Определение по дело №2117/2019 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 2331
Дата: 5 август 2019 г.
Съдия: Димитър Петков Чардаков
Дело: 20195220102117
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 май 2019 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Пазарджик, 05.08.2019 година

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, в закрито заседание, в състав:

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: Димитър Чардаков

 

         Като разгледа гр.д. №2117 по описа на съда за 2019 год. и за да се произнесе прие следното:

Произнасянето е по реда на чл.312, ал.1 ГПК.

Ищецът е представили писмени доказателства, които са относими, необходими и приемането им е допустимо.

Направил е искане да се допусне на гласни доказателствени средства, чрез разпит на двама свидетели, без да посочи конкретните факти, които ще установява с техните показания. По това искане съдът ще се произнесе, след привеждането му в съответствие с изискването на чл.156, ал.2 ГПК.

Ищецът е поискал от съда да събере официални данни за доходите на ответника през последните 12 месеца преди подаването на исковата молба – обстоятелство, което е от значение делото.

Ответникът също е представил писмени доказателства, които следва да се приемат.

По останалите доказателствени искания на ответника съдът ще се произнесе в първото съдебно заседание, след становището на ищеца по твърденията в писмения отговор.

Следва да бъде насрочено заседание за разглеждане на делото.

Затова и на основание чл.312, ал.1 от ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с исковата молба и писмения отговор писмени доказателства.

НА ОСНОВАНИЕ чл.186 ГПК да се изиска от ТД на НАП – Пловдив, офис - Пазарджик справка за трудовата заетост и размера на доходите на ответника В.В.М., ЕГН ********** ***, през последните 12 месеца, считано от  29.05.2019г.,   която да бъде представена по делото в срок до първото съдебно заседание.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 15, ал.6 ЗЗДетето да се уведоми за делото Дирекция „СП“ - гр.Пазарджик, която може да изпрати представител за изразяване на становище или да представи социален доклад във връзка с искането за увеличаване издръжката на детето Цветомир Владимиров М. и защитата на неговите интереси.

На основание чл.312, ал.1, т.3 ГПК съдът ПРИКАНВА страните към спогодба.

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание за 05.09.2019г. от 14,00 ч. за която дата и час да се призоват страните.

На страните, Дирекция „СП“ – Пазарджик и ТД на НАП – Пловдив, офис - Пазарджик да се изпрати препис от настоящото определени, а на Дирекция „СП“ – Пазарджик - и препис от исковата молба с приложенията и от писмения отговор. Препис от писмения отговор да се изпрати на ищеца.

 На основание чл.312, ал.1, т.2 от ГПК изготвя ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО, КАКТО СЛЕДВА:

Предявен е иск с правно основание чл.150 вр. чл.143 СК.

В исковата молба на Цветомир Владимиров М., малолетен, род. на ***г., действащ чрез своята майка и законен представител Е.Ц. Антонова, се твърди, че ответникът В.В.М. е баща на детето. Със съдебно решение № от 20.06.2018 по гр.д.№1672/2018г. на РС – Пазарджик бил прекратен бракът между родителите, а ответникът бил осъден да заплаща месечна издръжка на сина си в размер на 128лв. Твърди се, че междувременно са настъпили обстоятелства, налагащи увеличаване на издръжката - увеличили се разходите на детето, свързани с неговото образование. Започнало да посещава частен образователен център срещу заплащане на месечна такса от 120лв. Освен това предстояла смяна на посещаваното от него училище. Увеличен бил и нормативно заложеният минимален размер на издръжката. Ответникът започнал по-високо платена работа.  

Иска се от съда да постанови решение, с което да увеличи присъдената издръжка от 128 лв. на 250лв. месечно, считано от подаването на исковата молба – 28.05.2019г., до настъпването на обстоятелства за прекратяване или изменяване на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска. Сочи доказателства. Претендира разноски.

Ответникът оспорва иска за разликата над 140лв. до предявения размер от 250лв. при твърдението, че няма промяна в обстоятелствата, при които е била определена издръжката. Твърди, че с неговите доходи и имущество не може да дава по-висока издръжка, тъй като има парични задължения към банка и към майката на детето. Поддържа, че ежеседмично дава на детето пари и му прави подаръци.

За основателността на иска в тежест на ищеца е да установи, че ответникът е негов родител, който е осъден да го издържа, наличието на промяна в обстоятелствата, налагаща увеличение на вече присъдената издръжката, както и способността на ответника да я заплаща в претендирания размер.

В тежест на ответника е да установи положителния факт на изпълнение на задължението за даване на издръжка в претендирания размер, евентуално наличието на обстоятелства, които му пречат да плаща поисканата издръжка.

Определението не подлежи на обжалване.

                                                       

                  

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: