Определение по дело №139/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 284
Дата: 15 февруари 2019 г.
Съдия: Таня Ташкова Русева-Маркова
Дело: 20192100500139
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 30 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  №284

Бургаският окръжен съд                                                     гражданска колегия

в закрито заседание на петнадесети февруари

през две хиляди и деветнадесета година                                              в състав:                                                                                                                                                                                                     

                                                     Председател: Росица Темелкова

                                                            Членове: Таня Русева-Маркова

                                                                             Елеонора Кралева

при секретаря                                                                       и в присъствието на прокурора                                                     като разгледа докладваното от  съдия Русева-Маркова                                гражданско дело  № 139  по описа

за   2019   година.

                   С Решение № ІІ-2446 от 27.11.2018г., постановено по гр. дело № 4638/2018г. по описа на Районен – Бургас е осъдено „Източни Родопи” ООД със седалище гр. Кърджали да заплати на „Скат” ООД със седалище гр. Бургас сума в размер от 13 732 лева, дължими по Договор от 01.11.2015г. за предоставяне на права за разпространение от страна на ответното дружество на телевизионна програма „Скат” за периода от 01.11.2016г. до 18.06.2018г., от която сума главница в размер на 11 760 лева и неустойки за забава в размер на 1 972 лева, ведно със законната лихва от подаване на исковата молба – 19.06.2018г. до окончателното изплащане на сумата, като са отхвърлени исковете за главница за разликата над 11 760 лева до пълния предявен размер от 12 000 лева и за неустойка над 1 972 лева до пълния предявен размер от 2 000 лева за периода от 19.06.2018г. до 30.06.2018г.

                   Против постановеното решение е депозирана въззивна жалба от „Източни родопи” ООД със седалище гр. Кърджали в частта, в която е уважена претенцията на ищцовото дружество за сума в размер от 11 760 лева, представляваща дължима сума по сключен Договор от 01.11.2015г. за предоставяне на права за разпространение на телевизионна програма, както и за сума в размер на 1 972 лева, представляваща неустойка, ведно със законната лихва от подаване на исковата молба – 19.06.2018г. до окончателното изплащане на сумата. В жалбата се претендира атакуваното решение да бъде отменено като незаконосъобразно и постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Във въззивната жалба е посочено, че допълнително ще се посочат съображения за незаконосъобразност на постановеното решение, но до този момент такива по делото не са депозирани. Не са отправени искания за събиране на нови доказателства пред настоящата инстанция.

                   Въззивната жалба е депозирана против решение, което подлежи на въззивно обжалване и от лице, което има правен интерес да атакува първоинстанционното решение, постъпила е в преклузивния срок за атакуване на решението, дължимата държавна такса е заплатена, поради което и съдът намира, че въззивната жалба е допустима и следва да бъде разгледана по същество.

                   Ответната страна по въззивната жалба – „Скат” ООД със седалище гр. Бургас не депозира по делото писмен отговор и не изразява конкретно становище по основателността на въззивната жалба. Не отправя искания за представяне на нови доказателства пред настоящата инстанция.

                   Предявени са обективно съединени иска от „Скат” ООД със седалище гр. Бургас против „Източни родопи” ООД със седалище гр. Кърджали, с които се претендира да бъде осъдено ответното дружество да заплати сума в размер от 12 000 лева, представляваща дължими месечни възнаграждения въз основа на сключен Договор от 01.11.2015г. за предоставяне на права за разпространение на телевизионна програма „Скат”, както и сума в размер от 2 000 лева, представляваща неустойка за забава, ведно със законната лихва от датата на предявяване на исковата молба – 19.06.2018г. до окончателното плащане. В исковата молба се твърди, че по силата на сключения договор от 01.11.2015г. ищцовото дружество се е задължило да предостави правата за разпространение на програма „Скат”, а ответното дружество е поело задължението да заплаща месечно възнаграждение в размер на 600 лева за получените права за разпространение на телевизионната програма в своята мрежа до крайните си абонати. Посочва се, че ответното дружество не е погасило дължими възнаграждения за различни периоди, а извършените плащания са със значителни закъснения въпреки уговорените с договора срокове за плащане.

                   В отговора на исковата си молба – ответното дружество посочва, че „Източни родопи” ООД има сключен Договор със „Скат” ООД, с който му се предоставя правото да разпространява програмата „Скат” и което право е безвъзмездно по силата на разпоредбите на ЗАПСП, тъй като не попада в хипотезите на чл. 91, ал. 1 от ЗАПСП, а уговореното в чл. 2 от договора възнаграждение е в противоречие с императивната норма на закона, поради което е нищожно. Посочва се, че независимо от горното, дружеството е заплащало претендираните от ищцовото дружество суми в продължение на една година.

                   Мотивиран от горното, Бургаският окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И:

                   ДОКЛАДВА депозираната въззивна жалба от „Източни родопи” ООД със седалище гр. Кърджали против Решение № ІІ-2446 от 27.11.2018г., постановено по гр. дело № 4638/2018г. по описа на Районен – Бургас.

                   Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                   Препис от постановеното решение да се изпрати на страните за запознаване.      

                                             

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                         

                                                                                                        2.