Решение по дело №1439/2017 на Софийски градски съд

Номер на акта: 815
Дата: 11 юни 2020 г.
Съдия: Нели Бойкова Алексиева
Дело: 20171100901439
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 20 април 2017 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№…………………

гр. София, 11.06.2020 г.

 

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, 22 състав, в закрито заседание на единадесети юни две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕЛИ АЛЕКСИЕВА

                                                                                                                     

като разгледа докладваното от съдия Алексиева т. дело 1439/2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.  247, ал. 1 ГПК.

Съдът констатира, че в диспозитива на решението на СГС е допусната очевидна фактическа грешка, касаеща диспозитива, с който се уважават предявените от ищеца при условията на евентуалност искове и се обявяват за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността на “К.т.б.” АД /в несъстоятелност/ прихващанията – предмет на делото.   Съобразно изложените в решението на СГС мотиви, формираната воля на Съда е била да отхвърли предявените  главни искове с правна квалификация чл. 3, ал. 3 вр. ал. 2 от Закона за банковата несъстоятелност /ЗБН/ и евентуалните по искове по чл. 59, ал. 3 от ЗБН, като уважи предявените при условията на евентуалност искове по чл. 59, ал. 5 от ЗБН. Тази воля не е намерила съответно изражение в диспозитива на решението, тъй като там е посочено, че се уважават исковете по чл. 59, ал. 3 от ЗБН. Ето защо Съдът намира, че е налице очевидна фактическа грешка, която следва да бъде поправена, като първия ред от третия абзац на диспозитива на решението, следва да се чете „ОБЯВЯВА, по искове с правна квалификация чл. 59, ал. 5“    вместо „ОБЯВЯВА, по искове с правна квалификация чл. 59, ал. 3“.

Съдът намира, че не следва да се осъществява предвидената в ал. 2 на чл. 247 ГПК процедура, тъй като от една страна от редакцията на същата – „съдът съобщава за исканата поправка”  може да се обоснове извод, че тя се провежда в случаите, когато производството за поправка на очевидната фактическа грешка се инициира по искане на някоя от страните, а от друга страна в случая очевидната фактическа грешка е констатирана служебно от съда в хода на съобщаване на решението на страните, поради което и при спазване на принципа за разглеждане и решаване на делата в разумен срок, следва да се даде възможност производството по евентуалното обжалване и на двете решения да върви паралелно.

     Мотивиран  от горното, Съдът

 

Р Е Ш И :

ДОПУСКА ПОПРАВКА НА ОЧЕВИДНА ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКА, допусната в  решение на СГС, ТО, 22 състав № 547 от 09.04.2020 г., по т. дело № 1439/2017 г., при което първият ред от третия абзац на диспозитива на решението, следва да се чете „ОБЯВЯВА, по искове с правна квалификация чл. 59, ал. 5“    вместо „ОБЯВЯВА, по искове с правна квалификация чл. 59, ал. 3“.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд, в двуседмичен срок от връчването му.

 

                                                                           Съдия: