Определение по дело №601/2018 на Окръжен съд - Плевен

Номер на акта: 789
Дата: 4 септември 2018 г. (в сила от 12 септември 2018 г.)
Съдия: Цезарина Христова Йосифова
Дело: 20184400200601
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 22 юни 2018 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                         

№………                              04.09.2018 година                             град ПЛЕВЕН

                    

ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                     наказателен състав

На ЧЕТВЪРТИ СЕПТЕМВРИ две хиляди и осемнадесета година,

в публично заседание в следния състав:

 

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦЕЗАРИНА ЙОСИФОВА

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Ц.А.Д.

                                                                2. С.И.Д. 

 

 

Секретар: ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ

Прокурор: АННА БАРАКОВА

като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

ЧНД № 601 по описа за 2018 година и на основание данните по делото и Закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл.451 и следващи от НПК.

 

Производството е образувано по предложение от Председателя на Пробационен съвет-Плевен в РС „ИН“ – Плевен, за замяна на неизтърпяната част от наказанието „Пробация“, което е с остатък две години, три месеца и двадесет и един дни, наложено на лицето М.Р.Н., с наказание „Лишаване от свобода“, на основание чл.43а, т.2 от НК.

В съдебно заседание, предложението се поддържа от представителя на РС „ИН“ – Плевен, който заявява че лицето М.Н., без основание е спрял да изпълнява наложените му пробационни мерки и освен че не се явява в съответната пробационна служба и пред пробационен инспектор, има данни че е напуснал страната, без да уведоми за това наказващите органи.

Прокурорът от Окръжна прокуратура-Плевен, заявява че предложението е основателно и предлага, съдът да го уважи. Счита че са налице законовите предпоставки за замяна изцяло на остатъка от неизтърпяната част от наказанието „Пробация“, наложено на М.Р.Н.. Предлага също замененото наказание „Лишаване от свобода“ да бъзе изтърпяно при първоначален строг режим.

Назначеният в съдебното производство служебен защитник на осъденото лице М.Н., се съгласява че данните по делото сочат, че осъденият без основателна причина е прекъснал изтърпяването на своите пробационни мерки и не е уведомил пробационните служители за своите намерения. Защитникът се съгласява с предложението на председателя на пробационния съвет, че следва неизтърпяната част от наказанието „Пробация“ да бъде заменена с наказание „Лишаване от свобода“, както предвижда закона, но моли определеното му наказание лишаване от свобода, да бъде отложено с подходящ изпитателен срок.

След като изслуша становищата на страните и се запозна с материалите по делото, съдът прие за установено следното:

От приетия по делото препис на Определение по ЧНД №1792/2012 година на Плевенски районен съд, е видно че при групиране на наложени на М.Р.Н. наказания по чл.25 от НК, спрямо лицето е определено за изтърпяване едно общо наказание „Пробация“, при следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от три години – четири пъти седмично; „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години; „Включване в програма за обществено въздействие“ за срок от три години и „Безвъзмезден труд в полза на обществото“ – 320 часа, за три поредни години.

Изпълнението на наказанието „Пробация“ с определените пробационни мерки е започнало на 11.10.2017 година. От материалите по делото се установява, че до 31.05.2018 година, осъденият М.Н. е изпълнявал възложените му пробационни мерки, съгласно установен график. Това е видно и от представените доказателства – график за провеждане на срещи, отчетен картон за задължителна регистрация по настоящ адрес. Осъденият М.Н. е запознат от пробационните служители със своите права и задължения, за което същият е положил собственоръчно подпис, видно от Протокол №924/11.10.2017 година.

Пробационните служители са констатирали, че от 31.05.2018 година М.Н. не изпълнява наложените му пробационни мерки. След тази дата, служителите са започнали издирване на лицето на адреса му и са събирали данни за местонахождението му от неговите близки и роднини. В последствие е продължило издирването на Н. със съдействието на ОД на МВР-Плевен, чрез справки за местонахождението на осъдения в страната или чужбина. Издирван е и в местата за лишаване от свобода в България, като единствените данни за лицето са, че е напуснало Република България. Изготвени са периодични констативни протоколи, удостоверяващи че М.Н. не изпълнява възложените му пробационни мерки. Въпреки, че е посочено в предложението на Председателя на Пробационния съвет, че до 31.05.-2018 година осъденият е изпълнявал своето наказание, в делото се съдържат и собственоръчно подписани от него обяснения, че има пропуски на определени дати до 31.05.2018 година, при изпълнение на някой от пробационните мерки. След като е преустановил изпълнението на наказанието си, самоволно, без посочени каквито й да е причини и без каквито й да е обяснения пред пробационните служители, след тази дата М.Р.Н., не изпълнява наказанието „Пробация“.

При тези данни, въз основа на представените по делото доказателства, единственият извод, който би могъл да се направи е, че осъденият Н., без основателна причина, не изпълнява наложените му пробационни мерки. Правилно е взето решение на заседание на Пробационен съвет, в район на действие на Районен съд-Плевен от 20.06.2018 година, да се направи предложение пред съответния съд, да се замени неизтърпяната част от остатъка на наказанието „Пробация“ на М.Н., с „Лишаване от свобода“. В тази връзка съдът приема, че изготвеното предложение по делото от председателя на Пробационен съвет е основателно и следва да се уважи.

Неизтърпяната част от наказанието „Пробация“ на Н. е в размер на две години, три месеца и двадесет и един дни. Съгласно разпоредбата на чл.43а, т.2 от НК, след редукцията тази част се заменя с наказание „Лишаване от свобода“ в размер на една година, един месец и двадесет и шест дни. Това наказание следва да се изтърпи при първоначален строг режим, въпреки молбата на служебния защитник наказанието да бъде отложено с подходящ изпитателен срок. Недопустимо е по закон в конкретния случай прилагане на условното осъждане за Н., предвид многобройните му предишни осъждания, голяма част от тях и с наказания лишаване от свобода, ефективно.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАМЕНЯ  на основание чл.43а, т.2 от НК неизтърпяната част от наказание „Пробация“ в размер на ДВЕ години, ТРИ месеца и ДВАДЕСЕТ и ЕДИН дни, наложено на М.Р.Н., с ЕГН **********, с Определение №740/20.06.2017 година по ЧНД №1792/2012 година на Районен съд  – град Плевен, с наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на ЕДНА година, ЕДИН месец и ДВАДЕСЕТ и ШЕСТ дни, което да се изтърпи при ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира пред Великотърновски апелативен съд, в седмо дневен срок от днес.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                              2.