо разстройство без да се произнася по въпроса за вината.

           УТВЪРЖДАВА постигнатото по делото споразумение по чл. 49, ал.4 СК, както следва:

           ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака К.Х.М. да носи предбрачното си фамилно име К.

            ОСЪЖДА К.Х.М., ЕГН **********, с п.а. да заплати държавна такса по допускането на развода в размер на 25лв. по сметка на КРС Казанлък.

            РЕШЕНИЕТО може да се обжалва в  двуседмичен срок от връчването му пред ОКРЪЖЕН СЪД  Стара Загора.

 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :