Решение по дело №465/2019 на Районен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 26 юни 2019 г. (в сила от 23 юли 2019 г.)
Съдия: Анна Костадинова Димитрова
Дело: 20192230200465
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 март 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                         Р Е Ш Е Н И Е № 299

 

                                            гр.Сливен, 26.06.2019 год.

 

                                              В ИМЕТО НА  НАРОДА

 

    Сливенският районен съд, наказателно отделение, пети състав в публично заседание на десети юни през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АННА ДИМИТРОВА

 

          при съдебен секретар ЗЛАТИНКА ХРИСТОВА, като разгледа докладваното от председателя АНД № 465 по описа за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по повод жалба от С.М.Б. против НП № 18-0804-000712 от 24.04.2018 г. издадено от Началник РУП към ОДМВР - гр. Сливен, с което на жалбоподателя, за нарушение на чл.638, ал.3 от Кодекса за застраховането КЗ), на основание чл.638, ал.3 от КЗ му е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ” в размер на 400,00 лева. Моли атакуваното наказателно постановление да бъде отменено.

          В с.з. жалбоподателят, редовно призован, не се явява. Вместо него се явява процесуален представител, който поддържа жалбата.

          В с.з. административно - наказващият орган, издал обжалваното наказателно постановление не изпраща представител, който да изрази становище по жалбата.

          Въз основа на събраните по делото доказателства, преценени в своята съвкупност и по отделно като безпротиворечиви и относими към предмета на делото, съдът намира за установено следното от фактическа страна:

          На 13.03.2018 год. в 14,20 часа жалбоподателят управлявал лек автомобил "Фолксваген Туарег", с рег. № 010М199, в гр. Сливен, на площада в кв. "Надежда". Автомобилът бил забелязан от служители на ПУ "Надежда" - свидетелите К. и Д. и тъй като същите знаели, че автомобилът е с изтекли транзитни номера, решили да го спрат за проверка. При проверка на документите на водача и автомобила се установило, че същият не може да представи валидна полица за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, както и че действително номерата на автомобила са с изтекъл срок на валидност.  Тъй като двамата свидетели не разполагали с правомощия да съставят АУАН по КЗ и ЗДвП, повикали колегите си Б. и Х. за съдействие. За констатираното актосъставителят Б. съставил на жалбоподателя АУАН, за нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ. Въз основа на съставеният АУАН е издадено обжалваното НП № 18-0804-000712 от 24.04.2018 год. на Началник РУП към ОДМВР - Сливен, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ” в размер на 400,00 лева, на основание чл.638, ал.3 от КЗ, за нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ.

          Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена от събраните по делото гласни и писмени доказателства.

          Въз основа на нея направи следните правни изводи:

          Жалбата е процесуално допустима - подадена в законния срок от лице имащо правен интерес от обжалването, а разгледана по същество се явява основателна.

          При съставяне на акта и издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, което опорочава цялата административно наказателна процедура и е абсолютно основание за отмяна на атакуваното наказателно постановление. Поради констатираното нарушение, съдът няма да се спира на фактическата обстановка, както и на това дали е доказано извършването на вмененото във вина на жалбоподателя нарушение или не.

          Както в акта, така и в наказателното постановление, следва изрично да е описано нарушението, както и обстоятелствата, при които е извършено и доказателствата, които го потвърждават. В НП следва да бъдат посочени и точно законовите разпоредби, които са били нарушени, т.е. описаното деяние следва да може да се подведе под конкретна правна норма, съдържаща състав на административно нарушение. Следва съгласно разпоредбата на чл. 57, ал.1, т. 5 и 6 от ЗАНН да има единство между описанието на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено и законните разпоредби, които са били нарушени, както и правилно да се определи съответната санкция за извършеното нарушение. В конкретния случай е наложено наказание по чл.638, ал.3 от КЗ, т.е. на лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, като актът е съставен срещу физическо лице - жалбоподателят С.М.Б. и административното наказание е наложено на физическото лице С.М.Б.. В същото време в НП е наложено адм. наказание "имуществена санкция". Съгласно чл.83 от ЗАНН наказанието имуществена санкция се налага само на ЮЛ и ЕТ, като за физическите лица са предвидени наказания обществено порицание, глоба и временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност и в този смисъл на жалбоподателя е следвало да се наложи наказание "глоба". Така наложеното наказание "имуществена санкция" на физическото лице, освен че е незаконосъобразно, но се явява и неизпълнимо, поради което ако се потвърди атакуваното НП, то няма да може да породи  съответните правни последици, т.е. да се събере дължимата сума за съответното нарушение.

                Изложените съображения мотивират съда да отмени атакуваното НП като незаконосъобразно, поради което съдът няма да се спира на констатациите по акта и на това дали нарушенията са доказани от събраните по делото доказателства или не.

          Предвид изложеното, съдът

 

                                                  Р Е Ш И:

 

          ОТМЕНЯ  НП  № 18-0804-000712 от 24.04.2018 год. на Началник РУП към ОДМВР – гр. Сливен, с което на С.М.Б. с ЕГН ********** ***, за нарушение на чл. 638, ал.3 от КЗ, на основание чл.638, ал.3 от КЗ е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ” в размер на 400,00 лева, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред СлАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: