Определение по дело №792/2016 на Окръжен съд - Пазарджик

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 ноември 2016 г. (в сила от 9 февруари 2017 г.)
Съдия: Димитър Пандалиев Бозаджиев
Дело: 20165200500792
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 4 ноември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 659         30.11.2016г., гр. Пазарджик

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          ПАЗАРДЖИШКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия, в закрито заседание на тридесети ноември две хиляди и шестнадесета година,  в състав:                                                    

                                                        Председател: Мина Трънджиева

              Членове: Венцислав Маратилов

                                Димитър Бозаджиев

         

като разгледа докладваното от съдията Бозаджиев въззивно гражданско дело №792 по описа за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното :   

 

          Производството е по реда на чл.435 и сл. от ГПК.

Същото е образувано по повод на постъпила жалба на В.П.П., чрез адв. Г. К. Н. ***, против Постановление за възлагане от 25.08.2016г. на ЧСИ- Петя Иванова, с рег.№883, с район на действие ОС- Пазарджик по изпълнително дело №20148830401015.

В жалбата се твърди, че постановлението за възлагане, по силата на което е възложен недвижим имот, представляващ къща в с. С. е незаконосъобразно.

Сочи се, че същото е издадено в резултат на състояло се наддаване по публична продан, като имотът е възложен за цена, която е многократно под данъчната оценка за имота, каквито доказателства ЧСИ не е събрал и не е съобразил с императивната норма на разпоредбата на чл.485, ал.2 от ГПК.

Счита се, че е налице порок в метода на определяне на първоначалната цена, както при първата, така и при втората продан, което обосновава извод, че имота е възложен не по най- високата предложена цена.

Твърди се, че е налице и порок при наддаването предвид неизяснената квадратура на възложения имот, който въпрос е следвало да бъде изяснен от ЧСИ.

Сочи се, че на жалбоподателката не са били връчени надлежно съобщенията за връчването и провеждането на публичните продани, като по този начин тя да защити правата си чрез сезиране на ЧСИ за определяне на началната цена с оглед данъчната оценка, назначаване на вещо лице, което да определи пазарната стойност на имота с оглед реалната му квадратура.

Твърди се, че съобщенията са връчвани чрез назначен особен представител въпреки, че за взискателя е много добре известен адреса на жалбоподателката във ФР Германия, за който е уведомен.

          Излагат се съображения в тази насока.

          Моли се, да бъде отменено като незаконосъобразно изготвеното по изпълнителното дело №1015 от 2014г. по описа на ЧСИ Петя Иванова Постановление за възлагане по силата на което е възложен недвижим имот, представляващ къща в с. С..

Претендират се направени съдебно- деловодни разноски.

Направено е доказателствено искане за изискване от Дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Пазарджик на удостоверение за данъчна оценка на къща в с. С., собственост на В.П.П., с ЕГН **********.

Представят се писмени доказателства, подробно описани в жалбата.

В срок са постъпили два писмени отговора от „Райфайзенбанк /България/“- първия, чрез пълномощниците му- адв. Б.С. и адв. Н.О., а втория- чрез пълномощника- юриск. Д.И.И..

В същите се излагат подробни доводи в насока недопустимост, алтернативно на неоснователност на подадената жалба.

Постъпило е и становище по жалбата- мотиви по чл.436, ал.3 от ГПК от страна на ЧСИ Петя Иванова с рег.№883, с район на действие- ОС- Пазарджик.

В същото се излага становище в насока на недопустимост на жалбата, тъй като е просрочена. Алтернативно се визират съображения, че жалбата е неоснователна и като такава следва да бъде оставена без уважение. В този смисъл се излагат подробни съображения.

          Пазарджишкият окръжен съд, след като обсъди изложените доводи за незаконосъобразност на изпълнителното действие и прецени извършените до момента действия от ЧСИ прие, че жалбата е процесуално недопустима.

          Съображенията на съда за това са следните:

Изпълнителното дело №20148830401015 по описа на ЧСИ Петя Иванова, рег.№883 при КЧСИ е образувано във връзка с постъпила молба с вх.№13009/19.09.201664г. на „Райфайзенбанк /България/“ ЕАД с приложени към него- Изпълнителен лист, издаден на 12.05.2014г. от РС- Пазарджик и  Заповед за незабавно изпълнение /чл.417/ по гр.д.№1529 от 2014г. на РС- Пазарджик срещу солидарно отговорни длъжници: Г.К.Т., В.П.П., „Н.К.“ ЕООД и Н.П.Т..

След образуването на изпълнителното дело са предприети изпълнителни действия по отношение събиране на справки относно декларирани имоти и МПС, семейно положение и родствени връзки, декларирани сметки и т.н. Изпратени са покани за доброволно изпълнение. Назначен е особен представител на длъжника В.П.П., видно от Определение №2654/09.10.2015г., постановено по гр.д.№2252/2015г. по описа на РС- Пазарджик- л.470, Том ІІ.

В хода на делото са проведени са четири публични продани върху недвижим имот представляващ УПИ І /урегулиран поземлен имот първи/ от квартал 42 по плана на с. С., община Септември, област Пазарджик, ЕКНМ 66202, с площ от 639кв.м., ведно с построените в имота Двуетажна масивна вилна сграда, застроена с площ от 62кв.м., Полумасивна стопанска сграда /навес/, застроена на площ от 30кв.м., Масивен гараж, застроен на 39кв.м. и всички подобрения в имота, при съседи/ от двете страни ,лица, А.И.Т., Ж.Б.М. и Д.З.Н..

Първите три са обявени от ЧСИ за нестанали, като последната публична продан е проведена в периода 18.07.2016г. до 18.08.2016г.

От Протокол от 19.08.2016г.- л.692, Том ІІ се установява, че във връзка с тази продан е постъпило 1 плик с наддавателно предложение с вх.№1229/16.08.2016г.

Видно от Протокол за обявяване на наддавателни предложения от 19.08.2016г.- л.696 и л.692/налице е разместване в страниците/ е обявен за купувач И.К.К..

От обжалваното Постановление за възлагане на недвижим имот №1348/25.08.2016г.- л.699 се установява, че описания по- горе недвижим имот е възложен на И.К.К., с ЕГН **********, с адрес: ***.

Визирано е, че постановлението подлежи на обжалване чрез частния съдебен изпълнител, пред Окръжен съд- Пазарджик в едноседмичен срок от съобщаването му до страните и след влизането му в законна сила, преписи от същото да се издадат на купувача.

Видно от Съобщението за изготвено постановление за възлагане- л.702 до В.П.П., чрез особен представител адв. М.Г.Г. същото е получено от последната на 26.08.2016г., като срокът изтича на 02.09.2016г.

От страна на особения представител- адв. Г. жалба против въпросното Постановление за възлагане в указания едноседмичен срок не е постъпила.

Жалба, в конкретния казус е постъпила от адв. Н.  в качеството му на пълномощник на В.П.П.- пълномощно-л.823, като същата е заведена с вх.№21214/05.10.2016г.

От представената Разписка на Еконт е видно, че тази жалба е изпратена до ЧСИ Петя Иванова на дата 04.10.2016.

При тези данни, въззивната инстанция приема, че жалбата е просрочена. В резултат на това, същата се явява недопустима и няма основание за нейното разглеждане.

В случая, от страна на надлежно назначения особен представител не е сезирана жалба в указания едноседмичен срок, която е получила съобщението на 26.08.2016г. Длъжникът П. е упълномощила с изрично пълномощно адв. Н., но подадената от него жалба изпратена на 04.10.2016г. до ЧСИ е близо месец след изтичане на указания срок за обжалване.

Действително налице са данни, както в изпълнителното дело, така и от представените писмени доказателства с жалбата, че В.П.П. има местоживеене във Федерална република Германия. Следва да се отбележи, че нито последната, нито нейния пълномощник правят искане за възстановяване на срока за обжалване, съгласно разпоредбата на чл.64 и сл. от ГПК, в което производство да бъде преценено, че пропускането на срока се дължи на непредвидими обстоятелства, които не са могли да бъдат преодолени от жалбоподателя.

Въпреки, че констатацията за просроченост на жалбата е самостоятелно основание за приемане на недопустимост на жалбата за пълнота следва да се отчете и второ такова.

В настоящият казус в разпоредбата на чл.435, ал.1-5 от ГПК, законодателят изрично е посочил подлежащите на обжалване действия на съдебния изпълнител, както и кои лица и при какви условия могат да обжалват тези действия.

Изброяването в чл.435 от ГПК на подлежащите на обжалване действия на съдебния изпълнител е изчерпателно и поради това действията на изпълнителя, които не са посочени в него не подлежат на съдебен контрол по пътя на обжалването. Това произтича и от факта, че се касае до процесуална разпоредба, която има императивен характер и не може да се тълкува разширително, а само в смисъл, който е вложен в нея. На практика, следва извода, че за всички други действия на съдебния изпълнител извън кръга на изброените в разпоредбата на чл.435 от ГПК не съществува право на обжалване и същите не могат да бъдат предмет на инстанционен контрол по пътя на обжалване на действието.

          Съгласно разпоредбата на чл.435, ал.2 от ГПК, длъжникът може да обжалва постановлението за глоба и насочване на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението, както и постановлението за разноските.

          Съгласно ал.3 на чл.435 сочи, че постановлението за възлагане може да се обжалва само от лице, внесло задатък до последния ден на проданта, и от взискател, участвал като наддавач, без да дължи задатък, както и от длъжника поради това, че наддаването при публичната продан не е извършена надлежно или имуществото не е възложено по най- високата предложена цена.

          Извън така посочените изпълнителни действия, други действия на съдебния изпълнител не могат да бъдат обжалвани от длъжника.

          В конкретния казус се обжалва действие на съдебния изпълнител което не е измежду изчерпателно изброените.

          С подадената жалба, като предмет на оспорване са въведени действията на ЧСИ Петя Иванова реализирани във връзка с извършена публична продан- уведомяване на длъжник, снабдяване с данъчна оценка на имот и изготвяне на оценка от вещото лице. На практика от излаганите възражения в жалбата на длъжникът В.П. не се установява да се твърди или доказва ненадлежно извършено наддаване или възлагане на имота на цена, различна от най- високата предложена.

          При тези данни, жалбата се явява процесуално недопустима и на това основание и като такава следва да бъде оставена без разглеждане. В последица от това производството пред настоящата инстанция следва да бъде прекратено.

С оглед на тези изводи, настоящата инстанция не счита, че има основание за произнасяне по същество на жалбата, с оглед на направените в нея доводи за конкретното изпълнително действие.

Мотивиран от горното, Пазарджишкият окръжен съд

 

                                   ОПРЕДЕЛИ:

    

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.П.П., чрез адв. Г. К. Н. ***1214/05.10.2016г., против Постановление за възлагане №1348/25.08.2016г. на ЧСИ- Петя Иванова, с рег.№883, с район на действие ОС- Пазарджик по изпълнително дело №20148830401015, като недопустима.

          ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.дело №792/2016г. по описа на Окръжен съд- Пазарджик.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от датата на връчването му на страните пред Апелативен съд- Пловдив.

 

                                                         

                                                        Председател:                           

 

 

 

   Членове:1.                          

 

 

 

                                                                              2.