Решение по дело №38/2019 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: 62
Дата: 21 май 2019 г. (в сила от 29 юни 2019 г.)
Съдия: Галин Николов Косев
Дело: 20197090700038
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 8 февруари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е  №66

гр.Габрово, 21.05.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ГАБРОВСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ............... колегия в открито съдебно заседание на шестнадесети май  ............. през две хиляди и деветнадесета година  в състав :       

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ГАЛИН КОСЕВ

         при секретаря  …..…ЕЛКА СТАНЧЕВА............... и в присъствието на прокурора ....... като разгледа докладваното от съдия КОСЕВ Адм. Д 38 по описа за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното :

 

            Жалбоподателят „**********“ЕООД гр. ********* ЕИК**********, представляван от Управител е обжалвал Заповед №21/15.01.2019г. на директор на ДГС Габрово за определяне на спечелил процедурата участник в търг за обект ЕТ1905.

В жалбата се твърди, че Дружеството имало предмет на дейност добив, търговия и преработка на дървесина, като в тази връзка участвало в процедури за отдаване на дървесина на корен, които се провеждали от ДГС. Участвало и в процедурата, обявена със Заповед №257/20.12.2018г. на ТП ДГС Габрово.

В жалбата се описва участието на Дружеството в проведената тръжна процедура, като се твърди, че заради проблеми в системата на провеждане на електронния търг, Дружеството не било допуснато до участие в процедурата, като това давало основание да се счита, че същата била опорочена, тъй като представляващия фирмата бил лишен от възможността да наддава в търга.

 Претендира се въз основа на изложените в жалбата съображения, доразвити допълнително в съдебно заседание отмяна на Заповед №21/15.01.2019г. на директор на ДГС Габрово за определяне на спечелил процедурата участник в търг за обект ЕТ1905.

 За ответника Директор на ТП ДГС Габрово, редовно призован се явява пр. представител- адвокат, който оспорва жалбата. По изложени съображения счита същата за неоснователна поради което да бъде оставена без уважение, ведно със законовите последици, включително присъждане на направените по делото разноски.  

Административният съд като извърши цялостна служебна проверка на обжалвания административен акт и прецени изложените в съдебно заседание пред настоящата инстанция доводи, както и тези в жалбата, намира същата за допустима, а разгледана по същество за неоснователна.

Настоящият съдебен състав на ГАС намира Заповед №21 от 15.01.2019 г. на Директор на ТП ДГС Габрово, с която е определен за купувач, спечелил търс с явно наддаване за продажба на дървесина на корен от обект №**** кандидатът "*****"ЕАД гр. ***** представлява индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21, ал. 1 от АПК. Същата е издадена от компетентен орган по арг. от чл. 50, т. 2 от НУРВИДГТДОСПДНГП, при спазване изискванията за срок по чл. 62, ал. 2 от Наредбата и форма, както и на административнопроизводствените правила и материалния закон. В оспорената Заповед са посочени фактическите и правни основания обосноваващи издаването на същата.

Използването на дървесина от горските територии - държавна или общинска собственост, се извършва при условията и по реда, определени с Наредба по чл. 95, ал. 1 от ЗГ, т. е. с НУРВИДГТДОСПДНГП, като съгласно чл. 2, т. 2 от същата "Възложители за горските територии държавна собственост са териториалните поделения на държавните предприятия (ТП на ДП) - в случаите, когато директорът на ДП е оправомощил директорите на ТП", а съгласно чл. 4, ал. 1, т. 2 от същата "Процедурите за продажба на дървесина и недървесни горски продукти за горски територии - държавна собственост, се организират и извършват от: териториалните поделения на държавните предприятия (ТП на ДП) - в случаите, когато директорът на ДП е оправомощил директорите на ТП", съответно чл. 5, ал. 1, т. 1 предвижда, че "Ползването на дървесина се осъществява: 1. чрез продажба на стояща дървесина на корен", какъвто е и настоящия случай. Съгласно чл. 69, ал. 1 от Наредбата "Търговете с тайно и явно наддаване за продажба на добитата дървесина се провеждат при условията и по реда съответно на търговете с тайно и явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен с изключение на възможността за участие на подизпълнители, като реда е уточнен в чл. 54 и сл. от Наредбата, а в раздел ТРЕТИ е уточнен реда за провеждане на електронните търгове съгласно чл. 74 от Наредбата. Тръжната процедура представлява сложен фактически състав, обхващаш няколко относително обособени етапа на организация и провеждане, като заключителната фаза е обявяването на класирането, съответно определянето на участника, класиран на първо място, за спечелил търга. Всяка една от тези фази включва извършването на определени нормативно регламентирани действия, осъществявани в предвидената от закона последователност и издаването на актове при упражняване на правомощията на съответните органи. Проверката на законосъобразността на постановените актове и извършените действия, обусловили издаването на крайния индивидуален административен акт, се извършва при проверката на законосъобразността на акта, с който приключва процедурата, доколкото в нормативен акт не е предвидено друго. Процедурата по продажба на стояща дървесина на корен е регламентирана подробно в Глава трета, раздел II от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост и за ползването на дървесина и недървестни горски продукти /Наредбата/, като съгласно чл. 49, ал. 1 от същата се осъществява по един от следните начини: търг с явно наддаване; търг с явно/тайно наддаване; конкурс; по ценоразпис; чрез електронен търг по реда на чл. 74 от Раздел III.

В случая е проведен електронен търг с явно наддаване, при което е приложима разпоредбата на чл. 74 от цитирания раздел на Наредбата, указваща реда и начина на провеждане на електронен търг с явно наддаване, като съгласно ал. 3 от същата разпоредба правилата относно тръжната процедура се утвърждават от органа организиращ търга. Съгласно утвърдената от Директор на ТП ДГС Габрово със Заповед №257 от 20.12.2018 г. /заповедта за обявяване провеждането на търга/ тръжна документация е обявена процедура за провеждане на електронен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен, който се провежда при условията и реда на конкурса за продажба на стояща дървесина на корен, като офертите се класират по критерия най - висока предложена цена, а съгласно обявеното с цитираната заповед, "търгът се печели от участника, който първи потвърди най високата цена", в случая първоначлно обявената такава. Съгласно т. 18 от Заповедта за обявяване на тръжната процедура, освен регламентираните в Наредбата условия, са утвърдени и "Други тръжни условия" от съдържанието на документацията за участие в тръжната сесия, които са неразделна част от Заповедта в Раздел 2.1 от които, озаглавен "Ред за провеждане на тръжната сесия", подробно е регламентирана процедурата по неговото провеждане, като съгласно т. 2.1.8 от същите за спечелил търга се счита участника, който първи е потвърдил последно достигнатата на търга цена. Административнопроизводствените правила регламентиращи настоящата процедура са уредените в Глава трета, раздел III от Наредбата, касаеща провеждането на електронни търгове за продажба на добита дървесина и препращаща към общите правила за провеждане на търгове съдържащи се в разделите за "Продажба на стояща дървесина на корен" и "Условия и ред за провеждане на процедурите по възлагане".

При преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства настоящия съдебен състав на Административен съд Габрово намира, че е спазена процедурата по Глава Трета, раздел І от Наредбата при провеждане на процедурата по търга, приключила с процсната Заповед, доколкото продажбата на стояща дървесина на корен, е осъществена чрез провеждане на електронен търг с явно наддаване, съгласно чл. 49, ал. 1, т. 5 от Наредбата, т. е. по реда на чл. 74 от същата.

В съответствие с прамощията по чл. 50, т. 2 Директор на ТП ДГС Габрово е определил начина на продажбата и процедурата със Заповед №257 от 20.12.2018г., с която е открита и процедурата по провеждане на електронен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен, касаеща обект № ******на ТП ДГС Габрово. Документацията за участие в така обявения търг е утвърдена със Заповедта по чл. 55 от Наредбата, като със същата са определени и условията за провеждане на търга. Процедурата е обявена по предвидения съгласно чл. 53 от Наредбата ред и заповедта има изискуемото съдържание по чл. 55, ал. 3 от Наредбата. Съгласно разпореденото в Заповедта, последната е сведена до знанието на заинтересованите лица, като е публикувана на интернет сайта на ТП ДГС Габрово и е поставена на информационното табло в ТП ДГС Габрово. Със Заповедта е посочен и срока за подаване на заявленията за участие в търга, определена е и датата на провеждането на същия, като е определено търга да бъде проведен на 15.01.2019г. от 11.30 часа чрез интернет системата за електронни търгове, като по този начин е спазено изискването на чл. 54 от Наредбата. Заповедта съдържа всички изискуеми елементи съгласно разпоредбата на чл. 55, ал. 2 от Наредбата.

С Протокола си от проведения търг на 15.01.2019 година комисията е описала участниците и резултата от проведения търг, етапите на провеждане на търга и е определила участника спечелил същия, което както е видно и от изслушаната СТЕ системата генерира автоматично съобразно заложените критерии, началото и края на проведената процедура. Така изготвения протокол заедно с електронна справка от търга, е предоставен съобразно чл. 62, ал. 2 от Наредбата на Директора на ДП ДГС Габрово за вземане на решение. По своята същност електроннната справка за хронологията на провеждането на търга, приложена към Протокола, е именно т. н. "генерирана извадка от системата", съдържаща точната хронология на провеждането на тръга и тази справка се "генерира" извлича от системата автоматично. Посочената електронна справка няма как да бъде изготвена, освен ако не е генерирана като извадка от системата по отношение именно на тази конкретна процедура.

При постановяване на Заповед №17/15.01.2018г., с която във връзка със Заповед №257/20.12.2018г. директор на ТП на ДГС Габрово е допуснал техническа грешка, като е вписана като година на Заповедта 2018г., вместо 2019г. Съдът намира, че посочената техническа грешка не съставлява съществено нарушение – видно от хронологията на процедурата на провеждане на търга, същата е започнала в края на 2018г. и провеждането на същия е през м. януари 2019г. Очевидно се касае за техническа грешка при постановяване на посочената Заповед, което не води до опорочаване на оспорената тръжна процедура, като не е налице нарушение което да води до незаконосъобразност на така издадената и оспорена в настоящото производство Заповед.

При издаване на обжалваната Заповед е спазен и предвиденият съгласно чл. 62, ал. 2 от Наредбата тридневен срок за издаване на същата, а също така в съответствие с изискването на цитираната разпоредба на чл. 62, ал. 2 Наредбата, в Заповедта се съдържа разпореждане същата да бъде публикува на интернет страницата на ТП ДГС Габрово, както и на основание чл. 61 от АПК да бъде сведена до знанието на кандидатите и заинтересованите лица, което е и сторено, видно от приложените по делото известия за доставяне - обратни разписки.

От изготвения Протокол от 15.01.2019г. е видно, че Комисията се е събрала на определената за търга дата – 11. 30 часа на 19.04.2018 г. и на същата дата в 11. 59 часа е стартирала процедурата по провеждане на търга за обект ******, което подробно е изложено в СТЕ, като началото е сложено с влизане в системата от страна на председателя на комисията в 11. 59 часа и започване прегледа на документите на фирмите заявили участие в търга. Това съгласно чл. 8, ал. 2 от Тръжният регламент на СЦДП – ДП Габрово е началният момент на стартиране на процедурата, след което е последвало одобрение за всеки един от участниците, като системата е генерирала и изпратила съобщение до всеки един от тях, след което е отпочната наддавателната процедура след получаване на и-мейл за стартиране на същата, което всъщност представлява и същинската част на процедурата по провеждане на търга.

В заключението си вещото лице описва детайлно процедурата по провеждане на електронния търг, като според експерта Дружеството жалбоподател „*************“ЕООД е влязло в наддавателната процедура в 11, 59 часа, видно от запис в системата. Началната наддавателна цена е потвърдена от двама от участниците в търга- жалбоподателя и „*********“ЕАД гр. ******. Третият участник- „*******“ЕООД не е влязъл в наддавателната процедура и не е потвърдил началната тръжна цена, като липсват данни за активност на този участник след началния час на търга. Времевите интервали по време на търга са първоначален 3 минути и последващи от по 90 секунди в които всеки от участниците е могъл да направи наддавателно предложение. В подкрепа на изложеното в заключението към същото като приложение са представени всички приложения на СИТЕ /17бр./, които съдържат детайлна електронна справка за системната информация от сървъра на СЦДП- ДП Габрово данни, съдържащи се в базата данни „scdp“ за ЕТ00334, проведен на 15.01.2019г. от 11, 30 часа. Според експерта при анализ на представените данни от сървъра не са налице индикации за техническа грешка или някакво ограничение, техническо или чрез намеса в сървъра, което да е ограничило възможността на участниците в търга да направят наддавателни предложения, като това важи и за дружеството жалбоподател. Вещото лице потвърждава, че тръжната процедура е проведена в съответствие с одобрения и предварително оповестен ред за провеждането на търга, като не са налице констатирани нарушения, свързани с технически проблем, който да е препятствал единият от участниците- „************“ЕООД да участва пълноценно в тръжната процедура и да направи наддавателни предпожения. Тръжната документация на тримата допуснати участници е била изрядна, като видно от събраните по делото доказателства в т.ч. заключението на експертизата Дружеството жалбоподател е потвърдило първоначалната тръжна цена, т.е. участвало е в началния етап. На какво се дължи невъзможността, както се твърди, да бъдат направени следващи наддавателни предложения не се установява, като при това положение и твърденията на Дружеството за ограничаване на участието му в търга не са доказани. От събраните по делото доказателства- заключението на СТЕ става ясно, че не се касае до технически проблем или ограничаване в системата за провеждане на търга.        

Не са налице и останалите нарушения на процедурата, за каквито се твърди от дружеството жалбаподател. По изложените съображения съдът не възприема за основателни и релевираните възражения за опорочаване на процедурата по провеждане на търга и счита, че липсват така твърдяните нарушения на процедурата, които да са съществени такива и съответно да съставляват основания за отмяна на оспорената в настоящото производство заповед. В този смисъл съдът счита и че не е допуснато съществено нарушение, което да се е отразило на правото на участие на жалбоподателя в търга.

По изложените събражения настоящият съдебен състав на ГАС намира обжалваната Заповед за законосъобразна, тъй като е издадена от компетентен орган, в съотвествие с приложимите материалноправни разпоредби и административнопроизводствените правила, в законоустановената писмена форма и при спазване целта на закона, за да бъде приключен проведения търг с определяне на участник, който го е спечелил и друг, който е класиран на второ място.

Съдът приема, че не са налице сочените основания за незаконосъобразност на проведения електронен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен, държавна собственост, а оттук и на Заповед №21 от 15.01.2019г. на Директора на ТП ДГС Габрово, както и на основанията по чл. 146 от АПК изобщо. Предвид изложеното оспорената Заповед като правилна и законосъобразна следва да бъде потвърдена, а жалбата като неоснователна, да бъде отхвърлена.

С оглед този изход на делото и на основание чл. 143, ал. 3 от АПК на ответната страна Директор на ТП ДГС Габрово се дължат разноски в размер на 900 лева, от които 600 лева изплатено адвокатско възнаграждение и 300 лева внесен и изплатен депозит за вещо лице, платими от жалбоподателя, като искането за присъждането на такива е направено своевременно от процесуалния представител на ответната страна, като е приложен и списък на разноските съобразно чл. 80 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК.

Воден от горното и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК, Административен съд Габрово

Р  Е  Ш  И  :

            ОТХВЪРЛЯ ОСПОРВАНЕ на „********“ЕООД гр. ********* ЕИК**********, представляван от Управител против Заповед №21/15.01.2019г. на Директор на ТП ДГС Габрово, като неоснователно и недоказано.

ОСЪЖДА **********“ЕООД гр. ********* ЕИК**********, представляван от Управител да заплати на Директор на ТП ДГС Габрово сума в размер на 900 лева, представляваща разноски по делото.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС по реда на чл. 211 от АПК в 14- дневен срок от съобщението до страните, че същото е изготвено.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ :