Споразумение по дело №443/2018 на Районен съд - Айтос

Номер на акта: 92
Дата: 4 декември 2018 г. (в сила от 4 декември 2018 г.)
Съдия: Мария Дучева
Дело: 20182110200443
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 декември 2018 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

04.12.2018 г.                                                                                    Град Айтос

Айтоският ***, наказателно отделение,                        ІV състав

на четвърти декември година 2018

в публично заседание в следния състав:

 

                                                                   Председател: МАРИЯ ДУЧЕВА

СЕКРЕТАР: Яна Петкова

ПРОКУРОР: Павел Манукян

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Дучева

наказателно общ характер дело №  443 по описа за 2018  година.

На именното повикване в  11:30 часа се явиха:

              Обвиняемият Х.И.О., редовно призован,  явява се лично и с адв. Д.Д. *** – упълномощен защитник на обвиняемия.

   За Районна прокуратура Айтос, редовно призовани, явява се Районният прокурор Павел Манукян.

     ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

     ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

    АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

    СЪДЪТ, след като изслуша становищата на прокурора и на защитника на обвиняемия по въпроса следва ли да се даде ход на делото, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради  което

    О П Р Е Д Е Л И:

    ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

    Пристъпи се към снемане самоличността на обвиняемия.

             Обвиняемият Х.И.О., ЕГН **********, роден на *** ***, с адрес ***, българин, български гражданин, женен, със средно образование, трудово ангажиран /изпълняващ длъжността *** на ***./, неосъждан.

    ДОКЛАДВА ДЕЛОТО.

    Производството е по реда на чл.382, вр. чл.381 от НПК и е образувано по повод внесено в съда споразумение за решаване на делото.

    ПРОКУРОРЪТ: Със защитника на обвиняемия и с обвиняемият постигнахме споразумение за решаване на делото, което сме представили в писмен вид, и моля да одобрите същото като непротиворечащо на закона и морала.

    АДВ. Д.: Моля, да одобрите представеното споразумение за решаване на делото като непротиворечащо на закона и морала.

    Обвиняемият Х.И.О.: Моля да одобрите постигнатото споразумение. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, че същото има значение на влязла в сила присъда. Съгласен съм със споразумението и доброволно съм го подписал.

 

СЪДЪТ, след като взе предвид становището на страните състава на престъплението, както и начина на неговото извършване и факта, че е обвиняемият заема длъжността „***“ на ***, счита че обществените очаквания за наказване на този вид престъпления са по –високи и освен наказанието „Пробация“ следва да бъде наложено и комулативно предвиденото наказание „Лишаване от права“.  Поради което и на основание чл.382, ал.5 от НПК, предлага изменение в текста на споразумението, относно вида и размера на наказанието в смисъл към наказанието „Пробация”, наложено на обвиняемият да бъде наложено и наказание „Лишаване от право“ да заема длъжността „***“ на ***, на ***, както и *** за срок от 3 години. На следващо място с оглед на факта, че обвиняемия след влизане на споразумението в сила няма да изпълнява длъжността ***а съдът следва че предложената мярка поправителен труд следва да бъде заменена с мярката Безвъзмезден труд в полза на обществото за 100 часа в рамките на една календарна година.

Прокурорът – Съгласен съм c така направената промяна. Това което предложихте като вариант за изменение на споразумението е в тежест на обвиняемото лице. Не се противопоставям и съм съгласен да бъде внесена промяната в споразумението. Ако действително ще има мярка „забрана да заема това място“ би трябвало да се замени третата мярка с безвъзмезден труд в полза на обществото

Адв. Д. – Съгласен съм с предложената от съда промяна.

Обвиняемият Х.И.О.: Съгласен съм с направената промяна.

 

Съдът, след като взе предвид категоричното и безусловно съгласие, относно съдържанието на окончателното споразумение

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА в протокола съдържанието на окончателното споразумение, постигнато между Районна прокуратура гр. Айтос, защитника на обвиняемия - адв. Д.Д. и обвиняемия Х.И.О., съгласно което:

І. Обвиняемият Х.И.О., ЕГН: **********, роден на *** ***, с адрес ***, българин, български гражданин, женен, със средно образование, трудово ангажиран /изпълняващ длъжността *** на ***./, неосъждан се признава за виновен в това, че: На ***2017 г., в ***., обл. Б., в качеството си на длъжностно лице – *** на ***., в кръга службата си, при изпълнение на служебните си задължения /съгл. чл. 83 от Закона за ***ите и нотариалната дейност – „Когато в *** няма *** или ***, ***а на ***, което не е *** център, а ако е *** център – ***ът, заместник ***а, ***на ***та, както и ***ския *** удостоверяват с подписите на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписа и съдържанието на пълномощно по реда на чл. 37 от Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписи и извлечения от документи/, съставил официален документ /заявление, в частта му в която е направено нотариално удостоверяване/, в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че подписът в документа на осигурено лице е положен от А.Ю.М. от ***., обл. Б., с цел този документ да бъде  използван като доказателство за тези обстоятелства - престъпление по чл. 311, ал. 1  от НК.

         Деянието е извършено ВИНОВНО, при форма на вината УМИСЪЛ. Обвиняемият е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

         ІІ. По въпроса какъв да бъде размерът на наказанието:

         За извършеното престъпление по посочения текст от НК, на обвиняемия се налага наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. “Б”, предл. 1 от НК, а именно:     

          ПРОБАЦИЯ” изразяваща се в следните пробационни мерки:

         На осн. чл. 42а, ал. 2, т. 1, т. 2 и 6, вр. с ал. 1 и чл. 42б, ал. 1, ал. 2 и ал. 5 от НК:

         -„Задължителна регистрация по настоящ адрес *** / за срок от 1 /една/ година, изразяваща се в явяване и подписване пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице, в периодичност, 2 пъти седмично, като дните, в които се извършва явяването и подписването се определят от пробационния служител;

         - „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 1 /една/ година;

         - Безвъзмезден труд в полза на обществото за 100 часа в рамките на една календарна година;

За посоченото в т.І престъпление на Х.И.О. на осн. чл.311, ал.1, вр.чл.37, ал.1, т.3, вр.чл.49, ал.2 НК се налага наказание „лишаване от право“ да заема длъжността „*** на ***“, „*** на ***“ и „***“ за срок от 3 години.

          ІІІ.  С деянието НЯМА ПРИЧИНЕНИ ВРЕДИ.

ІV. Относно направените разноски: в хода на досъдебното производство са били направени разноски в размер от 268,61 лв., за изготвена графическа експертиза. Обвиняемият се задължава да ги заплати след одобряване на споразумението отсъда.

V. Веществени доказателства по делото не са иззети.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл.381 ал.2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

С настоящото споразумение страните уреждат всички въпроси във връзка с  чл.381 от НПК.

         На обвиняемия Х.И.О. беше разяснен смисъла на настоящото споразумение, а именно че след одобряването на споразумението от първоинстанционния съд, определението на съда по чл.382, ал.9 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда, след което  същият ДЕКЛАРИРА, че е съгласен със споразумението и се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

                                ДЕКЛАРАЦИЯ:

 

       Подписаният  Х.И.О., ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен със сключеното споразумение, досежно извършеното от мен престъпление и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред, за което се подписвам.

                                 ОБВИНЯЕМ: ……………………………………

                                                                    / Х.И.О. /                           

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

ГРАД АЙТОС

 

ПРОКУРОР: .............................                      ЗАЩИТНИК: .........................

/Павел Манукян/                           /адв.Д.Д./

 

        

 

        ОБВИНЯЕМ: ..............................

                                                                 / Х.И.О. /

 

 

СЪДЪТ след като се запозна с текста на сключеното  споразумение и становищата на страните постанови:

Престъплението, предмет на споразумението, не е от престъпленията, визирани в чл.381, ал.2 от НПК, по които не се допуска споразумение. Споразумението съдържа всички необходими съгласно чл.381, ал.5 НПК реквизити, в резултат на престъплението не са причинени имуществени вреди,  обвиняемият е изразил съгласие със споразумението и е декларирал, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред, в съответствие с разпоредбата на чл. 381, ал.6 НПК. При сключване на споразумението, в частта му относно определяне видът и размерът на наказанието, страните са се възползвали от разпоредбата на чл.381, ал.4 от НПК, позволяваща със споразумението да се определи наказание при условията на чл. 55  от НК, което не е в нарушение на процесуалния и материалния закон.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че освен съществуването на всички формални изисквания по отношение на споразумението, същото от фактическа и правна страна не противоречи на закона и на морала.

 

Мотивиран от изложеното и на основание чл.382, ал.7 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И 

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Районна прокуратура гр. Айтос, защитникът на обвиняемия - адв. Д.Д. и обвиняемия Х.И.О., съгласно което:

 І. Обвиняемият Х.И.О., ЕГН: **********, роден на *** ***, с адрес ***, българин, български гражданин, женен, със средно образование, трудово ангажиран /изпълняващ длъжността *** на ***./, неосъждан се признава за виновен в това, че: На ***2017 г., в ***., обл. Б., в качеството си на длъжностно лице*** на ***., в кръга службата си, при изпълнение на служебните си задължения /съгл. чл. 83 от Закона за ***ите и нотариалната дейност – „Когато в *** няма *** или ***, ***а на ***, което не е *** център, а ако е *** център – ***ът, заместник ***а, ***на ***та, както и ***ския *** удостоверяват с подписите на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписа и съдържанието на пълномощно по реда на чл. 37 от Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписи и извлечения от документи/, съставил официален документ /заявление, в частта му в която е направено нотариално удостоверяване/, в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че подписът в документа на осигурено лице е положен от А.Ю.М. от ***., обл. Б., с цел този документ да бъде  използван като доказателство за тези обстоятелства - престъпление по чл. 311, ал. 1  от НК.

         II. НАЛАГА на подсъдимия Х.И.О. /със снета по делото самоличност/ за на основание  чл. 55, ал. 1, т. 2, б. “Б”, предл. 1 от НК вр. чл.311, ал.1 от НК, наказание:     

          ПРОБАЦИЯ” изразяваща се в следните пробационни мерки:

          На осн. чл. 42а, ал. 2, т. 1, т. 2 и 6, вр. с ал. 1 и чл. 42б, ал. 1, ал. 2 и ал. 5 от НК:

         -„ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрация по настоящ адрес *** / за срок от 1 /една/ година, изразяваща се в явяване и подписване пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице, в периодичност, 2 пъти седмично, като дните, в които се извършва явяването и подписването се определят от пробационния служител;

         - „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ периодични срещи с пробационен служител” за срок от 1 /една/ година;

         Безвъзмезден труд в полза на обществото за 100 часа в рамките на една календарна година

  За посоченото в т.І престъпление на Х.И.О. на осн. чл.311, ал.1, вр.чл.37, ал.1, т.3, вр.чл.49, ал.2 НК се налага наказание „лишаване от право“ да заема длъжността „*** на ***“, „*** на ***“ и „***а“ за срок от 3 години.

         ІІІ.  С деянието НЯМА ПРИЧИНЕНИ ВРЕДИ.

          ІV. ОСЪЖДА подсъдимия Х.И.О. /със снета по делото самоличност/ да заплати направените разноски в размер от 268,61 лв., за изготвена графическа експертиза по сметка на ОД на МВР – град Б..

V. Веществени доказателства по делото не са иззети.

 

Съдът ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство по НОХ дело №  443/2018 г. по описа на *** гр. Айтос.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

          

             СЪДЪТ, на основание чл.182 ал.2 от ДОПК, указва на осъдения Х.И.О., че има възможност в седмодневен срок от датата на сключване на настоящото споразумение и влизането му в сила от 04.12.2018 г. да плати доброволно дължимата сума, за разноски по делото в размер на  268.61 лева по сметка на ОД на МВР – град Б., като в такъв случай не дължи държавна такса в размер на 5.00 лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11:50 часа.

                                                          

 

СЪДИЯ:

 

                                     СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: