Решение по дело №3035/2019 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 1180
Дата: 2 октомври 2019 г. (в сила от 29 октомври 2019 г.)
Съдия: Петя Кръстева Георгиева
Дело: 20192120203035
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 юли 2019 г.

Съдържание на акта

 

РЕШЕНИЕ  

№ 1180, 02.10.2019г., гр.Бургас,

В ИМЕТО НА НАРОДА

   Бургаският районен съд, осми наказателен състав,

на двадесет и пети септември, две хиляди и деветнадесета година,

в публичното заседание в следния състав :

                                                                                  Председател:    Петя   Георгиева

Секретар: Златка Калоянова

Прокурор: ………………….

като разгледа докладваното от съдия  Георгиева наказателно административен характер дело номер 3035 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

       Производството по делото е образувано по повод жалбата на „П.г.“ ООД, ЕИК по Булстат **********, със седалище и адрес на управление гр.************* против наказателно постановление № 429158-F480524/15.04.2019г., издадено от директора на Дирекция “Обслужване” при ТД на НАП-гр.Бургас, с което за нарушение на чл.125, ал.5 от ЗДДС, на основание чл.179 от ЗДДС на жалбоподателя е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева. Нарушението не се оспорва по същество. С жалбата се навеждат доводи за маловажност на деянието. Иска се отмяна на обжалваното постановление.

      Жалбата е депозирана в преклузивния срок за обжалване от надлежно легитимирана страна и е допустима.

      Съдът, като прецени доказателствата по делото и съобрази закона, в контекста на правомощията си по съдебния контрол, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

       На 04.04.2019г. на жалбоподателя е съставен акт за установяване на административно нарушение за това, че като регистрирано по ЗДДС лице на 20.04.2012г. не е изпълнил задължението си по чл.125, ал.5 вр. ал.1 от ЗДДС да  подаде справка-декларация за данъчен период месец февруари 2019г. в срок.  Справката–декларация по ЗДДС следва да се подаде до 14-то число на месеца, следващ данъчния период, за който се отнася, като срокът в случая е до 14.03.2019г..

     Към датата на съставяне на акта за установяване на административно нарушение справка – декларация по ЗДДС е подадена по Интернет  и подписана с квалифициран електронен подпис с вх.№ *********/ 02.04.2019г..

    До лицето е била изпратена покана с № 314-3 с дата 19.03.2019г. за явяване в дирекция „Обслужване“ при ТД на НАП-Бургас за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. В указания срок се е явил упълномощен представител на жалбоподателя, поради което актът е бил съставен в негово присъствие.

   Актът е връчен на упълномощено лице. Възражения при съставяне на акта не са направени. Законният представител на дружеството-жалбоподател е написал писмено обяснение, в което е посочил, че справката-декларация по ЗДДС за месец февруари 2019г. е била изготвена и записана на 07.03.2019г., но поради допусната грешка чрез погрешно натиснат бутон, същата не е била изпратена своевременно по Интернет. В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН писмени доказателства не са депозирани.

    В срока за произнасяне административнонаказващият орган е приел фактическите обстоятелства за безспорно установени и е издал обжалваното постановление за това, че като данъчно задължено лице, жалбоподателят не е спазил законоустановения срок, посочен в чл.125, ал.5 в ЗДДС, поради което на основание чл.179 от ЗДДС му е наложил имуществена санкция в размер на 500 лева.

    От формална страна постановлението съдържа реквизитите по чл.57, ал.1 от ЗАНН Издадено е от компетентен административнонаказващ орган, видно от представената по делото заповед на изпълнителния директор на НАП.

     В хода на производството не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени при спазване на производствените правила, в сроковете по чл.34 от ЗАНН, като и в двата акта са налице задължителните законови реквизити.

   Нарушението се установява от показанията на разпитания по делото свидетел П., събрания писмен доказателствен материал и по същество не се оспорва от жалбоподателя. Няма спор, че жалбоподателят е регистрирано по ЗДДС лице. Съгласно чл.125, ал.1 от ЗДДС за всеки данъчен период регистрираното лице подава справка-декларация, съставена въз основа на отчетните регистри по чл.124, с изключение на случаите по чл.159б. Алинея 5 предвижда, че декларациите по ал.1 и 2 и отчетните регистри по ал.3 се подават до 14-то число включително на месеца, следващ данъчния период, за който се отнасят. Безспорно е, че жалбоподателят не е подал до 14.03.2019г. справка-декларация по ЗДДС за месец февруари и от  обективна страна е осъществил вмененото нарушение. От представените към преписката доказателства се установява, че месечна справка-декларация по ЗДДС е попълнена от упълномощено лице и отпечатана на 07.03.2019г., видно от автоматично генерираната дата. В същата е посочено, че обхваща отчетен период месец февруари 2019г.. Справката-декларация обаче не е била изпратена, порадие погрешно стартиран бутон. Видно от коректно подадената на 02.04.2019г. справка-декларация  за месец февруари 2019г. се установява, че данните декларирани в нея са абсолютно идентични с тази отпечатана на 07.03.2019г.. Очевидно е, че се касае за допусната техническа грешка при деклариране на данните и подаване на справката-декларация. Електронната система на НАП не е приела въпросната справка- декларация, предвид допуснатата грешка. Формално е налице нарушение, тъй като справката-декларация за посочения месец не е била подадена в срок и в този смисъл нарушената разпоредба е съотнесена правилно към санкционната.

   При проверката по чл.52, ал.4 от ЗАНН обаче административнонаказващият орган е подходил формално, без да изследва причините за допуснатото нарушение, като не е съобразил, че се касае за маловажен случай на административно нарушение. Налагането на санкция не е самоцел. В чл.28 от ЗАНН е регламентирана възможност при маловажни случаи административнонаказващият орган да не налага наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание. Нарушението е формално и на просто извършване и от него не настъпват вреди. Наказващият орган не е отчел така изброените обстоятелства, още повече, че преди датата на съставяне на акта, установявайки допуснатата грешка, жалбоподателят по собствена инициатива е подал коректно справката-декларация за отчетния период по Интернет. Поради изложените съображения съдът счита, че в случая е налице хипотезата на чл.93, т.9 от НК, тъй като без съмнение липсват вреди и вредните последици, налице са смекчаващи обстоятелства, като нарушението е с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушенията от същия вид, поради което следва да се квалифицира като маловажен случай. Обжалваното постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

    Мотивиран от гореизложеното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, Бургаският районен съд

                                                             Р Е Ш И    :

    ОТМЕНЯ наказателно постановление № 429158-F480524/15.04.2019г., издадено от директора на Дирекция “Обслужване” при ТД на НАП-гр.Бургас, с което за нарушение на чл.125, ал.5 от ЗДДС, на основание чл.179 от ЗДДС на „П.г.“ ООД, ЕИК по Булстат *******, със седалище и адрес на управление гр.************ е наложена имуществена санкция в размер на 500 /петстотин/ лева.

     Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд- Бургас  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните .

 

                                                                                           Председател:/П/

 

Вярно с оригинала:З.К.