Определение по дело №5090/2016 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 4858
Дата: 27 април 2018 г. (в сила от 8 май 2018 г.)
Съдия: Нела Кръстева Иванова
Дело: 20163110105090
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 10 май 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

Гр. Варна, 27.04.2018  г.

 

Варненският районен съд, ТРИДЕСЕТ И ТРЕТИ СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на 27.04.2018г. в  състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: НЕЛА КРЪСТЕВА

 

При участието на секретаря АТАНАСКА ИВАНОВА сложи за разглеждане гр. Дело № 5090  по описа за 20** г., докладвано от съдията.

 

На поименното повикване в    14:32     часа се явиха:

 

        Ищецът С.А.Д., уведомен от предходното съдебно заседание, не    се явява лично, представлява се от адв. Д.Й., редовно упълномощен и приет от съда от преди.

 

        Ищецът З.В.А., уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява лично, представлява се от адв. Д.Й., редовно упълномощен и приет от съда от преди.

 

        Ищецът Д.В.А., уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява лично, представлява се от адв. Д.Й., редовно упълномощен и приет от съда от преди.

 

 

Ответникът Х.С.В., уведомен от предходното съдебно заседание,  не се явява лично, представлява се от адв.И.Б., редовно упълномощен и приет от съда от преди.

 

Ответникът Е.Х.Г., редовно призована, не се явява лично, представлява се от адв. И.Б., редовно упълномощен и приет от съда от днес.

 

Ответникът Е.Х.С., редовно призован, не се явява лично, представлява се от адв. И.Б., редовно упълномощен и приет от съда от днес.

        СТАНОВИЩА НА СТРАНИТЕ ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

 

АДВ. Й.: Да се даде ход на делото.

АДВ. Б.: Да се даде ход на делото.

 

 

      СЪДЪТ, като съобрази редовното призоваване на страните и липсата на други процесуални пречки за развитие на производството, след спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1 от ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА  ХОД НА ДЕЛОТО

 

 

 

СЪДЪТ, на основание чл.143 от ГПК пристъпва към изясняване на фактическата страна по спора, като дава възможност на ищеца да поясни и допълни исковата молба, както и да посочи и представи доказателства във връзка с направените оспорвания от ответника, а ответника – да посочи и представи нови доказателства, които не е могъл да посочи и представи с отговора на исковата молба.

 

 

АДВ. Й.: Постигнахме спогодба, която ще представим в днешното с.з. в писмен вид.

 

АДВ. Б.: Поддържаме постигнатата спогодба.

 

 

СЪДЪТ след изясняване на предварителните въпроси по делото, като съобрази постигната спогодба, на основание чл. 146 ГПК ПРИСТЪПИ КЪМ ДОКЛАД на постъпилата искова молба:

 

Производството по делото е образувано по предявена от С.А.Д. ЕГН ********** и В.А.Д. ЕГН **********, с адрес *** срещу Х.С.В. ЕГН ********** и ТАНА В.П. ЕГН ********** ***, искова претенция с правно основание чл.108 от ЗС.

В срока по чл.131 от ГПК е депозиран отговор от  ответнците,  с който се изразява становище за неоснователност на иска, като се настоява за отхвърлянето му.

 

С отговора на ИМ е предявен насрещен иск от ответниците Х.С.В. ЕГН ********** и ТАНА В.П. ЕГН **********, чрез адв.И.Б..

 

 

СЪДЪТ ПРИЕМА, че предявеният иск намират правното си основание в чл.108 от ЗС.

 

ДОК. ТЕЖЕСТ се разпределя съобразно правилото на чл.154 от ГПК, като всяка страна носи тежестта да докаже фактите, от които извлича благоприятни за себе си правни последици, като в тежест на ищците по предявения иск с пр. осн. чл.108 от ЗС е да докажат възникването на права на собственост върху предмета на иска на годно правно основание, както и осъществяваното от ответника владение върху имота, а в тежест на ответника е да докаже при успешно доказване правата на собственост от ищеца, че владее имота на правно основание.

 

СЪДЪТ намира ангажираните със сезиращите го молби и отговора на ИМ преписи от писмени документи за релевантни към установяване на обстоятелства от предмета на спора, поради което и на основание чл. 146, ал. 4 от ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА представените с исковата молба писмени доказателства  в заверен вид:  нотариален акт за дарение на недвижим имот №***, том ***, дело ***/*** г., Варненски нотариус, нотариален акт за дарение на недвижим имот № **2, том ***, дело 13943/*** г., Варненски нотариус, договор за подялба на недвижим имот вх.рег.№ 9325 от 15.09.*** г.     , скица на ПИ № ***/24.07.2015 г., у-ние за данъчна оценка изх. № **********/22.04.20** г., изд.от Община Белослав,  у-ние за данъчна оценка изх. № **********/22.04.20** г. изд.от Община Белослав.  

 

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА представените с молба от 03.07.20** г.  писмени доказателства  в заверен вид:  ТЕ от инж.Андрей А., заповед № РД-15-1/14.01.20** г., заповед №440/12.06.2001 г., полица  № 3400************/04.04.20** г. за застраховка ГО към трети лица на БУЛСТРАД, полярна геодезическа снимка от 30.05.20** г., ръчна скица от подробна снимка на с.Страшимирово, комбинирана скица.

 

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА представената с молба от 15.03.20**г. в заверен вид скица на ПИ № ***/09.03.20** г.

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА представените с отговора на исковата молба и насрещния иск писмени доказателства  в заверен вид: договор за подялба на недвижим имот вх.рег.№ 9325 от 15.09.*** г., у-ние за данъчна оценка изх. № **********/31.01.20**г. изд.от Община Белослав,   КП от Община Белослав.

 

 

АДВ. Й.: Представяме постигнатата спогодба в писмен вид, която поддържаме.

 

АДВ. Б.: Поддържаме постигнатата спогодба. Спогодбата е в следния смисъл:

         

      I. С.А.Д., ЕГН:**********, З.В.А., ЕГН:**********   и   Д.   В.   А.,   ЕГН:**********   ищци по гр.д.№5090/20**г. по описа на ВРС, ХХХШс-в. и ответници по насрещният иск, действащи чрез процесуалният си представител и пълномощник адв. Д.П.Й. от ВАК, адв. кантора: 9000 Варна, бул.„ ***" №**А, ет.1, ап.7 от

една страна и

        II.       Х.С.В., ЕГН:**********, Е.Х.С., ЕГН **********, и Е.Х.Г., ЕГН ********** ответници по гр.д.№5090/20**г. по описа на ВРС, ХХХШс-в. и ищци по насрещният иск действащи чрез процесуалният си  представител и пълномощник адв. И.Л. Бeлинов от ВАК, адв. кантора: 9000 Варна, ул.„ ***" №6/партер/ се сключи настоящата спогодба по смисъла на чл.234 от ГПК, която да бъде обективирана в протокола от съдебно заседание в следният смисъл:

 

 

 Във връзка с образуваното и водено гр.д. №5090/20**г. по описа на ВРС, XXXIII-ти с-в. по което е предявен иск с правно основание чл. 108 от ЗС от С.А.Д., ЕГН:**********, З.В.А., ЕГН:********** и Д.В.А., ЕГН:********** срещу Х.С.В., ЕГН:**********, Е.Х.С., ЕГН **********, и Е.Х.Г., ЕГН **********, и предявен насрещен иск от последните се сключи настоящата спогодба, в следният смисъл:

 

1.   След предявен иск на 09.05.20**г. от С.А.Д., ЕГН:**********, З.В.А., ЕГН:********** и Д.В.А., ЕГН:********** с правно основание чл. 108 от ЗС срещу Х.С.В., ЕГН:**********, Е.Х.С., ЕГН **********, и Е.Х.Г., ЕГН **********, да бъде признато за установено между страните и да бъде предадено владението на 4/четири/кв.м. за които е установено от СТЕ по делото, че са завзети от недвижим имот с идентификатор***.***.*** целият с площ от 651кв.м. по КК и КР одобрени със Заповед РД-18-**/25.02.20**г. на изпълнителният директор на I АГКК, /по документ за собственост 595кв.м./, находящ се в обл.Варна, общ.Белослав, I с.Страшимирово, ул." *** " №9 с номер по предходен план***, квартал: 19, парцел: *** при съседи***.***.**0,***.***.**7,***. ***.**9,***.***.**8,***.***.**9, страните приемат, че правото на собственост принадлежи на ищците С.А.Д., ЕГН:**********, З.В.А., ЕГН:********** и Д.В.А., ЕГН:**********, като същите се явяват единствени и пълноправни собственици на имота, вкл. и върху посочената спорна негова част от 4/четири/кв.м. за които е установено от СТЕ по делото, че са завзети, като следва да ; бъде възстановено владението върху същите от ответниците, които признават, че правото на собственост принадлежи на ищците.

2. По повод приетото в т.1 от настоящото споразумение ответниците Х.С.В., ЕГН:**********, Е.Х.С., ЕГН **********, и Е.Х.Г., ЕГН **********, се задължават до 30.06.2018г. да премахнат от имота на ищците със собствени сили и средства, изградената паянтова дървена стопанска постройка в която отглеждат кози и всички остатъчни продукти от животински произход : от имота на ищците, като в същият срок ще преместят оградата на имота си, съобразно изготвената скица по СТЕ от 08.12.20** г. неразделна част от производството по делото, неоспорена и приета от страните. При извършване на последното, ответниците ще съобразят точните граници посочени в СТЕ, като страните се съгласяват експерта инж.В.А. или друго независимо ВЛ на място и в тяхно присъствие да I посочи от къде минава границата между имотите по която следва да се премести оградата между двата имота, както и да трасират същата като поставят обозначителни колчета.

3.   Ищците  С.  А.  Д.,  ЕГН:**********,   З.В.А., ЕГН:********** и Д.В.А., ЕГН:********** – явяващи се ответници по насрещният иск от своя страна се задължават в срок до 30.06.2018г. да премахнат изцяло със собствени сили и средства от имота на ищците по насрещният иск  Х.С.В., ЕГН:**********, Е.Х.С., ЕГН **********, и Е.Х.Г.,  ЕГН  **********,  попадащата  в  техния  имот с идентификатор***.***.**9, част от септичната яма, според СТЕ -1,3 /едно цяло и три десети/ кв.м. на повърхността и по цялата дълбочина на шахтата, като запълнят същата с пръст до изравняване площта на дворното място.

4. Страните се задължават да си укажат пълно съдействие една на друга при изпълнение на поетите ангажименти по настоящото споразумение.

 

 

Страните по това споразумение заявяват, че то е сключено доброволно и с пълно съзнание за произтичащите от това законни последици, както и че споразумението не е сключено при условията на заплаха, измама, принуда, поради грешка, нито при условията на крайна нужда при явно неизгодни за страните условия.

 

Страните не претендират разноски по между си, като същите остават за тяхна сметка така както са ги направили.

    

     

 

 

          СЪДЪТ на осн.чл.234 ГПК прикани страните  към спогодба каквато бе постигната  в горния смисъл.

 

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

АДВ. Й.: …………..  АДВ. Б.: ………

 


        СЪДЪТ, намира, че постигнатата между страните спогодба не противоречи на закона, и интересите на детето, поради което следва да бъде одобрена, а производството по делото прекратено, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба в горния смисъл.

 

            НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.78, АЛ.9 ГПК ПОСТАНОВЯВА половината от внесена д.т. по гр.д. 5090/20**г. по описа на ВРС, ХХХІІІ състав, ДА СЕ ВЪРНЕ на ищцовата страна, след посочване от адв.Б. на банкова сметка ***, след което да се уведоми счетоводството на ВРС.

 

     ЗАДЪЛЖАВА адв.Б. да посочи с допълнителна молба лична банкова сметка ***, по която да се извърши превода на сумата по чл.78, ал.9 ГПК.

 

ПРЕКРАТЯВА производството  по гр.д.№ 5090/20**г., по описа на ВРС, ХХХІІІ състав.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ВОС, в едноседмичен срок, считано от датата на днешното с.з.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в   14:38    часа.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: