Споразумение по дело №219/2014 на Районен съд - Провадия

Номер на акта: 92
Дата: 19 ноември 2014 г. (в сила от 19 ноември 2014 г.)
Съдия: Иво Вътев Вътев
Дело: 20143130200219
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 27 май 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

       Година 2014                                                                      Град Провадия

 

      Провадийският районен съд                                          ІV състав

 

      На деветнадесети ноември            Година две хиляди и четиринадесета

 

      В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВО ВЪТЕВ

                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.К.

К.С.

 

Секретар: М.А.

Прокурор: Катя Савова

Сложи за разглеждане докладваното от председателя

НОХД № 219 по описа за 2014 година

На именното повикване в 09.43 часа се явиха:

 

ПРОВАДИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА, редовно призовани, се представляват от прокурор Катя Савова.

ПОДСЪДИМИЯТ И.Ж.Ю., редовно призован, се явява и с адв.Д. И., редовно преупълномощена от адв. С. З. и приета от съда от днес.

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.И.Ю., редовно призован, явява се лично и с адв. В., назначен от предишно с.з.

ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ И ГРАЖДАНСКИ ИЩЕЦ Й.И.Й., редовно призован, се явява и с повереник - адв. П. И., редовно упълномощена и приета от съда от преди.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д.Й.Й., редовно призован, се явява лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. И.: Да се даде ход на делото.

АДВ. Д. И.: Да се даде ход на делото.

АДВ.  В.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ И.Ю.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.Ю.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не съществуват процесуални пречки по хода на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

АДВ. Д. И.: Уважаеми г-н Председател, подсъдимите носят в себе си сумата 245.12 лв., която искат да възстановят на гр. ищец и частен обвинител, за което да бъде съставена разписка. Моля да прекъснете заседанието за 10 мин. почивка затова.

Съдът намира, че искането на адв. Д. И. следва да бъде уважено и на двамата подсъдими бъде дадена възможност да възстановят сумата от 245.12 лв., поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Съдът прекъсва съдебното заседание в 09.48 ч. за 10 мин. почивка.

На именното повикване в 09.58  часа се явиха:

 

ПРОВАДИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА, се представляват от прокурор Катя Савова.

ПОДСЪДИМИЯТ И.Ж.Ю., се явява и с адв. Д. И..

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.И.Ю., явява се лично и с адв. В..

ПОСТРАДАЛИЯТ Й.И.Й., се явява и с адв. П. И..

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Д.Й.Й., редовно призован, се явява лично.

Съдът докладва молба от в.л. Д.Й.Й., с която моли съда да му бъде издаден ордер за възнаграждение в размер на 15.00 лв. за явяването му в първото с.з. на 14.07.2014 г., също така иска да му бъдат заплати пътни пари от гр. Варна до гр. Провадия и обратно. На основание чл. 19, ал. 2 от Наредбата за командировки в страната вещото лице иска да му се заплати и сума в размер на 50 на сто от размера по ал. 1.

СТРАНИТЕ поотделно: Не се противопоставяме.

Съдът намира подадената молба от в.л. частично основателна, действително на 14.07.2014 г. е проведено с.з. по делото по което в.л. се е явило и по делото не е даден ход. Съгласно действащата към онзи момент наредба регламентираща статута на вещите лица, при отлагане на делото на в.л. следва да се заплати сумата от 15.00 лв. за явяване, също така на в.л. Й. следва да се заплати сумата от 6.00 лв. явяващи се пътни разноски Варна – Провадия и обратно за явяването в съдебното заседание на 14.07.2014 г. Същевременно съдът счита молбата в частта, в която иска да му се заплатят 50 на сто от дневни пари на основание чл. 19 ал. 2 от Наредбата за неоснователна, тъй като съдът не е командировал в.л. в гр. Провадия а го е призовал да изпълни задълженията си по чл. 149, ал. 1 и 3 от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

УВАЖА молбата на в.л. в частта която иска заплащане на сумата от 15.00 лв. за явяване в с.з. на 14.07.2014 г., както и сумата от 6.00 лв.явяващи се пътни разходи, НЕ УВАЖАВА молбата в останалата й част.

АДВ. Д. И.: Представям и моля да приложите разписка от днешна дата – 19.11.2014 г.- за получена от Й.И.Й. – частен обвинителен и граждански ищец в настоящото производство, сума от 245.12 лв., представляваща левовата равностойността на отнетите движими вещи по настоящото дело от двамата подсъдими.

СТРАНИТЕ поотделно: Да се приеме.

Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА разписка от днешна дата – 19.11.2014 г. за получена от Й.И.Й. – частен обвинителен и граждански ищец в настоящото производство сума от 245.12 лв., представляваща левовата равностойността на отнетите движими вещи по настоящото дело от двамата подсъдими.

АДВ. Д. И.: След изразеното пред нас съгласие от частния обвинителен и гр. ищец Й.Й. с представителя на обвинението постигнахме споразумение в следния смисъл на подсъдимите да им бъде наложено наказание пробация включващи следните пробационни мерки:

На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 1 от НК: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от десет месеца с явяване и подписване на подсъдимите пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 2 от НК:

-         Задължителна периодични срещи с пробационния служител за срок от десет месеца.

На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 6 от НК:

- Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа, за срок от една година;

ГРАЖДАНСКИЯТ ИЩЕЦ И ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ: Изразявам съгласие по така постигнатото споразумение. Отказвам се от гр. иск който предявих в предишното с.з.  заявявам, че сумата ми е платена от двамата подсъдими, за което съставихме разписка. Моля съда да отмени наложената ми глоба от първото с.з., тъй като тогава не успях да се явя на време, поради неподходящо облекло и докато си сменя облеклото, заседанието беше свършило.

СТРАНИТЕ поотделно: Съгласни сме с така постигнатото споразумение.

Съдът намира, че с оглед представените причини за неявяване на гр. ищец и частен обвинител за неявяване в с.з. на 14.07.2014 г. са уважителни и неговата глоба следва да бъде отменена, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ наложената на Й.И.Й. глоба в размер на 20.00 лв..

С оглед присъствието на в.л. в днешното с.з. съдът намира, че на същия следва да се изплати сумата от 15.00 лв. както и пътни разноски в размер на 6.00 лв., поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ИЗПЛАЩА на в.л. сумата от 15.00 лв. за явяването му в днешното с.з. както и 6.00 лв. пътни разноски (издаден касов ордер за сумата от 42.00 лв.)

ОСВОБОЖДАВА вещото лице от залата.

 

Съдът се оттегля на съвещание в 10.20 ч.

На именното повикване в 11.10  часа се явиха:

 

ПРОВАДИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА, се представляват от прокурор Катя Савова.

ПОДСЪДИМИЯТ И.Ж.Ю., се явява и с адв. Д. И..

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.И.Ю., явява се лично и с адв. В..

ПОСТРАДАЛИЯТ Й.И.Й., се явява и с адв. П. И..

Съдът с оглед постигнатото съгласие на всички страни и след съвещание намира, че са налице предпоставките за сключване на споразумение за решаване на делото в съдебно производство.

Същевременно с оглед заплащането на сумата от 245.12 лева от страна на подсъдимите към частния обвинител и граждански ищец преди приключване на съдебното следствие, съдът намира, че следва да намери приложение нормата на чл. 197, т. 3, вр. чл. 195, ал. 1, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. 26, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, с оглед което запита подсъдимите разбират ли обвинението, признават ли се за виновни, разбират ли последиците от споразумението, съгласни ли са с тях и доброволно ли ще подпишат споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.: Разбирам обвинението, признавам се за виновен, разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях, доброволно ще го подпиша.

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.: Разбирам обвинението, признавам се за виновен, разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях, доброволно ще го подпиша.

 

Съдът, като взе предвид становищата на страните и материалите по досъдебно производство № 275/2013 г. по описа на РУ “П” - Провадия,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Да се впише в съдебния протокол следното съдържание на окончателно

 

 

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

 

І. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО:

           - за обвинението – КАТЯ САВОВА, прокурор при Районна Прокуратура - Провадия,

          - за защитата на подсъдимият И.Ж.Ю. -  адв. Д. И., АК - Варна,

          - за защитата на подсъдимият Ю.И.Ю. -  адв. Б.В.,***,

  - подсъдимият И.Ж.Ю.;

 - подсъдимият Ю.И.Ю.

ІІ. ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

Наказателното производство по НОХД № 219/2014 г. по описа на РС Провадия, образувано от съда на 27.05.2014 г. по внесен на 27.05.2014 г. обвинителен акт по ДП № 275/2013 г. по описа на РУП Провадия, водено срещу И.Ж.Ю. и Ю.И.Ю. за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК;

ІІІ. СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

         Страните се съгласяват, че:

ПОДСЪДИМИЯТ И.Ж.Ю., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, без образование, не женен, не осъждан, безработен, ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че за времето от 31.05.2013 г. до 05.06.2013 г. в с. ***, област Варна, при условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор с Ю.И.Ю. е отнел чужди движими вещи – 766 кг. желязо на обща стойност 245.12 лева от владението на Й.И.Й., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

До приключване на съдебното следствие в РС-Провадия откраднатите вещи са били заместени.

        За деянието, на основание чл. 197, т. 3, вр. 195, ал. 1, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 вр. 55, ал.1, т. 2, б. „б“ НК подсъдимия приема да му се наложи наказание пробация,включващо следните пробационни мерки: На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 1 от НК: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от десет месеца с явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 2 от НК:

-         Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от десет месеца.

На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 6 от НК:

- Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа, за срок от една година;

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.И.Ю., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, без образование, не женен, не осъждан, безработен, ЕГН: ********** СЕ ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че за времето от 31.05.2013 г. до 05.06.2013 г. в с. ***, област Варна, при условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор с И.Ж.Ю. е отнел чужди движими вещи – 766 кг. желязо на обща стойност 245.12 лева от владението на Й.И.Й., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

До приключване на съдебното следствие в РС-Провадия откраднатите вещи са били заместени.

За деянието, на основание чл. 197, т. 3, вр. чл. 195, ал. 1, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 55, ал.1, т. 2, б. „б  от НК подсъдимия приема да му се наложи наказание пробация, включващо следните пробационни мерки: На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 1 от НК: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от десет месеца с явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 2 от НК:

-         Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от десет месеца.

На основание чл. 42 а, ал. 2, т. 6 от НК:

- Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа, за срок от една година;

На основание чл. 384, ал. 1, вр. 381, ал. 5, т. 6, вр. чл. 189, ал. 3 от НПК подсъдимите И.Ж.Ю. и Ю.И.Ю. приемат да заплатят направените по делото разноски, всеки в размер на 17.50 лв. (седемнадесет лева и петдесет стотинки) в полза на Държавата по сметка на ОД на МВР Варна и в размер на 21.00 лв. (двадесет и един лева) в полза РС-Провадия.

 

ПРОКУРОР:                                            ЗАЩИТНИК:

                           Катя Савова                                            Адв. Д. И.

 

                                                                           ЗАЩИТНИК:

Адв. Б. В.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.: Съгласен съм със споразумението и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПОДСЪДИМ

                                                                  И.Ю.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Ю.: Съгласен съм със споразумението и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПОДСЪДИМ:

         Ю.Ю.

                                              

                                                                 

Съдът намира, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото - прекратено, поради което и на основание чл. 384, ал. 1 и чл. 24, ал. 3 от НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА споразумение за решаване на делото, при вписаните в настоящия съдебен протокол условия.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 219/2014 г. по описа на РС Провадия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

 

Протоколът написан в съдебно заседание, което приключи в  11.15 часа.

 

 

                                                                         Районен съдия:

 

 

                                                                  Съдебни заседатели:

 

 

                                                                            Секретар: