Решение по дело №65/2023 на Административен съд - Русе

Номер на акта: 63
Дата: 12 април 2023 г.
Съдия: Йълдъз Сабриева Агуш
Дело: 20237200700065
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 февруари 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

63

гр. Р.,  12.04.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд - Р., трети касационен състав, в публично заседание на петнадесети март през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЙЪЛДЪЗ АГУШ

ЧЛЕНОВЕ:

ВИЛИАНА ВЪРБАНОВА

 

СПАС СПАСОВ

 

при секретаря ГАЛИНА КУНЧЕВА и с  участието на  прокурора Д.Н. като разгледа докладваното от съдия АГУШ КАН дело 65 по описа за 2023 год., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е касационно по чл. 63в от ЗАНН, във вр. с чл. 208 и сл. от глава XII от АПК.

Образувано е по касационна жалба от „ДЖЕВНЕР“ ЕООД против решение № 765/23.12.2022 г., постановено по АНД № 1938/2022 г. по описа на Районен съд – Р., с което е потвърдено Наказателно постановление № 18-002040/23.09.2022 г., издадено от директора на Дирекция „Инспекция по труда“ – Р.. С наказателното постановление, за нарушение по чл. 62, ал.1, вр.с чл.61, ал.1, вр.с чл.1, ал.2 от КТ и на основание чл. 414, ал. 3, вр.с чл.415в, ал.2 от същия кодекс, на жалбоподателя е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 1500 лева.

Навеждат се доводи за неправилно приложение на материален закон, както и допуснати съществени процесуални нарушения.

Иска се отмяната на въззивното решение и постановяване вместо него на друго, с което наказателното постановление да бъде отменено или алтернативно да бъде извършена преценка за малозначителност и липса на вредни последици по см.на чл.9, ал.2 от НК вр.с чл.11 ЗАНН.

Претендират разноски.

Ответникът по касационната жалба – Дирекция „Инспекция по труда“ – Р., чрез юрк.Стоилова-Й., оспорва касационната жалба като неоснователна. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Прокурорът от Окръжна прокуратура – Р. дава заключение за неоснователност на жалбата като счита, че решението на Районен съд – Р. е правилно по отношение на установеното нарушение, както и наложеното наказание.

След като обсъди оплакванията в жалбата, становищата на страните, съб­раните по делото доказателства и извърши служебна проверка на основание чл. 218, ал. 2 от АПК, съдът прие за установено следното:

Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок, от надлежна страна, срещу невлязъл в сила съдебен акт, поради което подлежи на разглеждане.

По същество, жалбата е неоснователна.

Районният съд е извършил анализ на събраните по надлежния ред допустими и относими доказателства, установяващи правнорелевантните за случая факти и обстоятелства. Правилно е ценил събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Въз основа на тях съдът е формирал правилен и обоснован извод, че е извършено от страна на жалбоподателя вмененото му нарушение. По делото е безспорно установено, че санкционираното дружество, в качествата на работодател, е допуснало посоченото в НП лице да полага труд като гладачка в обекта на контрол – шивашки цех, находящ се в с.С., обл.Р., без да има сключен писмен трудов договор с работодателя.

Правилно и напълно обосновани са изводите на въззивния съд относно съставомерността на деянието, поради което и на основание чл. 221, ал. 2, изр. второ от АПК, във връзка с чл. 63в от ЗАНН настоящата инстанция се мотивира по този въпрос, като препраща към мотивите на първоинстанционния съд. Анализът на всички събрани по делото доказателства води на единствения категоричен и законосъобразен извод, че дружеството-работодател с деянието си е нарушило нормата на чл. 62, ал. 1 от КТ, вр.с чл.61, ал.1 КТ, вр.с чл.1, ал.2 КТ, за което правилно е ангажирана отговорността му на основание приложимата санкционна норма на чл. 414, ал. 3 от КТ.

Касационното възражение за наличието на признаците на малозначително деяние по смисъла на чл. 9, ал. 2 от НК във вр.с чл. 11 от ЗАНН е неоснователно, като в тази връзка също се споделят мотивите на Районния съд. Изискванията за сключване на трудов договор в писмена форма, преди започване на работа, са правно регламентирани в полза на работника и гарантират правото му на труд, на възнаграждение, на почивка и социални осигуровки, респективно нарушаването на тази разпоредба пряко засяга тези права и категорично изключва извода, че се касае за деяние, лишено от обществена опасност или притежаващо явно незначителна такава.

Касационната инстанция намира също така, че наложеното наказание е правилно индивидуализирано, като е определено в установения от закона минимален размер на 1500 лв.

Жалбоподателят нито в административната, нито в съдебните фази на производството не сочи доказателства, които да оборят установеното административно нарушение.Касационните възражения са идентични с тези, направени пред районния съд. По тях отговор е дала въззивната инстанция и след като се споделят от настоящия състав, съдът не дължи отговор на касатора, освен че ги счита за неоснователни.

При извършена, извън наведените в касационната жалба оплаквания, служебна проверка на обжалваното решение, съобразно изискванията на чл. 218, ал. 2 от АПК, не се установяват пороци във връзка с неговите валидност, допустимост и съответствие с материалния закон, поради което същото следва да бъде оставено в сила.

С оглед на това и на основание чл. 63д, ал.4 от ЗАНН искането на касационния ответник за присъждане на разноски в настоящото производство е основателно.

Съгласно чл.65, ал.5 от ЗАНН във връзка с чл.27е от Наредбата за заплащане на правната помощ съдът, предвид фактическата и правна сложност на делото, определя размера на дължимото юрисконсултско възнаграждение на 100 лв., за заплащането на които, следва да бъде осъден касаторът.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК във връзка  с чл. 63в от ЗАНН, Административен съд – Р.

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 765/23.12.2022 г., постановено по АНД № 1938/2022 г. по описа на Районен съд – Р..

ОСЪЖДА „ДЖЕВНЕР“ ЕООД, със седалище с.С., област Р., с адрес на управление: ул.“В.“ № 1, с ЕИК *********, да заплати на ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ – София, сумата от 100 /сто/ лева, представляващи възнаграждение за юрисконсулт.

Решението е окончателно.

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              

                                         

                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                          2.