Споразумение по дело №184/2018 на Районен съд - Девня

Номер на акта: 43
Дата: 21 юни 2018 г. (в сила от 21 юни 2018 г.)
Съдия: Даниела Христова Вълева
Дело: 20183120200184
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 15 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ПРОТОКОЛ

 

№ 43/21.6.2018г.

гр. Девня, 21.06.2018г.

 

ДЕВНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ЧЕТВЪРТИ СЪСТАВ, в публично заседание на двадесет и първи юни през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                              

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ВЪЛЕВА

              

Секретар: И. ВАСИЛЕВА

Прокурор: НЕВЕНА ИЛИЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХД 184/2018 г. по описа на РС - Девня

 

На поименното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

Обвиняемият К.И.Й. - редовно призован, явява се лично и с адв. З.С. ***, назначена за негов защитник от досъдебното производство и приета от съда от днес.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ: Аз считам, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и моля да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Моля да дадете хода на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не съществуват процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

На основание чл.272 ал.1 и ал.3 от НПК, съдът провери самоличността на обвиняемия: К.И.Й., ЕГН: **********, роден на *** ***, български гражданин, средно образование, неженен, неработи, неосъждан.

 

На основание чл. 272 ал.4 от НПК съдът провери връчени ли са в срок съдебните книжа и констатира, че същите са връчени и сроковете са спазени.

 

На основание чл. 274 ал.1 от НПК съдът разясни на страните правото на отвод срещу съдебния състав, прокурора и секретаря, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели, но искания за отводи не се направиха.

 

На основание чл. 274 ал.2 от НПК съдът разясни на страните правата им, предвидени в НПК.

 

На основание чл. 275 ал.1 от НПК съдът запита страните имат ли искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА внесено споразумение по реда на чл. 381 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам внесеното споразумение и моля да го одобрите.

АДВ. С.: Съгласни сме с визираното споразумение, същото е законосъобразно и молим да бъде одобрено и производството да бъде прекратено.

ОБВ. Й.: Разбирам обвинението и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно съм го подписал. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

СЪДЪТ, на основание чл. 382 ал. 5 от НПК предлага на страните промени в споразумението, в следния смисъл:

1.           Съгласно Решение на ВОС, постановено по ВНОХД №1476/2017 г.; Решение на ВАП, постановено по НДВ № 135/2018 г. и Решение №158/24.06.2015 г. по НД №242/2015 на ВКС, III н.о. относимите норми към бланкетната разпоредба на чл. 234 ал. 1 пр. 2 от НК са тези на ЗАДС, но не и тези на ЗТТИ, чието заглавие дори не е такова, а считано от 08.04.2016 г. закона е озаглавен Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. В този смисъл и съдът предлага на страните вменените като нарушени норми на ЗТТИ на обвиняемия да отпаднат от диспозитива на неговото обвинение, още повече че на обвиняемия са вменени норми в стара тяхна редакция, а дори и отменени такива, като напр. разпоредбата на чл. 25 ал. 1 от ЗТТСИ.  

2.           Да се постигне съгласие по въпроса на кого да се възложи възпитателната работа в случаите на условно осъждане, който съгласно разпоредбата на чл. 381 ал. 5 т. 4 от НПК е задължителен реквизит на писменото споразумение, а във внесеното такова липсва съгласие на страните по този въпрос.

ПРОКУРОРЪТ: Напълно съм съгласна с вашето предложение.  Действително следва тези норми да отпаднат като неотносими, а да останат само посочените разпоредби от ЗАДС. Със защитникът на обвиняемия решихме да не се налагат възпитателни грижи през време на изпитателния срок.

АДВ. С.: Съгласни сме с предложените от съда промени.

ОБВ. Й.: Съгласен съм с предложените промени в споразумението.

 

СЪДЪТ, като взе предвид становищата на страните и материалите по досъдебното производство, на основание чл. 382 ал. 6 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДА СЕ ВПИШЕ в съдебния протокол следното съдържание на окончателното

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство

по НОХД №184/2018 г. по описа на Девненски районен съд

 

I. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО:

За обвинението  прокурор Невена Илиева от ДРП;

Обвиняемият: К.И.Й.;

За защитата  адв. З. С. ***.

 

II. ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

Настоящото споразумение касае наказателното производство по НОХД №184/2018 г. по описа на Районен съд – Девня /бързо производство №358/2018 г. по описа на ОД МВР – Варна/.

 

ІІІ.  СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

 

Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че:

Обвиняемият К.И.Й. СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На 07.06.2018 г. на автомагистрала „***“, община Д., Ва. област в лек автомобил марка „***“ с per. № В *** СР и в град Варна, ж.к.“В. В.“ бл. *, вх.*, ет.*, ап.* държал акцизни стоки без бандерол - 1759 бр. кутии цигари марка „***“ на стойност 13 192, 50 лева, 204 бр. кутии цигари марка „***“ на стойност 999, 60 лева, 20 бр. кутии цигари марка „*** на стойност 150, 00 лева, всичко на обща стойност 14 342, 10 лева с размер на акциза 7908, 46 лева, когато такъв се изисква по закон - чл. 2 т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове: „На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия“; чл. 11 от ЗАДС: “Цигари“ са 1. Годни за пушене цилиндрични тела от тютюн, които не отговарят на изискванията за пури и пурети по чл. 10, т.2 цилиндрични тела от тютюн, които чрез проста неиндустриална обработка са вкарани в цигарени хартиени рула и т.З цилиндрични тела от тютюн, които чрез проста индустриална обработка са увити в цигарена хартия“ и чл. 64 ал. 1 от ЗАДС: „Производителите на тютюневи изделия и на бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание равно и превишаващо 15 % vol, предназначени за реализация на вътрешния пазар, са длъжни да поставят бандерол върху потребителската опаковка. Поставянето на бандерола се извършва в данъчен склад на производителя“, ал.2 „Лицата които внасят на територията на страната стоки по ал.1 са длъжни да осигурят поставянето на бандерол върху потребителската опаковка по един от следните начини: 1.при производителя - извън територията на страната или т. 2. в данъчен склад“ или т.З във временен или митнически склад по смисъла на митническото законодателство“,  ал.З „Лицата които въвеждат на територията на страната стоки по ал.1 от друга държава членка са длъжни да осигурят поставянето на бандерол върху потребителската опаковка по реда на ал.2“ и ал.4 „Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване“, като случаят е немаловажен – престъпление по чл. 234 ал. 1 пр. 2 от НК.

Обвиняемият се признава за виновен по гореописаното деяние и приема да му бъдат наложени следните наказания:

На основание чл. 234 ал. 1 пр. 2 вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 11 /единадесет/ месеца, чието изпълнение да бъде отложено с изпитателен срок от 3 /три/ години, на основание чл. 66 ал. 1 от НК.

Страните се споразумяват ДА НЕ СЕ ВЪЗЛАГАТ възпитателни грижи спрямо осъдения през време на изпитателния срок.

 

На основание чл. 55 ал. 3 от НК страните се споразумяват на обвиняемия ДА НЕ СЕ НАЛАГАТ по – леките наказания, които законът предвижда наред с наказанието лишаване то свобода.

                   На основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимият да заплати разноските по делото в размер на 179, 32 лева /сто седемдесет и девет, 32 лв./ по сметка на ОД на МВР – Варна.

ОБВ. Й.: Запознах се с окончателното съдържание на споразумението така, както е отразено в съдебния протокол. Декларирам, че съм съгласен с него и доброволно го подписвам, като се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Уведомен съм за начина и срока, в който мога да заплатя доброволно присъдените ми суми.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

  Обвиняем:                                             Защитник:

                                    / К. Йордонов /                             /адв. З. С./

 

 

           Прокурор:

                                                                 /Невена Илиева/

 

СЪДЪТ намира, че така изготвеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено, след което наказателното производство да бъде прекратено.

Предвид горното и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение, при описаните в настоящия протокол условия.

 

                   ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №184/2018 г. по описа на РС Девня.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 Протоколът е изготвен в с. з., което приключи в 13:20 часа.

 

                                    

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

   СЕКРЕТАР: